My photo
Stories for my three heroes.

Monday, November 21, 2016

BEING A FATHER

I think I am a good enough father. Not the best. But, that's what I think and that's what I believe to be true. I have no shame in admitting it. I don't aim to be an excellent father but I do want to make sure that I have done the best that I possibly can to raise them as I deem fit.

' Ayah, you are not the best father yet ', Faim beritahu aku dengan selamba semasa kami bermain karom ujung minggu yang lalu.
' Oh, I know that. It's ok but I will keep on trying ', jawab aku endah tak endah.
' You will have to be more like ... err ...um ', Faim cuba menambah tergagap-gagap.
' Like what... like father Christmas? ', aku mendongak dan pintas cakap Faim.
' Yea.. hihihi ', Faim tersipu-sipu.
' And how can I be like that? You want me to wear Santa Claus costume everyday. or the pilgrims ', aku mula mengesyak sesuatu dari Faim.
' Err.. no need. No need ', Faim mengeleng-geleng kepala dan mengoyang tangan. Muka dia tersengeh.
' How?', aku nak tengok ke mana Faim cuba membawa dialog ini.
' Well, in the spirit of thanksgiving.. maybe you can consider buying me this game online.. maybe? ', Faim menambah diaog tanpa merenung kepada aku. Seolah soalan pertanyaan nya itu tidak penting.
'  Yea.. maybe ', kata aku terjerat.

Thursday, August 04, 2016

AKU DAN IKAN ( Work in Progress )

Semalam aku berjumpa
seekor ikan di sungai yang deras
berenang bebas melawan arus
riang tertawa sangat gembira
menyapa aku dengan siraman air
memercik ke muka membuka mata

melihat aku ikan bertanya
tuan di sini mencari apa
ikan yang ada hanya sahaya
ikan lain sudah pergi
ke laut luas mencari hidup
tanpa pamit tanpa salam

Ini tempat aku kan bahagia
dibanting ke batu
dihumban ke dasar
aku tak mengapa
kerana tahu di laut sana
airnya masin laut gelora



Thursday, June 09, 2016

ACIK

Kepada Faim, Abang Naim ialah Acik sebab dia abang kecik dan Zaim tu abang besar dia. Kepada Zaim pula, Naim ialah Adik sebab Naim la satu-satunya adik dia selama 6 tahun hingga Faim lahir. Jadi di rumah ini si Naim ni ada tiga nama berasingan, Naim, Acik dan Adik. Ditambah pula nama gelaran kesukaan di sekolah yang kadang kala bila kawan-kawan dia sebut aku pon tak kenal itu nama dia.

Diam tak diam, Naim sudah mengakhiri zaman persekolahannya. Usia dia dah menjangkau 18 tahun. Kami sekarang sedang sibuk mengatur fasa seterus kehidupan beliau. IsyaAllah, bulan Ogos ni dia akan melangkah ke alam pendidikan tinggi mengikut bidang yang dia gemari dan yang kami pon tidaklah terlalu gusar.

Tapi kalau dulu Abang perlu meninggalkan kami apabila menyambung pelajaran di luar negeri, Kali ini, Aku, Ibu dan Faim pula yang akan berhijrah sementara Adik menyambung pendidikan di tanah
air dan tinggal bersama Atuk dan Nenek. Tapi Adik juga akan ditemani oleh Abang yang akan pulang menyambung penggal terakhir pendidikan di Malaysia setelah bergelut empat tahun di negara sejuk membeku.

Aku tahu masa seperti ini akan tetap sampai. Dan dari semenjak kecil aku dan Ibu selalu bercerita dan bersiap untuk menghadapi. Acik lebih lembut peribadi dan emosi nya dan lebih mudah terkesan atas sesuatu. Kami punya keyakinan berubah-ubah kalau dia boleh mengurus diri tanpa kami di sisi. Berbeza dengan Abang yang mempamer ketegasan dan keberanian dalam menghadapi sesuatu masalah. Alhamdulilah, kini bila ketikanya semakin mendekat, aku dan Ibu yakin bahawa Acik boleh mengurus diri dengan cara dan gayanya sendiri. Pandai membawa diri.

Dan, Abang bolehlah memberi petunjuk sesuai dengan nama yang kami beri sewaktu lahir sebagai pemimpin.



Monday, May 16, 2016

LET ME TELL YOU A STORY

Aku sampai ke rumah Jumaat lepas seperti biasa sewaktu Faim sudah mula proses untuk tidor. Memandangkan dah agak lama aku tidak berkesempatan berbual dengan anak aku yang dah hampir menjangkau 12 tahun ini, aku pon cepat-cepat masuk ke bilik Faim.

' Are you going to sleep already, Faim?', tanya aku.
' Nope. I am going to tanam padi', jawab Faim meniru gaya Ibu menjawab bila aku selalu sangat tanya Ibu sedang buat apa selalu.

' Óh.. You are copying Ibu now ya', aku mengusik.
' Hehehe.. I'm just teasing you, Ayah. Yea I am tired but cannot sleep yet', jawab Faim.
' Let me tell you a story, so you will fall asleep easier', aku kata kepada Faim. Aku terus berbaring sebelah Faim.

Dulu masa Faim masih kecil memang aku rajin bercerita kepada dia sebelum dia tidor. Kadang aku cerita untuk kedua-dua Acik dan Faim sekali masa mereka masih lagi berkongsi bilik. Sekarang Acik dah tido di bilik sendiri. Bilik Abang yang lama.

'No, Ayah. Let me tell you a story', Faim menawarkan kepada aku pula.
' OK', jawab aku sambil berfikir. This could be fun.

Faim pon berpaling mengadap aku dan mula membuka cerita,'Once upon a time, a boy is trying to sleep but his dad came and ask to tell the boy a bedtime story. But, the boy is so tired so he asked to tell his dad a story instead...''

'Hey, what kind of story is this', aku memotong cerita Faim. Anak 12 tahun aku ni memang sangat nakal dengan idea.

Faim tidak menjawab cuma tergelak kecil,' hihihihi'.
Aku pon tergelak sama,'hehehehe'.
'Hehehehe'sana, 'hihihi sini'... sedar sedar bilik dah gelap dan jam Garmin aku menunjuk pukul 2.30 pagi. Aku terlelap rupanya masa tergelak-gelak dengan Faim. Aku pon bangun dan pergi ke bilik air. Aku belum solat isya lagi.

Wednesday, November 04, 2015

MEI LING

Aku memandang muka Mei Ling. Dia tunduk seketika. Dia mengambil sapu tangankecil dan mengesat matanya yang sedikit berair.

‘Kau sungguh nak balik ke Muar?’, aku ulang pertanyaan aku tadi bila melihat dia masih ragu untuk menjawab.

‘ Ya, pakcik aku nak pindah ke Singapura. Sudah tiada siapa nak menjaga Ibu-bapa aku selepas Abang aku lari masuk ke hutan’, jawab Mei Ling akhirnya. Aku masih ternampak sedikit keraguan pada raut mukanya.

Aku faham keputusan Mei Ling. Semenjak Abangnya lari ke hutan mengikut rakan-rakan pejuangnya, tiada siapa yang menjaga kedua ibu bapa dia di Ulu Muar. Sebagai anak yang bertanggung jawab, Mei Ling rasa perlu untuk pulang. Walaupun aku yakin keadaan tidak akan selamat bagi dia dan keluarga dalam masa seminggu dua. Jepun sudah mendekati Kuala Lumpur dan penyuluh-penyuluh British menjangka mereka akan menunjukan diri di Mersing line dalam kurang dari seminggu. Semua bala tentera British sudah berundur dan mula membuat benteng pertahanan si Sungai Muar.

‘Mei Ling, kau janji pada aku. Kau balik dan bawa ibu bapa kau ke sini. Ke Johor Baru. Kemudian kita usahakan untuk kau sertai Pakcik kau di Singapura. Kau tak selamat di sini. Lihat apa yang mereka dah buat di Nanking.’, aku tegas kepada Mei Ling. Aku nak dia setuju terus. Aku tenung wajahnya lagi. Masih ada keraguan.

‘Jangan risau. Aku akan minta sahabat-sahabat aku untuk mencari Abang kau dan beritahu tentang keluarga kau. Malah aku rasa mungkin dia lebih selamat dengan rakan-rakan itu’, aku cuba tambah keyakinan kepada Mei Ling.

Lama dia berdiam menunduk muka memikirkan semua yang aku sampaikan. Tak lama kemudian dia perlahan menganguk sambil mengangkat muka menantang mata aku.

‘ Bagaimana tentang Alexi? Kau tau dia di mana? Baik kah dia?’, Mei Ling tiba-tiba bertanya. 

‘Terakhir maklumat aku dapat dari rakan wartawan aku di Kuala Lumpur, Alexandra dan pasukan Palang Merahnya sudah mula berundur dengan tentera-tentera India ke selatan. Insha Allah, dalam sehari dua, aku yakin dia akan sampai ke sempadan Johor’, aku beritahu Mei Ling dan pada masa yang sama juga meyakinkan diri aku sendiri.

Mei Ling akhirnya bangun dan melepas tangan dari gengaman aku. 

Monday, March 16, 2015

DANCING IN THE DARK


Despite my really tired, totally exhausted condition, I forced Ibu to drive me to the Stadium to watch JDT game last Saturday. Ibu who has just arrived from picking up Faim from a friend's birthday party only had enough time to pray and a gulp of water.

'Don't worry I'll get you the usual burger from the Stadium', I said with full confidence.
Ibu just nodded and focussed on her driving while I directed her to our destination using Waze.

After not more than 30 minutes, the Waze informed us that 'you have reached your destination'.

I was confused. Something must be wrong.

Ibu quickly asked, 'why is the stadium dark, Ayah?'. Are you sure they are playing here?'.

I had to think fast. Quickly I checked FAM website. Several cars were slowing down and zipped by without stopping. Obviously as confused as we were.

Éh.. Ibu, they moved the venue to Selayang la. 'They are not playing here', I said quickly without raising my head.

Ibu laughed out very loud.

'Why are you laughing, Ibu', I asked slightly hurt.

'Well, I heard of Bruce Springsteen's Dancing in the Dark. But Playing Soccer in the Dark is totally brand new', Ibu answered.

I look out the window sheepishly and said, 'Let's just go'.

Tuesday, March 10, 2015

11 YEARS AND RUNNING

Forrest Gump: That day, for no particular reason, I decided to go for a little run. So I ran to the end of the road. And when I got there, I thought maybe I'd run to the end of town .... For no particular reason I just kept on going. I ran clear to the ocean. And when I got there, I figured, since I'd gone this far, I might as well turn around, just keep on going. When I got to another ocean, I figured, since I'd gone this far, I might as well just turn back, keep right on going.



It has been 11 long years.

Alfaim the baby in Ibu's tummy when this blog was first conceived is now getting to be 11. He is still a baby to us though. Adik soon will be 16. Slogging through his study.In a year and a half he will complete his high school and then another phase of his life will open up. He will remain a delightful challenge to us. Abang is doing as well as he could in his study at Carlton. He is coming back for the Summer holidays this May. I need to ensure that this time I'll have more time for him.

Ibu is still the same. A little older and much wiser. I can always avail myself of her wise counsel. I thank her for her able running of the household. While I could focus on my things to do.

Last year remain a tough one for me. I am still in recovery phase. Physically, I don't feel much different than a year before although every kind soul keeps reminding me to take things easy, lower paced. Occasionally, things that are unseen would disturb me. That's when I start to worry others. I think I can manage that now, difficultly.

After I left the hospital, and after two months of taking things slow, I began on a quest to do Broga. I climbed whenever I had the opportunity, weekends, public holidays or even when I was on sick leave.  My target; 52 Sundays since two September ago. Last September I achieved just that. And then ventured on  a another  forward looking self motivating journey. I started entering running events. My target is to collect 12 silverware to probably signify 12 months or another one year of survival. I have collected 9 so far and have 3 more running to complete before I probably go on another similarly natured quest.

Early this year, I lost a friend and a mentor. Same illness.

Here's looking at another year of a fulfilling life...