My photo
Stories for my three heroes.

Friday, September 23, 2005

Ibu beritahu berita kurang enak tadi pagi.

Walaupun Abang score dalam semua math exams dia, tapi overall results pertengahan penggal kali ni menunjukkan bahawa dia di tahap 'B'. Menurut cikgu markah keseluruhan dia turun disebabkan oleh kecuaian dia dalam menyelesaikan kerja rumah. Kerja rumah dia ada kesilapan di sana sini walaupun pun dia faham konsep dan teori matematik yang diajarkan.

Aku beritahu Ibu, aku sangka Zaim sepatutnya menjadi juara matematik. Sebab dia diperkenalkan kepada matematik lebih awal dari sabjek-sabjek lain oleh Nenek. Ibu kata dia buat kerja rumah secara terburu-buru dan tidak pernah menyemak semula kerja yang disiapkan. Ini mungkin disebabkan dia hendak cepat bermain dengan Adik. Atau mungkin dia memang kurang masa sebab banyak kerja rumah lain yang perlu dibuat.

Kalau dalam hal kerja sekolah anak, aku selalunya serah kepada Ibu. Sebab Ibu lebih meticulous dari aku. Kalau bab kerja kreatif seperti lukisan dan mereka sesuatu selalunya aku volunteer kalau aku ada masa. Tapi aku rasa Ibu pon mempunyai masa yang terhad untuk memberi perhatian kepada semuanya, apatah lagi dengan Adik dan Baby Faim sekali.

Sebelum memandu keluar, aku masih memikirkan perkara ini. Aku beritahu Ibu yang aku akan bercakap dengan Ibu lagi sebelum aku bercakap dengan Zaim.

Thursday, September 22, 2005

Kami duduk-duduk di bilik Abang dan Adik sambil meneman Abang buat research di internet. Adik sedang melayan Baby Faim yang aku pegang. Ibu menonton TV kat luar sikit dari bilik dan sekali-kali memandang ke kami.

Adik mengajar Baby Faim bertepok tangan kepada lagu Pok Amai-Amai dan melambai-lambai kepada ucapan 'bye-bye'.

Tiba-tiba aku dengar Baby Faim menjerit, ' Whougahh!'. Kuat.
Semua tertoleh kepada Baby Faim.

Ibu bersuara dulu, ' Baby Faim sebut Ibu ke?'.
Aku geleng, 'Dia kata Ayah la...' . Pendek aja sambil aku cebik ke Ibu.
'I thought i heard Ibu', kata Ibu tak setuju. ' Adik!, what did Baby Faim say?', Ibu tanya ke Adik.
' errr .. I think he said Abang', kata Adik ragu-ragu.
'Oh!, he called me..Baby Faim you called me?', Zaim pula menyampuk dan mengalih pandang dari komputer.
'No Abang!, he called me... I'm his Abang too..', sahut Adik balik. 'I was playing with him', tambah Adik lagi.
' I think i hear 'Ayah' la ', aku cuba yakinkan semua.

Kemudian masing-masing mula mengajar Baby Faim menyebut nama kami masing-masing.
'Baby Faim.. say AYAH!, Say Ibu, Say Abang, Say Abang Cik', satu persatu keluar dari mulut kami.

Muka Baby Faim nampak kehairanan. Akhirnya dia menangis. Itu yang keluar dari mulut dia.

Wednesday, September 21, 2005

Aku, Ibu dan Adik dalam perjalanan ke KLCC. Kami masih dalam kereta di Cheras bila Adik menjerit, 'Ibu, STOP! STOP!, STOP, Ibu...Look!'. Telunjuk Adik menunjuk seekor anak kucing hitam mematikan diri ditengah-tengah jalanraya.

Ibu perlahankan kereta dan bertanya ke aku,' You want to get it?'.
Aku pandang keluar melihat kereta bersimpang siur. Aku pandang anak kucing yang masih membatu atas jalanraya. Kemudian aku pandang Adik.

'Save the cat, Ayah. Save it, please! It's so cute...please Ayah!', rayu Naim dengan muka 'Puss-in-Boots' dia.

Adik memang sayang kucing. Pada dia semua kucing comel dan patut disayangi. Kami tak berapa selesa kalau Adik nak membela kucing. Sebab Adik(dan juga Abang) alergik kepada bulu kucing. Jadi kadang bila kami kasihan kepada Adik, kami ambil anak kucing. Bila dah besar sikit, kami beri kepada kawan untuk dibela. Kalau sakit, kami pulangkan kepada SPCA untuk mereka jaga.

Dah lama juga kami tiada membela kucing dirumah. Walaupun Adik ada meminta supaya membela kucing, kami terangkan halangan yang ada. Ibu selalu jelaskan begini, ' Adik, we love to keep a cat at home. But now we have Baby Faim. Sometimes cat can get dirty and pass it on to Baby. Then Baby Faim can get sick. We get a cat when Baby Faim dah besar, ok?'.

Dan, Adik selalunya tak membantah. Naim memang lebih sayang kepada Baby Faim.

Aku genggam anak kucing hitam di atas tengah jalan dan berlari ke dalam satu taman nurseri bonsai yang berdekatan. Aku lepas anak kucing tu jauh di dalam supaya dia tak berpatah balik ke jalanraya.

Balik di kereta, Adik bertanya,'Will the little cat be okay Ayah?'.
'He will be fine... insyallah!', jawab aku pendek.
'Ok, lets go, Ibu', Adik angguk dan minta Ibu memandu semula ke KLCC.

POSTSCRIPT : Manusia ni sebenarnya mempunyai sifat penyayang especially perempuan yang tahap 'nurturing instinct' dia tinggi dari zaman dahulukala.. namun bila dah dekat hujung zaman ni... manusia dah tak berapa dapat sayang meyayangi walau zuriat sendiri..apatah lagi nak menunjuk sayang kepada hewan.... yang juga ciptaan tuhan tapi kurang sikit berakal ....

Monday, September 19, 2005

Abang pergi 'school party' Jumaat malam yang lepas. Aku benarkan Abang pergi sebab ini dapat memberi dia peluang berinteraksi dengan kawan-kawan lain di sekolah juga dengan rakan yang lebih tua. Pada aku ini boleh memberi dia keyakinan diri dan membaiki 'social skills' dia. Itu harapan positif aku. Lagipon Atok dah janji nak menghantar dan mengambil dia balik dari sekolah nanti. So, aku boleh layan Baby Faim di rumah.

Yang lucunya, dia balik rumah bila aku dah lena dibuai mimpi dengan Adik. Sebelah pagi esoknya, Atok, Nenek dan Ibu tak sabar-sabar nak bercerita dengan aku. Pastilah gelagat anak sulung aku di party tersebut. Pastilah mereka dah interrogate Abang malam tadi. Aku dengar aja. Bila Abang dah bangun, baru aku tanya pada Abang.

'How was your party?', tanya aku pada Abang sambil aku mengunyah jemput-jemput yang aku buat dan makan sendiri.

'It was ok, there was a DJ playing music and people dancing and everything else', jawab Zaim lembik. Penat la tuh.

'What were you guys doing?', tanya aku.

'We just hang around watching the people while listening to the music. After that my friends went to the gym to play soccer', jawab Zaim secara matter-of-fact.

'How about you? You didn't dance?', tanya aku menoleh ke Zaim.
'You know I don't know how to dance!', jawab Zaim sambil merehat dagu di atas dua tapak tangan di atas meja.

Tiba-tiba Atok mencelah, 'Tell Ayah about the girl who asked you to dance'. Muka Atok beria-ia sambil kening dia terangkat-angkat.

Aku pon bertanya terus, ' What about the girl who asked you to dance?'.
'Oh that! Just a girl asked me whether I want to dance or not. I said no!', jawab Zaim masih dengan kemalasan-malasan dia.
Aku tenung ke Zaim, ' You shouldn't have. It was not very polite. You should have accepted'. Aku kata begitu. Zaim buka mulut nak kata sesuatu tapi tak jadi dan terus aja ke depan. Menonton Cartoon Network agaknya.

Pukul 10 kemudian aku hantar Zaim ke tution Bahasa Malaysia dia. Dalam kereta dia bertanya dengan aku. Perlahan.

'What should I do?', tanya Zaim tanpa memandang aku.
Sambil membelok Jalan Durian aku kata, 'Do your tution fast and call me when you finished'.
Zaim merenung tajam ke aku,'Not that. About the dance thing last night la Ayah'.
Aku tau sengaja aku usik dia.

Aku tarik nafas sekejap sambil mengatur ayat. Inilah salah satu masanya yang aku akan kenang kemudian. 'Zaim, I think you shouldn't have said no to the girl. Pity her you know. Girls are normally very very shy. It would take a lot of courage for the girl to speak to you, let alone to ask you to dance. Probably she might be embarrased and sad after that. That would not be very nice right'.

Zaim nampak faham tapi dia tanya lagi,' But I don't know how to dance and my friends might laugh at me'.

'Well, just tell her nicely that you might not be able to dance very well. Probably she just want to talk to you and ask you something about school. Not to see you perform the idiotic dance you did in front of Adik the other day. There's no harm to talking. Other than that you gotta wait till you are seventeen. Anyway, you might like her after talking to her', kata aku.

Entah betul ke pandangan aku, tapi itu la yang terlintas di kepala aku masa tu. Dalam benak aku berkata ini anak sulong, harap-harap betul la.

'What about my friends?', Zaim bertanya. Dia nampaknya nak betul-betul yakin. Aku faham sebab kenkadang aku memang suka mengusik Zaim.

'Well you gotta think about her friends too. Her friends would probably be laughing at her because you said NO. They would probably be teasing her right now. That's not very nice kan. She just asked you to dance. People do that at a party. It doesn't mean you are marrying her the next day. And about your friends, just tell them wait until you all get to seventeen', aku berpanjang lebar.

Aku tau aku berpanjang lebar sebab lepas tu Zaim kata,'OK OK Ayah you can stop here. This is the tution house remember'.

Oh ye kata aku dalam hati. Aku berhentikan kereta dan perhatikan Zaim berjalan masuk ke rumah tersebut. Aku perhati dia berjalan dari belakang. Tinggi juga anak aku ni. Hampir nak sama tinggi dengan aku rasanya. Aku lepas hand brake dan pandu kereta balik ke rumah.

Monday, September 12, 2005

Pagi Ahad yang lepas, aku sedang seronok makan nasi lemak dengan ayam merah dengan Ibu bila Atok turun untuk makan pagi juga. Secara otomatik, aku pon berpindah tempat duduk supaya Atok dapat duduk di tempat dia yang biasa untuk makan Quaker Oats.

Melihat aku beralih tempat duduk, Atok berkata, ' It's OK, toksah pindah-pindah nanti kawin banyak bini'. Atok gurau sambil ketawa. Aku dengan Ibu pon gelak.

Zaim terpinga-pinga. 'What Atok? Is it true.. you'll marry so many times if you change places so many times while eating'. Nampak muka dia macam panik semacam.

Sambil gelak Atok menjawab,' No la Zaim. That's just what old people like me used to say. It was just to discourage children from eating in so many places and making a lot of mess here and there'. Aku menerangkan kepada Zaim. Atok selalu cerita yang betul. Zaim nampak tenang. Tapi mulut dia masih terlopong.

'But, it's probably true la Atok', aku mencelah. Atok, Ibu dan Zaim semua menoleh ke aku.

'Well, if you move around while eating, you are bound to make a mess here and there. It shows that you are untidy person, more messy than an ordinary person. Since you are messy, you need more than one wife to keep things in order for you. So, you'll probably ended up marrying more than once la', dengan selamba aku cerita.

Atok dan Ibu tergelak serentak. Baby Faim nampak mengesot dengan cepat dari depan ke dapor. Zaim pula masih terlopong dan terpinga-pinga.

Thursday, September 01, 2005

'When is it coming, Ayah?', tanya Adik kepada aku. Dia nampak macam dah tak sabar-sabar lagi. Nyaris aja dia nak terjah ketengah jalan.
'Towards the end. We gotta wait a little bit', jawab aku pelan.
'After all these sissy stuff?', Zaim pula bertanya.
Aku jeling ke Abang. 'After all these beautiful presentation', aku jawab tegas. Abang terus diam.

Aku pandang semula ke depan dan mengacukan digicam baru kepada mereka yang sangat bergaya dan segak di depan. Seorang pakcik tua dengan gagah melangkah di depan aku. Aku minta dia melambai tangan dan dia akur sambil tersenyum.
'Is that your friend Ayah?' tanya Adik heran.
'Nope, I just want to catch him on video', kata aku perlahan.

Aku pandang ke sebelah. Seorang Uncle Panjang sedang memegang anak dia sambil dia tekun memandang kepada seseorang lain yang sedang melambai-lambai dengan senyuman manis dari atas kenderaan. Aku juga tersenyum sendirian.

Setelah hampir satu jam menunggu, akhirnya apa yang ditunggu-tunggu pon muncul. Abang dan Adik serta dua orang kawan sebaya mereka terpukau melihat pertunjukan di udara yang sangat membanggakan. Mata mereka mengekori semua pergerakan sehingga hilang dari pandangan dibalik awan. Kemudian kenderaan-kenderaan berat berwarna hijau dan berloreng pula melintas dihadapan kami. Lagilah mereka menjerit-jerit dan melonjak kegembiraan.

Melihat semua ini, aku juga merasa bangga. Air muka anak-anak kecil yang kagum dan berbangga melihat semua yang di hadapan mereka, membolehkan aku melihat terus apa yang ada di dalam diri mereka. Tak perlu aku tanya apa perasaan mereka. Tak perlu aku selidik apa semangat mereka. Cukup sahaja dengan melihat muka dan kelakuan di saat ini.

Sekaligus, aku merasa tenang di hati.