My photo
Stories for my three heroes.

Monday, December 26, 2005

Monday, December 19, 2005

Abang dah bertolak pagi tadi. Dia ikut Nenek ke Seam Reap nak tengok Angkor Wat. Ibu, Adik dan Baby Faim hantar depa kat airport pagi tadi. Aku tak ikut sebab aku kerja dan aku nak cuti hujung minggu ni. Maksudnya aku kena selesaikan banyak yang tertunggak hujung tahun ni.

Adik kata dia tak mau ikut walaupun berkali Nenek ajak sama. Aku tak tau kenapa tapi rasanya Naim ni kurang rapat dengan Nenek. Mungkin sebab dia membesar dengan kami kat luar negeri dulu. Abang dibela dan dibelai oleh Nenek sejak lahir. Abang dengan Adik walaupun mempunyai minat yang hampir sama tetapi mempunyai karektor berbeza. Namun demikian, mereka masih mengambil berat tentang hal mereka adik-beradik.

Ibu cerita tentang perbualan dalam kereta menuju KLIA pagi tadi. Abang dan Adik bertengkar dan tolak menolak. Sekejap kemudian Adik diam.

'I don't want Abang to go!', kata Adik.

'That's why we ask you to go with Abang and Nenek', kata Ibu menasihati.

'But, I don't want to go and I don't want Abang to go too', jawab Adik.

Aku tak tau kalau muka Adik sedih semasa dia berkata-kata. Ibu tak cerita. Aku rasa Adik mengambil perangai aku bab ini. Tak suka perpisahan, ditinggal atau meninggalkan.

Ibu cuba mengusik Adik. ' Why do you want Abang to be around? You will only quarrel with Abang day and night', tambah Ibu.

Adik mencelah, ' That's why... if Abang go away, I cannot quarrel with him...'

Selamba jawapan Adik. Tidak langsung membayangkan yang dia akan merindui Abang atau akan kesunyian. Tapi dari cerita Ibu, aku boleh menangkap rasa hati Adik. Dia takut kesunyian. Dan, malam ni aku rasa dia akan tunggu aku balik untuk bercerita tentang sehari yang dia lalui tanpa berkelahi dengan Abang.

Monday, December 12, 2005

Baby Faim telah mencapai satu lagi kemajuan dalam kehidupan dia yang baru setahun lebih tersebut.

Aku pulang ke rumah dalam kepenatan kerana kerap bertugas di luar. Masuk aja ke muka pintu, aku di sapa oleh suara girang Baby Faim yang menjerit ' Ayah ' dari dapur. Hampir hilang semua rasa penat di badan mendengarnya.

Tapi Baby Faim menunjukkan satu kepandaian baru. Dari dapur, dia terus berjalan tertatih- tatih tanpa pimpinan sesiapa menuju ke Ayahnya yang mula membongkok diri untuk mendakapnya. Dengan tersenyum-senyum dan dengan mata yang membulat dia berjalan seperti zombie mabuk hingga akhirnya aku dapat mendakapnya. Aku peluk dengan erat dan dengan rasa sayang yang teramat sambil bersorak girang. Pandai Baby Faim sudah berjalan. Ibu dan Nenek nampak tersenyum bangga.

Akhirnya, Baby Faim melepas aku dari dakapan. Aku sangka dia nak berjalan balik kepada Ibu di dapur. Tapi dia terus menonong ke arah pintu. Dia tunjuk ke arah kereta seraya berkata, 'Meh.. meh...meh...' sambil menoleh kepada aku. Rupanya dia nak naik kereta juga walaupun dah pandai berjalan. Ibu tertawa melihat gelagat Baby Faim

Tuesday, November 29, 2005

Hujung minggu lepas Ayah tak sehat. Ayah demam dan selsema.

Ayah kena dok rumah dengan Baby Faim. Ibu sahajalah yang menghantar Abang ke kelas drum dan Bahasa Malaysia. Adik pergi kelas Art pon, Ibu yang hantar. Nenek sibuk dengan tution Math.

Ayah dengan Baby Faim. Rasanya Baby Faim sekarang lebih demanding. Dia mintak dipimpin keliling rumah. Memula dia tunjuk ke pintu. Kemudian dia tunjuk ke sepatu dia. Selepas disarungkan dia tunjuk ke halaman. Dan seterusnya Ayah berkeliling rumah macam nak tawaf haji sambil memimpin Baby Faim. Oleh kerana Ayah tak berapa sehat, Ayah sampai tergelincir kat tepi longkang. Nasib baik Baby Faim tak apa-apa.

Bila bosan keliling rumah, Baby Faim minta keliling kampung. So, Ayah bawak Baby Faim naik kereta keliling kampung perlahan-lahan. Turun naik bukit. Naik turun bukit. Bila dah bosan keliling kampung, Ayah pandu kereta jauh sedikit sampai ke Putrajaya. Pagi begitu petang pon begitu.

Namun begitu, Ayah puas. Petang tu, bila Ibu tanya Ayah macamana, Ayah kata GREAT!!, sambil tersenyum lebar. Walaupun Ibu heran, tapi Ibu pon senyum.

Sebenarnya, Ayah puas sebab petang tu dalam kereta balik menghala ke rumah, Baby Faim dah boleh sebut AYAH! AYAH! AYAH!. Sukanya Ayah. Hilang demam segala.

Saturday, November 19, 2005

Bulan puasa lepas Zaim bertanya pada aku, 'Ayah, what's the Lailatul Qadar?'. Kami sedang memasang pelita di pagar. Kali ni aku pasang 6 biji pelita aja. Sebab pertamanya minyak tanah mahal dan dah susah nak dapat kat kedai apek tu( lagipon apek tu dah tahu aku bukan cina, so no diskaun). Sebab kedua, aku tak tahan bau minyak tanah melekat kat tangan.

'It's the holiest night during Ramaddan', jawab aku tanpa banyak berfikir.
'Yeah, but why?', tanya Zaim tak puas hati.

Aku toleh ke Zaim. ' Well, it's suppossed to be the night when the first verse of the Quran was brought down to earth! It is so special that it is said to be better than a thousand months', kata aku mengingat apa yang aku pernah baca.
'Ooooo... ', sahut Zaim tersedu-sedu. 'Yes... ooooo', jawab aku pula.

Kami masuk ke dalam. Aku sambung, ' It is said that if we do a lot of ibadah, the pahala should be 1000 times more than on any other ordinary night'.

Zaim angguk. ' How come you know so much? ', dia tanya balik kat aku.

'I don't. I read and I listen. No one can claim he knows everything. You know the story of Nabi Musa?' , aku tanya Zaim.

'Tell me', jawab Zaim.

Lalu aku ceritakan tentang Nabi Musa yang pada satu ketika mengatakan beliaulah manusia terpandai tetapi diingatkan oleh Allah bahawa ada yang lebih pandai. Aku sampaikan tentang arahan Allah kepada Musa untuk membawa ikan di dalam balang dan sekiranya ikan hilang maka Musa akan bertemu dengan bijak pandai itu.

Di sini, Zaim terus menjerit, ' Is it about Khidir the Guide?'

'Yes, you know about it?', tanya aku. Aku cuma kenal dia sebagai Nabi Alkhidir.

'It's in the book i read. From my Agama class', kata Zaim. Dia bangun ke piano dan mencapai sebuah buku berkulit hijau dari beg sekolah dia. Selected Stories from the Quran - tertulis di depan.

Aku tersenyum dan berkata, 'See, reading is very good. You read so you know stuff'.
Zaim angguk.

Terlintas pula di fikiran aku. Aku ingat aku lebih tahu dari anak kecil aku, rupanya dia pon sudah mengetahuinya.

Friday, November 18, 2005

Raya tahun ni aku nak buat sesuatu yang lain dari selalu.

'Instead of Raya in Johor, we go somewhere else. After Prayer, we go North, ok?', aku cerita dengan Ibu dan anak-anak. Mereka angguk saja. Atok dan Nenek pon nak ikut sama. Aku rasa janggal tapi sebab nak tengok kelainannya tu, aku gagahkan juga.

Jadi kami, buat pertama kalinya( selain masa kat luar negeri dulu) telah beraya pertama bukan di rumah atau di kampung seperti kebiasaan orang. Kami ke Perak iaitu Lumut, Teluk Batik dan Pangkor. Macam orang melancung. Abang dan Adik nampak biasa sahaja. Tidak merungut sangat pasal Raya yang berlainan ini.

Tapi sangkaan aku salah. Masa balik ke KL Adik bercerita, ' Ayah so strange we don't go back Johor. Raya different la Ayah! Can we visit Tok Bak nanti?'. Aku mengiyakan sahaja dan kata mungkin Raya Haji nanti.

Abang menyampuk juga, ' Ya Ayah, we didn't get to visit Tok Mak's grave'. Aku terdiam.

Baby Faim takda kata apa sangat, tapi aku rasa kalau aku boleh faham ' Meh! Meh! Meh!' dia tu, rasanya maksud dia mungkin, 'Duit raya, duit raya duit raya'. Agaknya la.

Tuesday, October 25, 2005

Baby Faim jatuh di dapur dan luka berdarah di dahi. Dia cuba memanjat peti ais untuk mencapai magnet dan jatuh. Luka tidak berapa besar tetapi darah yang keluar memang banyak menurut Ibu. Doktor memberi tiga jahitan ke atas kejayaan Baby Faim tersebut. Ibu beritahu aku segalanya nampak OK dan aku tak perlu risau. Baby Faim tak menangis langsung sewaktu dirawat Doktor.

Aku tak berapa seronok mendengar kejadian yang berlaku. Entahlah setiap kali kemalangan terjadi, sekecil mana pon, aku tetap merasa risau. Rasanya aku gagal memberi perlindungan. Aku teringat kepada Adik dan aku teringat kejadian dia jatuh dalam kolam renang di rumah lama dahulu.

Waktu tu aku sedang menonton TV dan Ibu sedang bergerak ke dapur untuk mengambilkan air minuman untuk aku. Abang di atas bermain komputer sementara Adik di luar mengejar kucing di tepi kolam. Sekejap tu Adik hilang dari pandangan Aku sebab dia berlari keluar dari pandangan muka tingkap. Aku paling ke TV semula dan dengar perlahan bunyi air berkocak. Tanpa berasa risau aku panggil Adik. Tiada sahutan balik. Memang la kalau bermain dengan kucing dia lupa semua. Aku tonton TV balik tapi tergerak nak tengok Adik di luar. Aku keluar.

Sampai di tepi kolam aku tak nampak adik. Aku terus lari ke hujung kolam. Aku jadik panik bila nampak Adik di dalam terkapai-kapai. Aku tak tahu berenang. Aku melaung kepada Ibu. Aku terus berbaring di tepi kolam dan cuba mencapai tangan Adik. Entah dari mana datang kederat aku, dengan sekali capai aje aku dapat tangkap tangan dia dan tarik keluar. Sebaik aku tarik dia keluar, Ibu pon sampai. Adik terus muntah ke aku. Aku tak kira apa dah semua tu.

Adik mengigil kesejukan atau pun ketakutan tanpa berkata sepatah pon. Kami tanggal semua pakaian Adik yang basah. Mandikan dan ganti pakaian kering. Ibu suruh Adik berehat dan tidur. Abang juga berdiam diri dan mungkin juga takut akan kejadian yang berlaku.

Aku rasa semuanya berjalan macam robot. Aku tak ingat kalau aku ada berkata-kata atau tidak. Aku tengok Ibu yang banyak kelola Adik. Perasaan aku entah- 'numb'. Ini salah satu dari beberapa kemalangan yang menimpa Adik. Adik belum 5 tahun masa tu.

Baby Faim baru setahun. Dah mula luka-luka.

Thursday, October 20, 2005

SELAMAT ULANGTAHUN PERTAMA - BABY FAIM
15 OKTOBER 2005




Monday, October 17, 2005

Adik mengalami hari yang jongkang-jongket.

Petang Sabtu dia minta aku bawa dia ke kolam renang pada hari Ahad supaya dia boleh belajar berenang. Walaupun merasa berat kerana berpuasa, Ayah setuju untuk membawa juga. Adik nampak gembira dengan persetujuan Ayah.

Pagi Ahad. Hujan. Ayah tak dapat bawa Adik ke kolam renang. Adik sangat sedih. Untuk pujuk dia, ayah beri dia main komputer selama 25 minit. Dia senyum balik.

Adik terlajak. Dia main komputer satu jam. Ayah tegur Adik dengan keras dan tak benarkan dia menyentuh komputer lagi hari ini. Dan Ayah beri Abang peluang guna komputer sejam. Adik sedih semula.

Pukul sebelas tengahari, Adik dah restless. Ayah ajak Adik dan Abang ke Aquaria untuk tengok ikan-ikan. Dulu kami dah cuba ke sana dua kali tetapi oleh kerana panjangnya barisan yang menunggu, kami batalkan hasrat dua kali. Untuk kali ini, langsung tiada barisan. Adik sukahati dapat lihat ikan dan beli souvenirs.

Lepas Formula 1, Ayah ajak Ibu pulak ke Jaya Jusco beli google dan baju renang untuk kelas berenang Adik. Balik rumah Adik gembira dapat alatan renang. Tapi Abang beritahu Adik ada buat salah melanggar peraturan yang Ibu selalu ingatkan. Adik dikurung dan tak dibenarkan keluar dari bilik sampai waktu berbuka. Adik sedih.

Waktu buka Adik sangat gembira. Sambil makan dia nonton kartun jepun dari meja makan. Dia pasang suara TV kuat supaya dia boleh dengar. Ibu tegur Adik suruh perlahankan suara. Adik perlahankan TV dengan berat hati dan marah ke Ibu. Dia kata satu ' really bad word'. Ayah naik angin.

Lepas buka puasa, Adik kena panggil. Ayah tanya apa Adik kata ke Ibu. Ayah letak cili ke bibir mulut dia supaya dia sentiasa ingat untuk tidak berkata-kata yang tidak senonoh dan biadap. Mulut Adik pedas dan dia menangis tak henti-henti. Ayah kesian.

Ayah suruh Abang tolong cuci mulut Adik dan beri minum sirap. Abang juga beri Adik gula-gula. Adik janji tak mau ulang lagi kesalahan dia. Adik sedih. Abang pon sedih.

Malam lepas Harry Potter, Adik dah ngantuk. Ayah angkat Adik ke bilik dan tidurkan Adik. Ayah baring sebelah Adik sampai dia terlena. Ayah renung muka Adik yang sedang tidur. Ayah sedih.

Tuesday, October 11, 2005

Aku berbaring depan TV selepas solat Isya'. Atok ajak berterawikh di Masjid tapi aku terpaksa menolak sebab aku rasa tak sedap badan. Aku merehatkan diri dengan menonton Raymond. Tetiba aku rasa nak mengunyah sesuatu. 'Keropok' terlintas dalam fikiran aku.

Dengan lemah-lembut aku panggil Ibu, 'Ibuuuuuuuuuuu!!!!' Mata aku tetap memandang ke kaca TV melihat gelagat Raymond dengan Mak dia.
Tiada jawapan.

Aku panggil lagi, ' Ibuuuuuuuuuuuuuuuuuu!'.
Senyap juga.

Aku panggil beberapa kali tapi masih senyap juga. Aku kehairanan padahal tadi rasanya baru tadi terdengar Ibu berkata sesuatu pada Adik. Aku bingkas bangun dan cari Ibu. Tak patut Ibu tak menjawab panggilan aku yang tersangat ingin makan keropok.

Aku ternampak Ibu, masih bertelekong dan memegang Baby Faim. Jari Ibu menunjuk-nunjuk ke buku di depan Adik yang sedang menghabiskan kerja rumah. Perlahan-lahan aku ke dapor. Aku ambik keropok sendiri dan buat air. Satu untuk aku dan satu lagi untuk Ibu.

Bila aku sampai depan TV, Zaim tersengeh-sengeh hendak mencapai keropok yang aku bawa.

Friday, October 07, 2005

Waktu berbuka.

Adik bertanya, 'Ayah, can I ask you a question?'.
'What?', tanya aku.

Adik buat muka berfikir,' hummm ... why is six afraid of seven?'
Aku toleh Adik,' Whaaaaaaaat?'. Apa soalan ni.

'Why is six afraid of seven?', ulang Adik dengan muka tersengeh-sengeh.
Diam.
'You give up?', Adik tanya melihat aku tak menjawab.
'Ok I give up!', kata aku dengan tak berusaha langsung nak menjawap.

'Because... seven eight nine .. get it? Seven ate Nine!!!', jawab Adik sambil ketawa mengigil-gigil. Abang pon ketawa.

'Oh!', kata aku sepatah dan terus melahap jemput-jemput dengan kari ikan.

Thursday, October 06, 2005

Zaim bermaksud pemimpin. Nama Zaim menentukan nama adik-adiknya yang datang kemudian.

Aku teringat masa kami memilih nama Abang sebelum dia lahir. Ibu merujuk kepada dua buah buku nama-nama dalam Islam di samping melihat kepada internet. Dia juga tanya kepada dua ustaz yang kami kenal. Begitulah prihatinnya Ibu kepada anak pertamanya ini sehingga proses mendapatkan nama sahaja sangatlah elaborate. Dan Ibu memilih nama Zaim. Pemimpin. Aku tidak membantah.

Pada aku, Zaim atau Abang ialah pelopor. Apa sahaja yang dia buat, akan menjadi ikutan oleh adik-adiknya. Apa sahaja yang kami lakukan untuk dia akan membayang bagaimana kami akan membimbing adik-adik dia yang mungkin datang kemudian. Maka itu, memang sebenarnya aku lebih tegas dengan dia. Aku lebih berharap kepada dia. Aku mahu dia lebih berani, lebih cekap, lebih berdikari, lebih petah bercakap, lebih yakin dan berperikemanusiaan. Ini merupakan nilai-nilai yang kami sanjung bersama, kami bermaksud aku dna Ibu. Dia juga seharusnya lebih berusaha, banyak membuat sesuatu dari berdiam diri, lebih bersopan dan lebih beribadah.

Abang aku rasa ialah anak yang tidak susah nak dididik. Tidak banyak kerenah dan jarang membuat perkara yang pelik-pelik. Tiada melompat ke sana-sini tetapi lebih gemar duduk diam. Dia anak yang tenang. Lebih memendam rasa. Cuma sesekali dalam suasana yang senyap dan terasing, dia akan bertanya sesuatu yang peribadi pada dia kepada aku atau Ibu.

Namun, Alzaim aku rasa juga mempunyai sikap kompetitif atau suka bertanding. Tapi dia begitu secara diam. Kadang aku dapat melihat bagaimana dari kelakuan dia yang sentiasa ingin lebih dari Adik. Kalau bermain komputer, dia mahu lebih juara dari Adik. Kalau buat kerja sekolah, dia akan sentiasa komen kalau Adik tidak beri tumpuan. Atau dia akans elesaikan ekrja sekolah dia lebih cepat dari Adik. Begitu juga dalam aktiviti sekolah. Dia akan sentiasa bertanya kepada aku samada dia telah melakukan yang terbaik atau tidak. Samada dia lebih baik dari yang lain. Di sini aku sentiasa terpaksa menekankan bahawa kita memang sentiasa mahu kejayaan tetapi setiap kejayaan perlu dikongsi bersama. Dan kekalahan harus dianggap dorongan untuk terus mencuba dan bukan penghilang semangat atau usaha.

Satu perangai dia yang Ibu tidak berapa berkenan ialah dia kuat merungut atau menjawab, sekiranya ditegur. Kalau ditegah dari berbuat sesuatu, dia akan memberikan alasan kenapa dia perlu begitu walaupun alasannya tidak munasabah. Aku percaya ini semua hasil dari pendidikan sekolah dia yang mahukan pelajar sentiasa bertanya dan menyampaikan pendapat. Dan aku tidak terlalu mahu menghalang sikap ini.

Aku panggil Zaim ke sisi beberapa hari lepas. Dia membelek jam tangan pembelian aku dengan Ibu. Aku berkata,'There might not be any cake or candles for you this year. But, we pray for the best for you for the coming years, as we always do. And, this also means more responsibilities to you. I ask you to recognize what your responsibilities and take charge of it. That is all'. Aku peluk Zaim sambil membayangkan mungkin ini pelukan terakhir. Sehinggalah aku sudah terlalu tua nanti.

Friday, September 23, 2005

Ibu beritahu berita kurang enak tadi pagi.

Walaupun Abang score dalam semua math exams dia, tapi overall results pertengahan penggal kali ni menunjukkan bahawa dia di tahap 'B'. Menurut cikgu markah keseluruhan dia turun disebabkan oleh kecuaian dia dalam menyelesaikan kerja rumah. Kerja rumah dia ada kesilapan di sana sini walaupun pun dia faham konsep dan teori matematik yang diajarkan.

Aku beritahu Ibu, aku sangka Zaim sepatutnya menjadi juara matematik. Sebab dia diperkenalkan kepada matematik lebih awal dari sabjek-sabjek lain oleh Nenek. Ibu kata dia buat kerja rumah secara terburu-buru dan tidak pernah menyemak semula kerja yang disiapkan. Ini mungkin disebabkan dia hendak cepat bermain dengan Adik. Atau mungkin dia memang kurang masa sebab banyak kerja rumah lain yang perlu dibuat.

Kalau dalam hal kerja sekolah anak, aku selalunya serah kepada Ibu. Sebab Ibu lebih meticulous dari aku. Kalau bab kerja kreatif seperti lukisan dan mereka sesuatu selalunya aku volunteer kalau aku ada masa. Tapi aku rasa Ibu pon mempunyai masa yang terhad untuk memberi perhatian kepada semuanya, apatah lagi dengan Adik dan Baby Faim sekali.

Sebelum memandu keluar, aku masih memikirkan perkara ini. Aku beritahu Ibu yang aku akan bercakap dengan Ibu lagi sebelum aku bercakap dengan Zaim.

Thursday, September 22, 2005

Kami duduk-duduk di bilik Abang dan Adik sambil meneman Abang buat research di internet. Adik sedang melayan Baby Faim yang aku pegang. Ibu menonton TV kat luar sikit dari bilik dan sekali-kali memandang ke kami.

Adik mengajar Baby Faim bertepok tangan kepada lagu Pok Amai-Amai dan melambai-lambai kepada ucapan 'bye-bye'.

Tiba-tiba aku dengar Baby Faim menjerit, ' Whougahh!'. Kuat.
Semua tertoleh kepada Baby Faim.

Ibu bersuara dulu, ' Baby Faim sebut Ibu ke?'.
Aku geleng, 'Dia kata Ayah la...' . Pendek aja sambil aku cebik ke Ibu.
'I thought i heard Ibu', kata Ibu tak setuju. ' Adik!, what did Baby Faim say?', Ibu tanya ke Adik.
' errr .. I think he said Abang', kata Adik ragu-ragu.
'Oh!, he called me..Baby Faim you called me?', Zaim pula menyampuk dan mengalih pandang dari komputer.
'No Abang!, he called me... I'm his Abang too..', sahut Adik balik. 'I was playing with him', tambah Adik lagi.
' I think i hear 'Ayah' la ', aku cuba yakinkan semua.

Kemudian masing-masing mula mengajar Baby Faim menyebut nama kami masing-masing.
'Baby Faim.. say AYAH!, Say Ibu, Say Abang, Say Abang Cik', satu persatu keluar dari mulut kami.

Muka Baby Faim nampak kehairanan. Akhirnya dia menangis. Itu yang keluar dari mulut dia.

Wednesday, September 21, 2005

Aku, Ibu dan Adik dalam perjalanan ke KLCC. Kami masih dalam kereta di Cheras bila Adik menjerit, 'Ibu, STOP! STOP!, STOP, Ibu...Look!'. Telunjuk Adik menunjuk seekor anak kucing hitam mematikan diri ditengah-tengah jalanraya.

Ibu perlahankan kereta dan bertanya ke aku,' You want to get it?'.
Aku pandang keluar melihat kereta bersimpang siur. Aku pandang anak kucing yang masih membatu atas jalanraya. Kemudian aku pandang Adik.

'Save the cat, Ayah. Save it, please! It's so cute...please Ayah!', rayu Naim dengan muka 'Puss-in-Boots' dia.

Adik memang sayang kucing. Pada dia semua kucing comel dan patut disayangi. Kami tak berapa selesa kalau Adik nak membela kucing. Sebab Adik(dan juga Abang) alergik kepada bulu kucing. Jadi kadang bila kami kasihan kepada Adik, kami ambil anak kucing. Bila dah besar sikit, kami beri kepada kawan untuk dibela. Kalau sakit, kami pulangkan kepada SPCA untuk mereka jaga.

Dah lama juga kami tiada membela kucing dirumah. Walaupun Adik ada meminta supaya membela kucing, kami terangkan halangan yang ada. Ibu selalu jelaskan begini, ' Adik, we love to keep a cat at home. But now we have Baby Faim. Sometimes cat can get dirty and pass it on to Baby. Then Baby Faim can get sick. We get a cat when Baby Faim dah besar, ok?'.

Dan, Adik selalunya tak membantah. Naim memang lebih sayang kepada Baby Faim.

Aku genggam anak kucing hitam di atas tengah jalan dan berlari ke dalam satu taman nurseri bonsai yang berdekatan. Aku lepas anak kucing tu jauh di dalam supaya dia tak berpatah balik ke jalanraya.

Balik di kereta, Adik bertanya,'Will the little cat be okay Ayah?'.
'He will be fine... insyallah!', jawab aku pendek.
'Ok, lets go, Ibu', Adik angguk dan minta Ibu memandu semula ke KLCC.

POSTSCRIPT : Manusia ni sebenarnya mempunyai sifat penyayang especially perempuan yang tahap 'nurturing instinct' dia tinggi dari zaman dahulukala.. namun bila dah dekat hujung zaman ni... manusia dah tak berapa dapat sayang meyayangi walau zuriat sendiri..apatah lagi nak menunjuk sayang kepada hewan.... yang juga ciptaan tuhan tapi kurang sikit berakal ....

Monday, September 19, 2005

Abang pergi 'school party' Jumaat malam yang lepas. Aku benarkan Abang pergi sebab ini dapat memberi dia peluang berinteraksi dengan kawan-kawan lain di sekolah juga dengan rakan yang lebih tua. Pada aku ini boleh memberi dia keyakinan diri dan membaiki 'social skills' dia. Itu harapan positif aku. Lagipon Atok dah janji nak menghantar dan mengambil dia balik dari sekolah nanti. So, aku boleh layan Baby Faim di rumah.

Yang lucunya, dia balik rumah bila aku dah lena dibuai mimpi dengan Adik. Sebelah pagi esoknya, Atok, Nenek dan Ibu tak sabar-sabar nak bercerita dengan aku. Pastilah gelagat anak sulung aku di party tersebut. Pastilah mereka dah interrogate Abang malam tadi. Aku dengar aja. Bila Abang dah bangun, baru aku tanya pada Abang.

'How was your party?', tanya aku pada Abang sambil aku mengunyah jemput-jemput yang aku buat dan makan sendiri.

'It was ok, there was a DJ playing music and people dancing and everything else', jawab Zaim lembik. Penat la tuh.

'What were you guys doing?', tanya aku.

'We just hang around watching the people while listening to the music. After that my friends went to the gym to play soccer', jawab Zaim secara matter-of-fact.

'How about you? You didn't dance?', tanya aku menoleh ke Zaim.
'You know I don't know how to dance!', jawab Zaim sambil merehat dagu di atas dua tapak tangan di atas meja.

Tiba-tiba Atok mencelah, 'Tell Ayah about the girl who asked you to dance'. Muka Atok beria-ia sambil kening dia terangkat-angkat.

Aku pon bertanya terus, ' What about the girl who asked you to dance?'.
'Oh that! Just a girl asked me whether I want to dance or not. I said no!', jawab Zaim masih dengan kemalasan-malasan dia.
Aku tenung ke Zaim, ' You shouldn't have. It was not very polite. You should have accepted'. Aku kata begitu. Zaim buka mulut nak kata sesuatu tapi tak jadi dan terus aja ke depan. Menonton Cartoon Network agaknya.

Pukul 10 kemudian aku hantar Zaim ke tution Bahasa Malaysia dia. Dalam kereta dia bertanya dengan aku. Perlahan.

'What should I do?', tanya Zaim tanpa memandang aku.
Sambil membelok Jalan Durian aku kata, 'Do your tution fast and call me when you finished'.
Zaim merenung tajam ke aku,'Not that. About the dance thing last night la Ayah'.
Aku tau sengaja aku usik dia.

Aku tarik nafas sekejap sambil mengatur ayat. Inilah salah satu masanya yang aku akan kenang kemudian. 'Zaim, I think you shouldn't have said no to the girl. Pity her you know. Girls are normally very very shy. It would take a lot of courage for the girl to speak to you, let alone to ask you to dance. Probably she might be embarrased and sad after that. That would not be very nice right'.

Zaim nampak faham tapi dia tanya lagi,' But I don't know how to dance and my friends might laugh at me'.

'Well, just tell her nicely that you might not be able to dance very well. Probably she just want to talk to you and ask you something about school. Not to see you perform the idiotic dance you did in front of Adik the other day. There's no harm to talking. Other than that you gotta wait till you are seventeen. Anyway, you might like her after talking to her', kata aku.

Entah betul ke pandangan aku, tapi itu la yang terlintas di kepala aku masa tu. Dalam benak aku berkata ini anak sulong, harap-harap betul la.

'What about my friends?', Zaim bertanya. Dia nampaknya nak betul-betul yakin. Aku faham sebab kenkadang aku memang suka mengusik Zaim.

'Well you gotta think about her friends too. Her friends would probably be laughing at her because you said NO. They would probably be teasing her right now. That's not very nice kan. She just asked you to dance. People do that at a party. It doesn't mean you are marrying her the next day. And about your friends, just tell them wait until you all get to seventeen', aku berpanjang lebar.

Aku tau aku berpanjang lebar sebab lepas tu Zaim kata,'OK OK Ayah you can stop here. This is the tution house remember'.

Oh ye kata aku dalam hati. Aku berhentikan kereta dan perhatikan Zaim berjalan masuk ke rumah tersebut. Aku perhati dia berjalan dari belakang. Tinggi juga anak aku ni. Hampir nak sama tinggi dengan aku rasanya. Aku lepas hand brake dan pandu kereta balik ke rumah.

Monday, September 12, 2005

Pagi Ahad yang lepas, aku sedang seronok makan nasi lemak dengan ayam merah dengan Ibu bila Atok turun untuk makan pagi juga. Secara otomatik, aku pon berpindah tempat duduk supaya Atok dapat duduk di tempat dia yang biasa untuk makan Quaker Oats.

Melihat aku beralih tempat duduk, Atok berkata, ' It's OK, toksah pindah-pindah nanti kawin banyak bini'. Atok gurau sambil ketawa. Aku dengan Ibu pon gelak.

Zaim terpinga-pinga. 'What Atok? Is it true.. you'll marry so many times if you change places so many times while eating'. Nampak muka dia macam panik semacam.

Sambil gelak Atok menjawab,' No la Zaim. That's just what old people like me used to say. It was just to discourage children from eating in so many places and making a lot of mess here and there'. Aku menerangkan kepada Zaim. Atok selalu cerita yang betul. Zaim nampak tenang. Tapi mulut dia masih terlopong.

'But, it's probably true la Atok', aku mencelah. Atok, Ibu dan Zaim semua menoleh ke aku.

'Well, if you move around while eating, you are bound to make a mess here and there. It shows that you are untidy person, more messy than an ordinary person. Since you are messy, you need more than one wife to keep things in order for you. So, you'll probably ended up marrying more than once la', dengan selamba aku cerita.

Atok dan Ibu tergelak serentak. Baby Faim nampak mengesot dengan cepat dari depan ke dapor. Zaim pula masih terlopong dan terpinga-pinga.

Thursday, September 01, 2005

'When is it coming, Ayah?', tanya Adik kepada aku. Dia nampak macam dah tak sabar-sabar lagi. Nyaris aja dia nak terjah ketengah jalan.
'Towards the end. We gotta wait a little bit', jawab aku pelan.
'After all these sissy stuff?', Zaim pula bertanya.
Aku jeling ke Abang. 'After all these beautiful presentation', aku jawab tegas. Abang terus diam.

Aku pandang semula ke depan dan mengacukan digicam baru kepada mereka yang sangat bergaya dan segak di depan. Seorang pakcik tua dengan gagah melangkah di depan aku. Aku minta dia melambai tangan dan dia akur sambil tersenyum.
'Is that your friend Ayah?' tanya Adik heran.
'Nope, I just want to catch him on video', kata aku perlahan.

Aku pandang ke sebelah. Seorang Uncle Panjang sedang memegang anak dia sambil dia tekun memandang kepada seseorang lain yang sedang melambai-lambai dengan senyuman manis dari atas kenderaan. Aku juga tersenyum sendirian.

Setelah hampir satu jam menunggu, akhirnya apa yang ditunggu-tunggu pon muncul. Abang dan Adik serta dua orang kawan sebaya mereka terpukau melihat pertunjukan di udara yang sangat membanggakan. Mata mereka mengekori semua pergerakan sehingga hilang dari pandangan dibalik awan. Kemudian kenderaan-kenderaan berat berwarna hijau dan berloreng pula melintas dihadapan kami. Lagilah mereka menjerit-jerit dan melonjak kegembiraan.

Melihat semua ini, aku juga merasa bangga. Air muka anak-anak kecil yang kagum dan berbangga melihat semua yang di hadapan mereka, membolehkan aku melihat terus apa yang ada di dalam diri mereka. Tak perlu aku tanya apa perasaan mereka. Tak perlu aku selidik apa semangat mereka. Cukup sahaja dengan melihat muka dan kelakuan di saat ini.

Sekaligus, aku merasa tenang di hati.

Friday, August 26, 2005

Aku balik semalam disambut Abang dengan berita kecewa.
'Ayah, I was not selected', katanya sambil menunduk muka.

Abang berminat untuk menyertai pemilihan ahli teater sekolahnya. Dia telah melalui 3 kali trial dan semalam adalah penentuan 15 orang pelajar yang akan terpilih untuk menyertai teater tersebut. Nampaknya Abang tak terpilih. Aku tau Abang memang minat teater. Dia telah banyak kali menyertai teater peringkat darjah dia dan dia sangat serious dalam lakonannya. Aku teringat pertama kali dia berlakon Gingerbread House di mana seorang kawan yang sangat teruja terlanggar dia dan dua lagi kawan lain langsung tergolek atas stage. Semua orang tergelak. Lepas persembahan tu dia kata, 'Ayah, the show just now was not a comedy'.

Tapi kali ini dia tidak terpilih. Aku dapat rasa kekecewaan dia. Dia teringin sangat untuk menyertainya. Mungkin kerana salah satu aktivitinya ialah membuat persembahan di Jakarta. Aku pon dah janji kalau dia terpilih, aku akan ikut rombongan dia. Aku rasa Zaim memang ada sedikit kebolehan. Namun, mungkin sebab dia dari Darjah yang terendah, maka lebih ramai lagi murid yang lebih dewasa yang lebih sesuai.

'So, you are out of it then', aku saja bertanya sambil mencari idea memujuk.
'They only put me on reserve list', kata Zaim dengan suara tertahan.
'Well, that's not too bad... at least you still got a chance', aku membuka bujukkan.
'...If somebody got sick or something', kata Zaim masih muram.

'Humm... maybe I could do something. Anybody there you don't like?', tanya aku ngusik.
'No la Ayah, don't you go put a curse on someone la.. You are not Harry Potter?', jawab Zaim.
'Oooo... I was thinking of maybe some bone breaking exercise ..hehehe', kata aku sambil ketawa kecil.
'No need la Ayah', jawab Zaim bosan.

Aku diam sekejap. Zaim pon diam.
'OK, if not, then what can I do for you?', aku tanya selepas tengok Zaim diam aja memandang alas meja.
Zaim dongak. Muka dia tetiba bertukar ceria. 'Actually, there is something you can do', katanya sambil berjalan ke piano. Dia capai satu pamphlet dan beri pada aku.

Aku belek pamphlet. Ianya merupakan catalogue TAMA Drum Set dari pelbagai saiz, kaler dan apakebenda lagi. Sambil aku membelek halaman catalogue, Zaim sibuk menerangkan kepada aku kelebihan atau keunikan setiap set yang aku tanya.

'This standard one is the cheapest', beria-ria Zaim menerangkan.
'Well.. how much is cheap?', tanya aku berhati-hati.
'2000 Ringgit only', kata Zaim sambil tersengeh.
'RM2000? That's darn expensive. I don't think I can afford that. Why don't you work in the salt mines to earn that much money', kata aku jengkel.
'But... but.. I am sad', Zaim buat muka sedih balik.
'Yea right', kata aku sambil melangkah naik tangga ke atas untuk mandi.

Tuesday, August 16, 2005

Beberapa malam yang lalu, Adik terjaga malam, menangis-nangis dan meracau-racau. Aku dikejutkan oleh Ibu dan disuruh melihat Adik yang masih menangis di bilik Nenek. Bergegas aku ambil dan dukung Adik masuk ke bilik tidur dia dan membaring sambil merasa dahinya. Memang panas.

Nenek datang membawa ubat dan menyuapkan Adik. Aku mengesat-ngesat badan Adik dengan tuala basah untuk menurunkan suhu. Sambil mengesat, aku menasihat Adik, ' You must bathe on time, eat according to schedule and don't play outside during Maghrib'. Adik mengangguk kepala seperti faham walaupun aku lihat pandangan dia tak terfokus. Aku baring sebelah Adik mengesat sana-sini sambil sesekali meletak telapak tangan di dahi Adik hingga aku terlena.

Aku terjaga. Terasa ada benda sejuk melekat di dahi aku dan muka aku. Aku buka mata dan melihat muka Bak tersenyum sambil memegang hirisan timun ditangan. Dia menghiris timun tersebut dan meletak di muka ku untuk menurunkan panas badanku. Aku berasa tenang dan menutup kembali mata.

Aku terjaga. Aku menoleh kepada Adik yang sedang lenyak tidor. Aku rasa dahi dia dan dapati panasnya sudah berkurang. Aku pandang muka jam dan semula kepada Adik dalam kegelapan malam. Aku harap dia tidur dengan tenang. Setenang aku semasa sakit di waktu kecil dirawat oleh Bak.

Aku bangun menuju ke bilik air. Aku solat Isya.

Monday, August 08, 2005

‘Say that again, Bang!. Did I hear you right?’, aku tanya pada Abang sambil mengorek telinga dengan jari. Betul ke apa yang aku dengar.

‘I said, I would probably marry a foreigner la Ayah!’, kata Zaim separuh mengeluh. Aku terus ketawa berderai-derai. Aku tengok Ibu yang tengah memandu pon ketawa sama.

‘Why do you say that?’, aku tanya lepas aku dapat tahan ketawa aku dengan susahnya.

‘Well, there are not many Malay girls at my school you know’, jawab Abang dengan tenang. Itu satu fakta.

'But surely there are some nice girls at school from here' aku menambah.

‘Yeah.. but they are not so HOT!’, jawab Zaim.

Aku terhenti ketawa.

‘They are not so WHAT?. Abang, members of the opposite sex must be treated with great kindness and respect, no matter how they may look to you' aku kata pada Abang. Aku heran mana dia belajar perkataan tu.

Ini datang dari Zaim yang baru nak menyambut harijadi ke sebelas dalam masa dua bulan. Zaim yang bertanya 793 jenis soalan kepada doktor yang nak sunatkan dia tahun lepas. 'Abang, you are still small la Bang! Stop thinking about getting married. And please don't use that word anymore', aku beri ingatan.

Zaim tak banyak cakap.
‘Okay’, katanya menutup mulut.

Thursday, August 04, 2005

Friday, July 22, 2005

Aku sampai rumah dari kerja semalam dan disambut di muka pintu oleh Abang dan Adik. Dua-dua nampak berebut-rebut nak berkata sesuatu.

Abang buka mulut dulu,' Ayah, I want to tell you something, I was so cool you know ...' Tapi belum dia habis Adik dah mencelah,' Ayah, I want to ask you something first'. Abang nak marah, 'Adik! wait your turn, I want to tell Ayah something first'. 'No Abang! I want to talk to Ayah first'. Dan begitulah mereka bercakar mulut sambil aku memandang aja mereka dengan mata separuh penat.

Ibu nampak aku berdiri di luar dan terus bercakap,' Boys, at least let Ayah enter the house first'. Aku pandang ke Ibu dan mengucapkan terima kasih dengan mata aku. Abang dengan Adik tanpa mengubah rentak terus aja ke tepi memberi laluan.

'Let me take your bag, Ayah', kata Abang.
'Have you eaten Ayah!', kata pulak Adik.

'Thanks boys, but I just wanna go up, bathe and pray' kata aku. 'Mana Baby Faim?', tanya aku sambil pandang ke Ibu.

Serentak Ibu, Abang dan Adik menyahut,' He is sleeping upstairs and don't disturb him'. Aku hanya sengeh dan melangkah ke atas.

Kemudian selepas selesai semuanya baru aku panggil Abang dan Adik dan bertanya apa yang mereka mahu. Abang cuma mahu beritahu bahawa dia dah semakin baik dalam latihan dram dan mahu aku datang ke sesi latihan dia akan datang. Aku janji akan cuba. Adik kata sebenarnya tadi dia banyak nak tanya aku tapi dia dah lupa. Cumanya yang dia ingat ialah nak tanya samada dia boleh main komputer atau playstation. Aku kata tak buleh terus dia turun ke bawah dan menonton Codename Kids Next Door ke apa.

Aku pon turun dan baring sebelah dia sehingga terlelap.

Monday, July 18, 2005

'Ayah, did you get it?', tanya Zaim sebaik aja aku cecah kaki ke muka pintu.
'Yup, it's a hundred bucks', jawab aku sambil menjinjing beg plastik masuk.

'Let me see, let me see', kata Zaim sambil cuba melepaskan beg plastik dari tangan aku. Dia keluarkan dari beg plastik dan memanggil Adik untuk sama-sama melihat.

'It's so thick Ayah!', jerit Adik.
'That's why it costs a hundred bucks', kata aku.

Zaim hulur balik kepada aku lepas membelek-belek depan belakang dan membaca sinopsis.
'Don't you want to read it first?', tanya aku pada Zaim. 'You wanted it!'.
Zaim mengeleng-geleng kepala, I don't think I can finish la Ayah. It's so thick!'.
'OKla, I'll read it first, then I'll pass to you', kata aku sedikit kecewa.

'It's OK Ayah. I think i'll just wait for the movie', jawab Zaim selamba dan beredar untuk sertai Adik menyusun medan peperangan askar kecil dia.

Aku pandang Ibu. Terdiam.

Friday, July 08, 2005

Jam dah dekat pukul 9 pagi. Aku dah mula dalam keseronokan bertugas dan berbincang di pejabat. Telefon aku berbunyi.

Aku angkat dan menyahut,'Hello!'.

'Hello Ayah... ' lembut dan nyaring suara Adik menelpon di hujung talian. Naim ni kalau nak sesuatu suara dia akan sangat lemak merdu berbeza kalau dia tengah mengamuk. Aku saja nak mengusik.

'Who is this? Who are you?', tanya aku keras.

'I am your favorite son.. you know your favorite son', lembuh lembut gemalai suara dia.
Hehehe.. dia dah termasuk perangkap.

'Oh, It's Baby Faim my favorite son, how are you my favorite Baby Faim son. You can speak now?' kata aku jugak lemah-lembut.

'Hey....... Ayah! It's me la, Naim not Faim. Can I play computer?' suara Naim masih lembut tapi aku masih dapat merasa dia dah nak naik angin. Sebab tu dia terus aja sampaikan tujuan sebenar dia telefon.

'Oh.. My OTHER favorite son. You want to play computer? What good deed have you done today?' aku bertanya.

Naim diam.

'Have you mandi?'
'No'
'Have you breakfast?'
'No'
'What time you woke up?'
'8 o'clock'
'What have you been doing?'
'Watch cartoon!'
'In that case, sorry my other favorite son, you cannot play computer until you have done some good deeds', kata aku setegas yang boleh(walaupun dalam hati aku berkata ala kasi aja la sekejap!).

Naim diam sekejap. Aku tahu geram campur marah dia dah datang. Sekejap tu jugak dia jerit kat telepon,' I don't like you Ayah!' lantas meletak telefon.

Aku pon letak telefon sambil tersenyum sebab aku faham lepas ni Adik akan pergi mandi cecepat, makan pagi dan baca buku. Kemudian dia akan telefon balik dan mohon sekali lagi nak main komputer. Dan lepas ni aku akan bagi izin.

Thursday, July 07, 2005

RIDING IN CAR WITH BOY

Baby Faim dah terseronok dengan satu kebiasaan. Baby Faim sentiasa bangun awal. Dalam aku bersiap nak pergi kerja dia akan bangun dan mengajak bermain. Namun kebiasaan dia yang baru membuat aku berbelah-bagi.

Sebaik aku melangkah keluar pintu untuk ke kereta, Baby Faim akan tersenyum dan tersengeh manja meluru ke arah pintu dengan 'Walker' sambil kedua-dua tangan diangkat. Menurut Ibu, Baby Faim minta dibawa keliling kampung dengan kereta dahulu. Dia seronok naik kereta. Kalau nampak Ibu pakai tudung, dia dah faham Ibu akan keluar dan dia ada peluang naik kereta. Sekarang dia dah faham bahawa bila aku keluar dalam kegelapan Subuh, dia juga ada peluang untuk naik kereta.

Aku cerita dengan Atuk tentang kegemaran Baby Faim terbaru ini. Atuk tersenyum. Atuk kata, 'Memanglah begitu. Ibu dia masa kecik memang suka naik kereta duduk di belakang. Tak sampai 5 minit, Ibu akan tertidor lena'. Mendengar cerita Atok, Ibu tak berkata apa hanya mengangkat piring ke dapur.

Dan Baby Faim pon begitu. Kalau pagi Ahad, aku akan pusing dari Cheras ke Kajang ke Putrajaya dan balik ke Cheras. Baru bayar tol sekali, Baby Faim dah lena. Namun, bila baru nak sampai Cheras dia dah terjaga balik. Melihat gelagat Baby Faim ini, aku akan hanya tersenyum sambil sesekali membisik, ' ANAK IBU'.

Thursday, June 30, 2005

Lepas tengok cerita Kingdom of Heaven hari tu, Zaim tanya aku,' In the battle, the Muslims killed the Christians. I thought we cannot kill one another, even if we are of different religions?'

Aku tercengang sebentar. Aku memang dah fikir satu hari nanti, Abang akan bertanya sesuatu macam ni. Tetapi aku jangka soalannya akan lebih kepada kenapa ada pengamal intifada mengebom orang Yahudi, yang serentak membunuh diri dan membunuh orang. Sekarang konteks pertanyaan dia dah lain. Aku kena lihat aspek sejarah.

'Zaim, war, battles and violent killings were the common things of those days. When an empire grew, a government or a kingdon would have to go to war against another to protect its people, property and to gain wealth. The Persians attacked the Byzantine who were in return attacked by the Goths or whoever la. The great Abbasid caliphate was destroyed by Mongols.'

'Even the Crusades was actually an effort to relieve the knights, lords and vassals of the prevailing poverty in Europe, not really a fight for religion, at least not to me. The Dark Ages remember?'. Panjang aku cerita. Kalau sekerat-sekerat, dia tak akan berpuas hati pulak nanti.

Zaim mengganguk, 'So, war is a tool?'
'If you look at it that way, yes!' kata aku. 'A tool to satisfy humanity immediate needs. The bottom part of Maslow's hierachy', kata aku menatap tepat muka Abang. 'Maslow what?', muka Zaim berkerut. 'Never mind', kata aku.

'So, war is justified?', .... Laaa dia belum selesai lagi.
'At that time, probably yes', kata aku sambil berfikir cepat. 'But, personally, I don't think it should be. Violence begets violence. You'll destroy a century of civilizational gain in an act of madness'. Aku mengakhiri. Letih dah.

'Then, Ibu is always right. Violence is bad', kata Zaim.
'Yup, another fact you should know is that IBU IS ALWAYS RIGHT!', aku menutup cerita.

Abang termangu-mangu, ' Errr.. I should go mandi now?'.
'You should know the answer', aku sengeh kat Abang.

Monday, June 27, 2005

Beberapa hari yang lepas, gigi depan Adik yang dah lama bergoyang akhirnya tercabut jugak. Adik tunjuk kepada Atok giginya yang tanggal.

'See, Atok! My tooth fell out', kata Adik seraya menunjuk-nunjuk giginya ke muka Atok. Gigi Adik, samada yang tanggal ke atau tidak, bukannya macam ratu cantik, nak di tayang-tayang.

Jadi Atok pon kata, 'Haaaaaaaa, good. Now go and throw it away la Adik'.

Adik jegil mata kat Atok.
'Are you crazy Atok? I gotta put this under my pillow to get money'.

Atuk tercengang sekejap sebelum ketawa.

Malamnya masa Adik tidor, Nenek letak duit seplo inggit bawah bantalnya. Malangnya, Nenek kurang arif tentang peranan 'Tooth Fairy'. Selepas letak duit, Nenek terlupa ambik gigi tersebut untuk dibuang. Bila Adik bangun pagi, dia sangat suka hati dapat duit. Kemudian bila dia nampak gigi dia masih ada, sebagai Adik yang sangat prihatin, dia pun offer pada Abang.

'Abang do you want some money? Tonight you put my tooth under your pillow, then you'll get money like me'.

Abang diam aja. Malas nak melayan rasanya.

Wednesday, June 22, 2005

Aku tengah berkerja dekat opis bila dapat panggilan telefon.

'Ayah, can I ask you something', lembut aja suara Adik. Di belakang terdengar suara hingar-bingar dan suara Abang berkata, 'Ask him, ask him' berkali-kali.

'Where are you?' aku tanya dulu ke Adik.

'Errr Jejusco', jawab Adik. Pada waktu yang sama dia kata ke Abang, 'Wait Abang, I'll ask him. Er.. Ayah what kind of perfume you think is the best?'.

'All perfume are the same', kata aku. Aku mengesan sesuatu.

'Just tell me one, Ayah', Adik merayu.

Aku bersemangat nak mengusik, 'I don't like perfume. I already smell good, Dik! Why?'.

Adik diam sebentar. Aku dengar dia cakap ke Ibu pulak, 'Ibu, Ayah don't like perfume, how Ibu'. Aku dengar Ibu kata ke dia,' Ask him about .........'

'Ayah, what perfume you have at home on the table tu?', suara Adik muncul kembali. Lembut.

Aku cuba berdolak-dalik lagi tapi akhirnya aku kesian Adik dan beritahu nama perfume aku. Kemudian aku letak telefon sambil tersengeh-sengeh sendirian.

Hari Ahad lepas aku di'surprise'kan dengan sebotol minyak wangi baru yang indah aromanya. He he he..

Friday, June 10, 2005

Abang dengan Adik start cuti sekolah hari ni. Depa akan bercuti sehingga pertengahan Ogos di mana kedua-duanya akan naik darjah.

Ibu tunjukkan pada aku laporan pencapaian Abang dengan Adik. Ibu dah bincang dengan cikgu-cikgu kebaikan dan kelemahan Abang dan Adik. Aku hanya mengganguk sambil meneliti komen cikgu-cikgu.

'Looks like Adik needs more stringent supervision from us', kata aku kepada Ibu sambil menutup laporan-laporan.
'The teacher said he is ok, only for his concentration. His math is good. But,I think he spends too much time with the computer. We better do something', kata Ibu dan aku setuju.

Aku panggil Abang dengan Adik. Mereka datang dan berdiri tegak depan aku.

Kepada Abang aku beri perangsang. ' Next term you will enter Grade 6 where you will face harder task and duties as well as responsibilities. Your results are ok, in fact you teachers seemed to praise you no end. But, I know who you are, so I am reminding you now that things are going to be much much tougher next term. So you better work twice as hard than you have done this year, ok'. Abang hanya mengganguk.

Aku toleh Adik sambil geleng kepala tetapi masih tersenyum. 'Adik actually teacher said you are good. But, why you always don't concentrate at school. She said you need to read more books'. Aku pandang muka dia monyok. Dia harap aku puji dia.

'From now on, I am buying you any books you want from the bookstore. We'll make weekly trips to Borders when possible, and get a book for you which you must finish reading. Just like Abang', kata aku. ' Grade 2 is difficult, Dik. If you don't study properly, Patty will be cleverer than you'.

Adik bukak mulut lembut,' Ayah!'.
'Yes', jawab aku.
'Ok, I will read more books. But, after that can I play computer?', Adik mesti nak selit bab ni dalam negosiasi.
'No, you computer time will be severely limited. Only when you show some progress will I let you play a little bit', kata aku bertegas.

Sebenarnya pencapaian Adik dah memadai. Cumanya cikgu kata dia tak berapa gemar buat karangan dan membaca buku semasa di sekolah. Sebabnya dia tak mau membuat sesuatu tugasan yang terlalu lama. Pada aku ini masih OK sekarang tapi kalau dah dibiar sampai dah besar nanti buleh menajdi masalah. Mungkin perlu sedikit perhatian. Aku harap begitulah.

Thursday, June 02, 2005

Nenek kata ke aku hari tu, ' If you are home during Maghrib, maybe should encourage sembahyang jemaah dengan Abang and Adik'. Jadi semalam aku ajak Abang dengan Adik sekali.

Sebelum sembahyang Adik ditugas membentang sejadah. Abang nak aku ajarkan berQamat.
'Ayah, how does it go, maybe i know already', kata Zaim.
Bila aku mulakan dia terus menyahut,' Yeah, I remember we always did that in the Jakarta Mosque'. Dah lama dah tu, fikir aku.

Sebelum bermula juga aku ingatkan Adik, 'Adik, no making funny thing or funny noises or disturbing Abang. You just look down and no sudden movement'. Adik sumber ketawa bagi Abang. Kalau Adik batuk sekalipun, boleh mengundang tawa Abang.

Rakaat pertama berjalan dengan baik. Rakaat kedua aku perasan seperti ada bunyi dari mereka dan gerakan-gerakan yang tak sepatutnya. Rakaat ketiga aku dengar ketawa dengan jelas.

Selesai selepas doa(termasuk juga doa supaya dikurangkan keinginan bermain komputer dan lebih rajin membuat kerja rumah) , aku bertanya kenapa ada ketawa.

Abang dengan muka bersungguh-sungguh berkata, ' Adik kentut in the second one , Ayah. I cannot tahan!'

'Really?' kata aku sambil tak berapa percaya dan menoleh kepada Adik.
Adik dengan muka Adik yang biasa mendongak dan berkata, 'I got so many air'.

Kali ni aku pulak yang tertawa.

Sunday, May 29, 2005

Aku bangun pagi tadi dengan perasaan lega sedikit selepas sakit kepala yang teramat, pada malam sebelumnya.

Lepas solat Subuh, aku turun ke bawah dan teringin menonton musik video lagu-lagu lama. Aku pasang Welcome to the Videos dan khayal dalam pelukan nostalgia lama. Aku tak sedar entah bila Ibu pon turun dan meletakkan Baby Faim berdekatan aku. Sedar-sedar masa W Axl Rose sedang melolong atas piano, Baby Faim pon terjerit-jerit ...’whoooooooo! whaaaaaaaaaa! whoooooooooo!’.

Aku toleh kat Baby Faim, nampak dia tersengeh-sengeh. Aku ambil Baby Faim dan betulkan duduk, supaya dia dapat melihat TV dengan lebih jelas.

Tuesday, May 24, 2005

Nenek minta aku teliti gambar-gambar lama Adik. Sebabnya Abang dan Baby Faim sudah ada scrap book masing-masing. Adik punya belum dibuat sebab dia membesar masa kami di luar negara. Jadi sehari suntuk semalam aku membelek gambar-gambar lama Adik untuk dibuat scrap book. Melihat gambar, lama aku terkenang.

Adik berbeza perangainya dari Abang. Malah kalau nak banding masa bayi, Adik pun berbeza dengan Baby Faim. Ada beberapa perkara yang buat aku pandang Adik begitu.

Adik degil dan keras hati sedikit. Bukan degil jahat tetapi aku rasa dia ada pendirian sendiri. Kalau dia memegang satu pendapat, dia akan terus begitu. Untuk mengubahnya kita perlu lebih berlembut. Dia berani memarahi siapa sahaja tak kira Atuk atau Nenek kalau sesuatu yang dibuat atau dikata, tak dikenan oleh dia.

Adik lebih lasak dan berani. Dia patah tangan dan luka di kening(dua kali). Dia tenggelam dalam kolam renang. Aku yang menarik dia keluar. Dia lebih kerap nak memanjat, melompat, berlari melulu dan meninggalkan kami ditengah kesibukan pusat membeli-belah yang penuh orang. Pernah Ibu nak turunkan dia dari kereta dan suruh balik rumah sendiri. Dia tunjukkan Ibu tempat dia nak diturunkan.

Adik suka tengok cerita Land Before Time. Entah sampai siri ke 5 atau 6 agaknya yang dia suruh aku beli. Aku tak berapa faham kenapa dia suka. Tapi aku rasa dia suka sebab ceritanya menggambarkan pengembaraan sekumpulan dinosaur kecil di persekitaran yang sukar. Mungkin dia suka keadaan begitu.

Dan dia memang suka berkawan. Dari semenjak dia sekolah kanak-kanak di Jakarta sampai sekarang dia suka sangat kalau dapat jumpa kawan-kawan dia. Cumanya sekarang dia lebih kawan perempuan. Ibu kata itu ikut perangai aku. Dia jenis fun boy. Kalau dia syok bercerita, dia akan bercerita tak henti-henti dan dicampur-aduk semua cerita jadik satu. Menengok ropa dia masa bercerita pon kadang aku dengan Ibu akan tertawa.

Tapi Adik juga sensitif dan mudah terasa. Kalau ada sesuatu yang tak kena pada perasaan dia, dia akan beritahu dan tunjukkan dengan facial expression dan kadang sampai menitis air mata. Dia pernah menangis kerana sepupu dia lebih suka bermain dengan Abang dan dia merasa tersisih.

Adik suka mengucapkan sayang kepada Ayah dan Ibu. Dia lebih kerap memberi kucupan mesra. Dan kalau aku tanya samada dia lebih sayang aku atau Ibu, dia akan sentiasa kata ' Both Ayah and Ibu'.... sentiasa!

Saturday, May 21, 2005

" Woof! woof! woof!
Tungggggggg !!!!
Fiuuuuuuuuuuuuu! Dushhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!
Dato, what shall we name this Kingdom?
Hummm.. that is a question!
Dato, what is this tree i am leaning?
Melaka!
Then, we shall name this kingdom Melaka"


Alzaim pergi Melaka dengan rombongan sekolah dia, Khamis dan Jemaat lepas. Apabila aku tanya dia apa yang dipelajari di sana terutamanya tentang sejarah Melaka, begitulah cara dia menjelaskannya pada aku.

Tun Seri Lanang mesti tergerak-gerak dalam kubur kalau dia dengar.

Tuesday, May 17, 2005

Baby Faim dah masuk 7 bulan. Sangatlah comelnya dia sehingga aku terkadang terbayang akan dia, walaupun di puncak Bukit yang Tinggi. Comel dan montel.

Berat Baby Faim aku rasa dah melebihi 10 kilogram. Pada aku dia seorang Baby yang sehat. Yang tersangat suka minum susu. Dan yang sentiasa minta dimanja. Walaupun waktu dia tengah tidor. Dia minta dimanja dan diberi susu.

Baby Faim sangat bertuah. Kerana pada setiap masa, dia akan dilayani oleh seseorang. Abang, Adik, Kakak, Atok dan Nenek akan sentiasa meluang masa meng-agah Baby Faim bila sahaja terluang. Sebab itu jualah, dia akan sentiasa memanggil sesiapa yang berdekatan sekiranya dia merasa kesunyian atau ditinggal sekejapan.

Dia juga dapat menduga bila Ibu atau Ayah akan keluar dari rumah. Apabila dia lihat, Ayah keluar menghampiri kenderaan, dia akan tersengeh-sengeh dan mengangkat tangan. Begitu juga kalau melihat Ibu sudah menggunakan tudung.

Oleh yang demikian, aku mendapati Baby Faim lebih manja dari Abang atau Adik semasa kecil. Pada aku, Adiklah yang paling lasak. Oleh kerana Baby Faim paling manja, maka dia sajalah mendapat hadiah istimewa dari Ibu yang Abang atau Adik tidak pernah dapat semasa kecil.

Baby Faim dihadiahkan buaian yang digantung dibawah tangga untuk menenangkan tidor dia sewaktu Ibu sibuk mengatur hal rumah tangga yang lain.

Monday, May 16, 2005

Aku sampai ke rumah dan disapa oleh Adik di depan pintu.

Adik masih merungut sebab tak dapat menyentuh komputer.

'Are you still being punished by Ibu?', tanya aku.

'Yes...', jawab Adik lemah.

' Then, why did you say those bad words? Ibu told you many times, not to say them, why did you?', aku bertanya lagi.

'Abang made me say it. He said : say it, say it, so I said it', kata Adik menyalahkan Abang.

Hah - kata hati aku. Ini ada perkembangan terbaru. Aku panggil Abang.

'Abang, why you made Adik say those bad words?' aku soal Abang pula.

'I just ask him to say it, why he followed me', Abang cuba mempertahankan diri.

'Do you want him to get into trouble?', aku tanya lagi. ' See how he is now, do you like that?' aku cuba buat Abang rasa bersalah.

'No', jawab Abang tertunduk sambil mencebik.

Melihat Abang diam, Adik pulak mencelah. 'See Abang, you always get me in trouble'.

Aku pandang ke Adik.

'Adik since you like to follow Abang's words so much, I'll ask Abang to forbid you from playing computer forever, will you obey him?', aku bertanya.

Adik macam tak percaya. Dengan kening terangkat, dia separuh menjerit kepada aku,' But, Ayahhhhhhhhhhhh... '. Ayat dia terhenti disitu. Dia terus berjalan menghentak kaki masuk ke bilik nenek.

Aku tengok Abang tersengeh-sengeh.

'And you...wipe that smile off your face. The next time you get Adik in trouble, you'll get the same punishment like Adik', aku beri amaran kepada Abang pulak. ' Now, go to bed'.

Abang bergerak mengikut jejak Adik ke bilik nenek, tanpa banyak bicara.
Semalam petang Adik merengek sebab kata dia ' I am bored. I got nothing to do!".
Adik dihukum oleh Ibu sebab dia telah melanggar peraturan Ibu. Akibatnya dia dilarang dari menyentuh komputer atau playstation sepanjang weekend.

Kesian melihat dia, aku ajak dia dan Abang ke Taman Tasik Permaisuri main bola. Iye la, kalau asyik terperap dalam rumah merenung komputer, playstation, aku rasa eksesais yang dia buat cuma jari dia aja.

Sampai di Taman memanglah ramai orang. Kami bermain bola tendang-tendang aja, sambil aku beri arahan sana-sini. Yang paling seronok aku tengok telatah Adik. Bila dia berlari, kedua-dua tangan dia akan lurus ke bawah dan melekat ke tepi pinggang. Aku dan Abang ketawa melekek-lekek. Memacam komen aku berikan kepada Adik dan seperti biasa ditambah oleh Abang.

'Why you kick so soft?' .'Yea, like a girl'
'Stop the ball first before you kick'. 'He doesn't know how'
'Don't use your hand'. 'That's handball, penalty Ayah, penalty!'
'Stop and kick ... it's easy'. 'He has two left legs, that's why'

Adik merajuk. Dia terus duduk mencangkung atas padang membelakangi kami.
'I don't want to play with you anymore. I just want to sit here and be quiet'. Berapa kali tah dia merajuk. Tapi setiap kali Adik mencangkung, Abang akan tendang bola pelan-pelan ke arah Adik. Dan entah macam-mana, Adik bila lihat bola muncul depan mata dia, akan kembali bermain, marah ke merajuk ke.

Akhir sekali aku cabar Abang dengan Adik, siapa berlari paling pantas ke tanda didepan, akan dapat Slurpee hijau. Abang dan Adik bersiap. Sebaik saja aku kata 'Go', aku tarik baju Abang. Adik menonong berlari dengan tangan dia yang begitu dan tentulah Adik menang. Abang grumble, tapi bila dia ternampak cara Adik berlari, dia ketawa terbahak-bahak.

Sampai kat 7-Eleven, Adik surh Abang beli Slurpee sementara dia nak nak minum Coke Vanilla.

Wednesday, May 11, 2005

Adik ni sangatlah persistent dan penuh dengan trick dan tipu daya.

Aku balik rumah dan lihat dia menunggu dengan muka yang separuh nak hujan.

'What's wrong with you?' tanya aku sebaik aku tutup enjin kenderaan.

'They all laughed at me at school when I was singing', keluh Adik sambil masuk dan duduk di kerusi passenger depan. Dia termenung sebentar.

'Well, maybe they laughed because they really like your songs' aku cuba memujuk. Tapi nampak sangat macam dia sedih.

'I dont think so', jawab dia tanpa menoleh.

'Maybe because you are funny? You really are a funny boy', kata aku masih mencuba.

'No, Ayah. I feel sad' suara dia macam dah nak naik geram pulak.

'OK, I tell you what. After I bathe, we go down to 7-Eleven to get Slurpee. You sing the song again to me in the car. I tell you if you are good or not' aku cuba nak beli jiwa dia.

Adik toleh ke aku. ' ... and after that, can I play computer?' Adik mencuba nasib.

' Hah? ...errrr we'll see lah' kata ku sambil garu kepala. Dalam sedih pon ingat komputer.

Adik keluar dari kereta menuju ke dalam rumah.
Aku tak tau kalau aku dah solve masalah dia ke belum.

Monday, May 09, 2005

MISSION POSSIBLE

‘Troops, you have failed me’, kata aku sambil merenung tajam ke muka Zaim dan Naim.
Mereka diam.

’You disregarded a clear directive from your Commanding Officer. A directive both of you agreed to embark on’, aku kata lagi.

‘But, Ayah we were tired and sleepy’ rayu Naim. Memang betul pon sebab malam sebelumnya lepas balik menonton teater Peter Pan, kami tengok Premier League sampai awal pagi. Adik buat muka sedih.

‘No, but!, but!. You have bring shame to the regiment’ kata aku tetap cuba bermuka serious. ‘What do you have to say, Soldier?’ aku alih suara ke Abang pulak.

Alzaim cepat tangkap mood aku. Dia berdiri tegak dan menjawab tegas,’Sir, we are sorry we failed you, Sir. We woke up late. Because of that Operation Ibu Breakfast could not be launched as planned, Sir. We have no excuse’.

‘…and because of that?’ kata aku lagi.

‘And because of that, our Commanding Officer had to prepare the breakfast alone. We accept any punishment, Sir!’ jawab Abang tersenyum-senyum pulak. Adik masih bermuka sedih.

Aku tengok muka mereka satu persatu dan beri arahan baru. Rasanya mereka faham dah.

‘Alright!. Soldiers, Listen up. I am giving you another chance. This afternoon, we'll launch two new operations, Codename Lunch Alamanda and Codename Sarkas. For Operation Sarkas, we’ll have a new recruit. I want the best behaviour from all of you.’

Diam.

‘Do you get me, soldiers!!!’ jerit aku.

‘Aye, aye Sir!!’ mereka jerit balik sambil berdiri tegak. Adik siap tabik.

‘This is not the Navy’ kata aku kuat.

‘SIR! YES, SIR!’ Abang sahut cepat. Adik masih terkebil-kebil.

‘ALRIGHT.. Troops disss... eerrr what is it, Adik?’, tanya aku melihat Adik mengangkat tangan.

‘Ayah.. Can I go toilet?’ jawab Adik dengan muka sedih.

‘Alright! Troops dismissed’ kata aku sambil separuh nak tergelak.


Wednesday, April 27, 2005

Baby Faim dah besar, hampir 6 1/2 bulan. Dan pandai bergolek, telungkup dan terlentang. Kalau dia menangis dan meradang, dia akan melonjak-lonjak badan sampai kepala dia termasuk bawah kerusi. Kekuatan nangis dia dan kemudahan ketawa dia buat aku pelik. Sangat berlawanan.

Baby Faim selalu menangis malam. Bila dia menangis, Ibu akan biar dia nangis sampai penat sebelum memujuk dia tidur balik. Aku tak boleh. Kalau aku terjaga(kadang-kadang), aku akan terus dukung sampai Faim tidur balik. Aku berbahas dengan Ibu kenapa dia biar Faim menangis sementara Ibu pula berdebat kenapa aku cepat mengangkat Baby yang baru berbunyi. Aku sebab tak mau Baby sakit, Ibu pula kerana tak mau Baby manja. Satu jangka pendek, satu jangka panjang. Sangat berlawanan.

Entah, tak tau siapa yang betul. Aku rasa dedua kami betul. Sebab dedua kami hanya fikirkan apa yang baik untuk Anak kami ni. Seerti. Tapi aku yakin Baby Faim lebih sokong aku. Apa takya nya, dengan aku dia dapat didukung dan didodoi.

Patut pon la ni selalu hujan.

Tuesday, April 26, 2005

Alzaim semenjak balik dari sleepover rumah kawan dia, kadangkala nampak murung atau bersendiri. Dia masih ada bermain dengan Adik dan Baby, tapi kemurungan dan kesendirian dia nampak juga di mata aku, apatah lagi di mata Ibu yang sentiasa peka dengan tingkah-laku anak-anak dia. Ibu suruh aku luang masa bercakap dengan dia.

Semalam aku panggil dia lepas Maghrib.

'Bang! Is anything wrong?' tanya aku.
'What do you mean Ayah?', Alzaim tanya balik kepada aku.
'It seems that of recent days, you are more quiet and less involved' kata aku membuka jalan.
'Nope, everything OK', Alzaim jawab sambil merenung muka aku.

'How was your sleepover? You guys sure had lotsa fun, right?' aku cuba yang tu pulak.
'Yup, It was fun. We went bowling, computer games and mostly we watched VCDs' jawab Zaim enthusiastic tetiba.

'You guys talked about me?' tanya aku.
'Nope', jawab Zaim pendek.
'About family, religion, house, girls and er.. girls and girls?', aku tanya lagi.
'No la Ayah' kata Zaim.

Aku diam sekejap.

Ibu pernah kata yang Cikgu Zaim beritahu bahawa umur dan pendewasaan Abang masa ini membuat dia lebih cenderung untuk bersama teman-teman sebaya dia. Cara berfikir, konteks bercerita dan gaya bertutur semuanya akan mencerminkan tahap pembesaran dia, fizikal dan minda serta pergaulan. Aku terfikir sudah sampai kah masa aku perlu mengambilkira perubahan dia dalam aku berhubung dengan anak aku yang paling tua ini. Tak tau la aku.

Aku cuba a trojan horse ,' What if I let you decide on your own, your computer time, your bedtime and homework, on your own'. Mata aku memandang kepada dia.

'Wow..that's great Ayah'. Mata dia bersinar-sinar.

'So, you want that?' tanya aku. ' You sure?'.

' Yes I'm sure.' Kata Zaim. 'But... then I will end up sleeping at midnight.. or not finishing my homework' keluh Zaim.

'Oh like that!' kata aku. 'Let's go down and see what the Baby is doing', sengaja aku ajak ke bawah dan tidak rumuskan semuanya.

Baru tadi ni aku telefon Ibu kat sekolah diorang. Ibu kata dia nampak Abang jalan dengan bergaya dengan kawan sebaya dia. Bila dia lalu depan Ibu dia kata,' I think I know this lady. Oh..it's my mom' dia ketawa dengan kawan dia.

Tuesday, April 19, 2005

Pagi Ahad, ada elektrician datang nak repair lampu. Untuk bolehkan dia buat kerja, suis utama kena tutup dan semua alat letrik tak boleh dipakai lah. Adik pon mengamuk. Dia sedang menonton TV cerita kartun kegemaran dia. Habis dia jerit kat semua di rumah.

Aku fikir. Adik paham kenapa suis kena tutup. Dan Adik paham kalau tutup, semua barangan letrik tak fungsi. Yang buat dia ngamuk ialah kenapa kena buat masa dia nonton. Ego dia buat dia marah.

Cara nak hilang marah dia ialah dengan menghilang tumpuan dia dari TV dan cerita benda lain. Bila dia tengok kita usaha sesuatu untuk dia, ego dia tak akan terasa tercabar dan boleh terima hakikat.

So bermulalah negosiasi dengan Adik.

'Adik, what happened?'

'I want to watch TV and cannot'

Tak perlulah aku beritahu sebab apa takda letrik. Dia dah tahu, tak pasal-pasal dia ngamuk nanti.

'Easy, let's watch TV upstairs, come', aku tarik tangan Adik ke atas.

Sampai kat atas. Aku saja petik suis lampu.
'Eh, here no eletricity as well la Adik'. Aku petik suis kipas. Memanglah takda. Ini hanya satu charade aja. 'Probably the TV also cannot be turned on', kata aku. 'I know, I think the man switched off the main switch. Adik, where is the main switch?'.

'It's downstairs. I saw the man did it'.
'You show me', adik pimpin aku pulak ke bawah.
'Thereeeeee..', kata Adik.

'Ohh.. yes I see. Tokay, berapa lama ini, saya anak mau tengok TV'.
'Lagi sikijap'

'Kalau mandi dulu nanti boleh siapka?'
'Boley boley'. Tokey pon berlakon sekali.

'Adik, you bathe first, nanti when everything ok, I pasang TV for you, OK?'

Adik angguk, 'OK'.
Marah dia entah ke mana.

Monday, April 18, 2005

Susah betul aku nak aturkan family outing Sabtu lepas. Pagi lepas ke pejabat lawyer, Abang pulak kena pi tution BM dia kat rumah bawah. Bila Abang balik, petang Ibu pulak pi kelas Mandarin.

Dalam-dalam begitu, aku pandang Adik. Adik mengadap komputer. Abang kena tution Math dengan Nenek.

'Jom Dik, we go Leisure Mall', aku mengajak Adik macam dah takde kawan lain. Bukan 'macam' tapi 'sebab'.

'Will you buy me toys?', Adik menjawab.
Memang itupun soalan Adik selalu kalau diajak keluar.

Aku mengangguk separuh,'Maybe, if there's a good one'.

'OK, soon as i finished this game. It's warcraft, Ayah', jawab Adik tanpa menoleh ke aku pon.

'OK' , jawab aku. Aku baring di katil Adik sambil menunggu.

Tetiba aku terjaga. Depan komputer Abang sibuk surfing mencari maklumat pasal Inca Culture. Adik dah takda. Rasanya di bawah menonton Spongebob .

Aku bangun, mandi dan solat Asar.

Thursday, April 14, 2005

Adik sudah mencecah 7 tahun hari ni. Tiada apa-apa yang istimewa yang aku aturkan. Tak seperti tahun lepas Adik minta party dibuat ditempat khusus diluar. Kali ini Adik tak minta apa-apa pun. Hadiah pon dia tak kesah. Kalau dulu dia akan minta itu ini dari setiap ayah, Ibu, atuk, nenek dan abang sorang satu, kali ni tiada. Aku takut juga kot dia minta dari Baby Faim sekali.

Ibu tak sampai hati pulak. So, Ibu aturkan supaya ada jamuan kecil kat sekolah dia esok. Naim setuju aja. Tak banyak soal.

Aku tanya Adik, 'Adik, you okay we don't have any party arranged for you?'.
'It's okay, Ayah. Can I play computer?', jawab dia innocent.

'No', kataku. ' Adik, we have a small party also at home with the family ok?' kata aku cuba juga menjaga hati.

'Ok, Ayah', katanya. 'Ayah, can I invite 3 friends to our house and sleepover?' Adik tanya lagi.

'Er....who ?' aku bertanya balik.

'Patty, Timmer and Adriana', jawab Adik sambil menghitung jari jemari.

'Adik those are girls.. You want their dads to kill me?' aku kata kat Adik.

'But, they are my best friends' rayu Adik.

'Ish no la Adik. Not now, we'll talk again about this after you sunat, OK' , aku termangu-mangu.

Adik muka selamba aja. 'OK', pendek jawabnya.

Monday, April 11, 2005

Aku bawak Tok Bak pergi hospital sebab nak periksa mata dia.

Memula dia tak mau buat. Tapi aku suruh juga dan aku bawa Zaim dan Naim balik untuk pujuk dia. Pandai depa memujuk sampai akhirnya dia mengalah dan ikut aku balik KL untuk mendapat rawatan.

Dan aku pon bawa dia ke hospital tadi. Peninglah juga nak mengurus itu dan ini. Dah hampir 4 jam baru selesai dan kena datang lagi bulan 6. Tok Bak tenang aja, bila doktor letak ubat kat mata dan suruh pejam mata, dia pejam kuat-kuat sampai berkerut-kerut.

Aku perhati keliling, punya la ramai manusia sakit mata. Dan sangatlah ramai orang tua yang dibawa oleh anak-anak dan isteri/suami untuk rawatan. Dekat sinilah aku boleh nampak sedikit perasaan manusia ke atas manusia yang lain.

Tetiba aku teringat masa Tok Bak bawak aku jumpa Doktor klinik masa kecik. 'Ala sikit aja macam gigit semut' kata Tok Bak sambil menepuk lengan aku bekas suntikan doktor tadi. Memancut darah keluar.

Aku panggil Tok Bak untuk balik. Dia tengah seronok cerita pasal prosedur yang Doktor buat keapda sorang makcik tua yang baru datang.

Thursday, April 07, 2005

Baby Faim dah kena demam.

Aku dah jangka bahawa apabila Faim dalam 5 bulan sure akan kena penyakit. Abang dulu masa usia 5 bulan dok sehari dua kat Pantai Cheras takut kena denggi. Adik masuk HUKM seminggu sebab kena coxsackie. So, bila Faim membesar ke 5 bulan aku dah jangka-jangka.

Tapi alhamdulilah, cuma demam-demam kecil aja. Rasanya pon sebab jangkit Adik minggu lepas. Anyway, Baby Faim dah pandai meniarap dan mencapai semua benda untuk masuk dalam mulut. Jadi tidak heran la kalau mungkin senang nak terkena jangkitan.

Yang tak syoknya, kesian dia asyik merengek-rengek. Ibu dukung ke, Kakak ke, dia tetap menangis-nangis merengek. Yang bestnyer pulak, bila aku nak dukung, dia akan betul-betul berpaut macam koala bear dan diam terus. Kalau tengah malam, senang aja dia terlena.

Malam tadi aku tengok Ibu macam cemburu je akan kebolehan aku menidurkan Baby yang merengek-rengek. Tapi aku kata kat Ibu, jangan risau, kalau Ibu demam nanti aku dukung dia macam Baby. Ibu terus sambung tidur.

Aku dah buat lawak bongok.

Monday, April 04, 2005

Abang denagn Adik dah cuti sekolah. Seminggu aja. Tak kesahlah seminggu je, aku lebih kesian Ibu sebab nak ngelola tiga orang anak lelaki yang semakin menakal.

Semalam aku ajak semua anggota keluarga pi Jaya Jusco Maluri. Aku kurang rajin dah nak pi Leisure Mall sebab sempit; jalan dan parking dia.

Tujuan sebenar nak beli electric shaver untuk Atuk, jeans Abang dan Tshirt untuk Adik. Baby Faim pakai aja baju Adik.

Ibu memang bijak, sampai aja dia ajak beli shaver dulu. Lepas tu baru cari Jeans dan Tshirt. Entah macam mana, cari punya cari, bila kami sedar, Abang dan Adik dah dapat pokemon kad sorang satu kotak. Jeans dan Tshirt entah ke mana. Aku rasa terpedaya. Aku paksa semua turun untuk makan.

Kat bawah, Abang dan Adik komplot lagi. Abang nak KFC, Adik nak McD. Aku suruh mereka decide. Bila masih bertelagah, aku ajak semua balik rumah tanpa makan apa pon.

Sampai rumah Abang dan Adik macam tak kesah. Aku tengok depa macam suka dapat balik. Masuk aja depa dah belek-belek kad pokemon mereka. Mereka mengunyah keropok gorengan Kakak. Aku rasa terpedaya lagi.

Friday, April 01, 2005

Kami sedang duduk-duduk depan TV sambil bergilir-gilir mengagah Baby Faim yang baru nak reti meniarap dan berpusing balik. Abang dengan Adik tengah main Pokemon cards kat satu penjuru.

Tiba-tiba Adik bersuara. 'Abang...... You are such a MORON'.. Kuat dan nyaring.

Semua terpaku sebentar. Atok dan Nenek pandang aku. Ibu angkat kepala dari perut Baby Faim.

Aku terus menegur Adik dengan keras. 'Adik, don't say moron. It is not a good word. It's rude. I am gonna have to wash your mouth with soap'. Mata aku memandang keras keapda Adik.

Adik jegil mata balik kat aku. Dia jerit,'But, you said it'.

'When did I say it?', aku jadi geram.

'Yes, Ayah you did', Zaim pulak mencelah.

'When?', aku makin berkeras.

'While you were driving and someone drove carelessly. You said he was a moron', kata Zaim.

Aku terdiam dan tertunduk. Ibu bangun dan bawa Naim ke belakang.

Rasanya aku nak basuh mulut aku dengan sabun basuh kereta.

Wednesday, March 30, 2005

Senin lepas Zaim tanya aku,' Ayah, what time did you leave for work today?'.

'Early' jawab aku ringkas sambil mata aku memandang kepada TV. Everybody loves Raymond sedang dipertontonkan.

'And, err normally you'll come back when we are about going to sleep?' Zaim tanya lagi.

'Umm' kata aku. Aku teruskan menonton sampai selesai. Bila aku toleh, Zaim dah tiada disebelah. Dah naik tidur rasanya.

Malam sebelum aku tidor, aku teringat kepada dialog dengan Zaim tadi.

Dan, pagi Selasa dan pagi ni tadi aku pergi kerja lambat dari biasa. Selepas aku pastikan Zaim dan Naim telah selamat bertolak ke sekolah dengan Atok.

Monday, March 21, 2005

‘Ayah, it’s so noisy la Ayah’, kata Adik.

‘Wait a while la Adik, You’ll get used to it’, kata aku. Aku pasangkan payung besar supaya kami berdua terlindung dari panas.

Adik diam.

Minggu lepas Adik mempelawa untuk mengiringi aku. Abang dah lama menyerah. Bising dan panas katanya. Dua perkara dia kalah. Jadi memang aku tak mau bawak dia. Adik pula memang minat menonton macam aku dengan Abang juga.

Sekejap kemudian Aku perhati pada Adik. Dia lesu tertunduk ke bawah. Bibir Adik kering. Peluh menitik dari hujung rambut dia yang basah. Titik-titik peluh jua menghias pipi dia yang memerah. Badan dia melepek atas tikar plastik di sebelah aku.

Hati aku tak tahan melihat Adik. Aku bergegas mengemas dan mengajak dia balik. Dia ikut tanpa banyak bercakap. Kami ambik bas ke KLIA.

Dalam ERL balik ke Putrajaya, aku termenung. Adik memang berbeza sedikit dengan Abang. Dia tidak merengek hendak balik walaupun dia terpaksa berpanas dan mengalami bunyi bising. Dia faham aku sangat minat kepada sukan tersebut dan tidak mau ‘spoil’ minat aku. Adik dah menunjuk satu sikap orang dewasa iaitu tidak mementingkan diri sendiri. Aku mau sikap ini tetap ada dengan dia.

Aku melihat Adik dengan pandangan sedikit berbeza.

Friday, March 18, 2005

Zaim masih lagi dengan mimpi millionaire dia.

Sambil membuka gate untuk aku pagi tadi dia mengumumkan,'Ayah, the no.1 richest man in the world is now Bill Gates'.

'I know' jawab aku, ' he has always been like that for several years'.

'No la Ayah. He used to be at no 2 or 3. Last year, the guy from IKEA was no 1' Zaim terangkan pada aku.

'The guy from IKEA? The brother that we scolded last time because he didn't know what is what?' aku tanya cuba mengusik.

'Not that guy la Ayah. It's the owner of IKEA' Zaim mula nak menyampah.

'Ooo.. hmm. I wonder what number I am' kata aku.

'You Ayah? What is the world's population ummm 5 billion?' tanya Zaim.

'Yup' kata ku ringkas.

'Then you are no 499999999999999999.........' sengeh Zaim.

'And you must be the 5 billionth richest person?' tanya aku balik.

'of course, since I inherit everything from my father' Zaim ketawa. Aku pon ketawa.

What a refreshing talk to start the morning.

Tuesday, March 15, 2005

'Ayah, do you work hard?' tanya Zaim bila aku sampai rumah semalam. Baru aja aku nak buka sepatu.
'I try!' jawab aku.' Why?'
'Ustaz said that Allah will give us a lot of things if we work hard' jawab Zaim.
'I think that is correct. If you work hard and always usaha and ikhtiar, Allah will bless us with not only material things, but also health'.

'Most times I just hope for good mannered children', tambah aku.
Aku dah berkali-kali kata kepada anak-anak aku jangan terlalu berfikiran materialistik.

Zaim renung aku. 'Well, could you please work very very hard from now on, Ayah?' Zaim separuh pleading.
' Why?', tanya aku berkerut dahi.
'If you work hard from now, I could hope to be a millionaire by the time I'm 21' jawab Zaim selamba.

Aku terdiam sebentar. 'Hey... If you want to be a millionaire, you gotta earn it by yourself', aku dah sedar arah perbualan ini.
Zaim sengeh.

'Apparently I have not work hard enough' keluh aku sambil menjeling ke Zaim.

Zaim termenung sekejap sambil aku melangkah masuk.
Tiba-tiba dia mendongak bersuara,' What do you m..... Hey!'. Dia pon tersedar.

Wednesday, March 09, 2005

SETAHUN BERLALU

prologue
Monday, March 08, 2004
Ini kisah aku dan anak aku.
# posted by Ayah @ 5:35 PM
----------

Hari ini sudah genap setahun aku menulis. Ianya bermula dengan hanya mengikut dua rakan aku yang juga bergiat dalam blogging. Weblog ini pon kawan baik aku yang set upkan.

Aku hanya menulis untuk anak-anak aku. Aku harap bila mereka sudah dewasa dan dapat membaca, mereka dapat menghayati semula pengalaman mereka semasa membesar. Dan dari itu, akan sentiasa ingat sejarah dan asal usul mereka. Aku minat sejarah dan aku sangat hormati sejarah. Aku inginkan mereka juga demikian. Aku juga cuba selitkan perkembangan semasa. Seperti mengenai pilihanraya, penderaan pembantu rumah, Hari Raya dan sebagainya. Kadang aku ada selitkan sekali pandangan aku tentang sesuatu yang tak boleh resist nak komen. Entah.

Aku tidak menulis langsung kepada anak-anak aku. Tetapi seolah kepada pihak ketiga walaupun aku memang tujukan untuk mereka. Ini semata-mata supaya aku tidak menjadi terlalu preachy. Aku juga tidak terlalu menunjuk mana yang betul dan yang mana yang salah. Setahu aku anak-anak ini kalau kita terlalu menunjuk dan mengarah akan bertindak bertentangan dengan yang kita inginkan.

Tentang anak-anak aku. Mulanya aku cuma tumpukan kepada Abang/Zaim kerana dia yang paling tua dan aku rasa kelakuannya yang aku paling mengerti. Tapi aku dapati bahawa Adik/Naim juga sedang membesar dan mula menunjukkan kesendirian pemikiran dan pembawaan diri. Kemudian, Baby Faim pula. Aku cuba selindung dulu dan perkenalkan secara 'in passing'. Sehinggalah dia lahir.

Ada yang bertanya kenapa mereka bila berdialog berbahasa Inggeris. Memang pon begitu. Mereka kurang berbahasa Melayu kerana bersekolah aliran Inggeris semenjak kecil. Aku pon di rumah berbahasa Inggeris lebih kerap dengan mereka. Zaim boleh berbahasa Melayu sebab aku bertutur dengan dia semasa dia lahir sehingga aku ke luar negeri. Adik membesar dalam persekitaran asing dan Bahasa Inggeris menguasai dia. Itu sahaja. Lagipun, aku rasa sedikit unik bila dialog tu dalam bahasa Inggeris dan penulisan umum Bahasa Melayu. Kedua-duanya penting pada aku.

Dan iya Zaim memang begitu gaya pertuturan dia kalau dengan aku. Aku lebih liberal dalam cara pertuturan anak-anak kepada aku. Tetapi tidak kepada pertuturan mereka kepada orang lain.

Mulanya aku kenalkan tulisan aku kepada teman-teman dekat yang aku kenal. Dan yang mengenal anak-anak aku. Mungkin ada idea dari mereka. Mereka juga Ayah dan Ibu dan ada anak atau anak saudara.

Dalam pada itu aku juga mula mengenal teman-teman yang lebih aktif dan serius dalam memblogging ini. Secara tak sengaja pada mulanya. Kemudian lebih disengajakan dan lebih kerap. Walaupun sehingga kini, aku tak pernah bersua muka. Tetapi rasanya seperti sudah mengenal. Kalau tidak pon, dalam minda sudah terbentuk satu persepsi tentang mereka atau tentang kami.

Setahun sudah berlalu. Aku tak yakin kalau aku dapat menulis secara konsisten. Tapi aku akan cuba kerana sumber penulisan aku berada di sekeliling aku setiap hari. Insyallah.

---------

epilogue
Tuesday, March 09, 2004
Terima kasih kepada teman baik ku yang menolong menyediakan blogspot ni... ruangan ni hanyalah saja untuk mengomentari apa sahaja yang berlalu di pemikiran ku setiap detik dan saat aku mengingat kehidupan yang semakin pantas dan cepat berlalu...semoga tidak menjadi panduan kepada sesiapa pon..
# posted by Ayah @ 8:41 AM

Monday, March 07, 2005

Adik berlepas dengan Atuk dan Nenek ke Bali malam semalam. Aku dengan Abang sacrifice opening of Formula One sebab nak menghantar depa pergi epot. Tapi kami tape lumba tu.

Di epot macam biasa Abang and Adik main dekat playground kapalterbang depan KFC tu. Dan diorang main pon macam biasa. Sampailah akhirnya Adik nak masuk. Lepas salam semua, aku tengok Adik diam aja. Bila Ibu panggil nampak dia beliakkan mata dia. Ibu kata dia nak tahan air mata. Entah. Ibu tahu la kot. Aku tak ingat pulak kalau dulu Ibu ada beliakkan mata masa aku nak keluar negeri. Ada kot. Kami lambai sampai kat viewing deck dan nampak Adik duduk kat belakang skytrain tu.

Masa dalam perjalanan balik ke rumah, aku usik Abang kalau dia rindu Adik dah. Abang kata tidak.

' But, remember in that essay of yours, you said you missed him when he left you' kata aku masih nak mengusik.

' No lah Ayah. Those thing I wrote just for the grades only ' Zaim masih bersikap macho.

' Ow come Bang, don't be shy ' aku balas walaupun heran dengan retort dia.

Zaim tukar topik. 'Eh! Ayah! You got white hairs la. There and there and .... ' terus aja dia cakap.

Aku bengang. Aku alih Baby Faim ke bahu kiri dan memandang ke Ibu yang sedang memandu. Ibu sengeh.

Malam kami telefon Adik. Pagi, aku tengok Zaim tido pelok Baby Faim.

Friday, March 04, 2005

Aku tak sangka. Ianya terjadi kepada keluarga aku petang semalam.

Zaim, Adik, Baby dan Kakak tinggal di rumah. Atok ada di atas. Ibu dan Nenek dah turun ke Pasar Malam di bawah.

Masuklah ke rumah seorang lelaki kerana pintu pagar dan pintu grill depan tidak dikunci. Cuma di rapat. Motorsikalnya ditinggal di luar pagar dengan enjin masih hidup. Zaim cuba menghalang dia masuk tapi dia paksa dan terus kata bahawa aku telah melanggar dia hingga jatuh luka. Dia tunjuk tangan dia yang luka. Kakak masuk ruang depan dan diarah ambil air sebab nak cuci luka. Kakak ikut kata sambil dia protes. Orang jahat tu suruh Zaim telefon aku dan minta tulis nombor telefon rumah. Masa semua itu berjalan dia kebas tiga jam tangan aku, DVC Sony aku dan handphone Zaim. Zaim cuba menahan lagi tapi dia terus cabut dan lari naik motor.

Aku terus balik selepas Ibu telefon. Aku bertegas melapor ke polis walaupun Ibu dan Nenek kata bahawa sekurang-kurangnya bebudak selamat dan barang yang hilang tidaklah terlalu mahal. Aku pergi lapor juga. Aku risau sebab jarang ada kejadian seperti ini di kawasan rumah aku. Memang pon Sarjan tu kata begitu. Aku risau penjahat itu akan menjadi lebih berani dan kawasan aku akan menjadi tidak selamat. Mungkin lain kali dia bawa kawan. Mungkin dia bawa senjata.

Selepas melapor, aku ke kawasan Pasar Malam. Aku melilau melihat sana-sini kot ternampak sesuatu yang mencurigakan. Aku pesan sama Adik 7-Eleven, Brader jual burger dan mamak kedai gunting, bahawa kalau ada sesiapa nak jual Video Camera murah, kontek aku. Aku nak beli. Taulah Mamat tu nanti.

Aku balik rumah dekat pukul sepuluh. Zaim masih menunggu. Dia bertanya apa yang berlaku di balai polis. Aku katakan polis marah kepada dia kerana tidak menangkap pencuri tersebut. Dia termangu-mangu. Kemudian aku senyum dan katakan everything should be ok. Aku nasihat dia lain kali jangan biar pintu tidak terkunci dan panggil Atuk kalau ada orang tak dikenali masuk. Aku suruh dia tidur dan pergi kunci semua pintu.

Aku tidur dengan tenang. Semua tindakan yang aku dah buat menenagkan perasaan aku. Memanglah tidak dapat dielakkan. Tapi aku rasa laporan polis aku dapat menyumbang supaya ianya tidak berulang. Jadi aku rasa tenang walaupun masih marah kepada keberanian orang jahat itu. Memang aku bersyukur tiada kecederaan atau yang lebih buruk. Tapi aku tak suka keluarga aku diambik kesempatan seperti itu.

Aku bangun pagi nak pergi kerja. Ibu kata dia tak boleh tidor sepanjang malam. Dia kata nak pasang pintu gate otomatik.

Tuesday, March 01, 2005

Adik terjaga tengah malam dan menangis di luar bilik. Adik dan Abang tidur dengan Atok dan Nenek semenjak ada Baby Faim. Tak tau kenapa. Bilik diorang kosong aja memalam. Kadang aku tidor bilik diorang.

Aku, Ibu, Nenek dan Atok tak dapat memahami kenapa Adik menangis. Dia cuma sepertinya terkejut dan menangis. Aku cuba bertanya tapi dia hanya terus menangis. Akhirnya, aku terus pikul Adik, masuk bilik dia dan aku tidur dengan dia. Dia nyenyak sampai pagi.

Pagi aku cuba berfikir kenapa Adik menangis. Baru petang semalam dia tiba-tiba memohon dari Nenek supaya dia dapat dibawa bersama ke Bali. Nenek dan Atuk setuju. Aku rasa satu perkembangan baik sebab tu aku benarkan walaupun sedikit mahal. Tapi kalau itu penyebabnya, sepatutnya dia terkejut tertawa gembira bukan menangis. Buntu sekejap aku.

Sebelum aku keluar, aku bisik ke telinga Adik supaya sebelum tidur dia baca Alfatihah macam Abang. Aku nampak dia seperti mengganguk.

Monday, February 28, 2005

Sedang aku meneliti akhbar petang tadi, aku terperasan Ibu berulang-alik depan mata aku berkali-kali. Aku tumpu perhatian kepada Ibu. Kali ini dia keluar dari dapur dengan kain buruk. Rupanya Adik dah tumpah air kat depan TV. Dia beri kain kepada Adik dan minta dilap. Adik mula reluctant tapi akhirnya akur. Aku baca akhbar balik.

Sekejap lagi Ibu turun dari atas. Bila dia naik aku tak sedar. Di tangan ada Baby Faim. Di tangan dia juga ada tuala mandi Abang dan Adik. Waktu mandi la ni. Dia sangkut tuala mandi kat banister tangga dan mengarah kedua-duanya mandi. Lama juga dia memujuk akhirnya kedua-dua anak aku capai tuala dan mandi juga. Selesai, dia letak Baby Faim di bouncer dan ke dapor. Dia tanya kakak kalau dah siap makan. Sudah rasanya. Senyap sekejap. Aku perhati Ibu terus.

Siap mandi dua-dua anak aku turun. Semua baju kotor diletak di belakang. Tuala disidai juga. Itu peraturan Ibu. Ibu sikat rambut adik. Kemudian dia bagi dua pinggan nasi dengan ayam yang diracik tipis oleh kakak untuk dimakan.

Sementara Abang dan Adik makan, Baby Faim menangis minta didukung. Dia ambil Baby. Dia datang kepada aku dan mula bersuara kepada aku.

'Ayah after this the boys will do their homework. Can you go mandi now, pray and then help them with their work' biasa je suara dia.

Aku tersengeh. Tanpa menjawab aku pon naik ke atas sambil mencuit Baby Faim. Ibu tak hilang rentak. Terus aja dia ambil bag buku Abang dan Adik dan keluarkan semua buku dan folder mereka dan letak atas meja.

Aku terus ke bilik mandi sambil berfikir. Ibu macam Ibu orang lain juga rasa aku. Kadang penyayang, kadang garang sangat(aku pon saspen), kadang serba mengetahui dan kadang tak reti. Pada ku Ibu seorang teman, seorang rakan dan seorang tersayang sekaligus.

Ibu adalah Ibu. Walaupun masa dia mengandung Faim dulu Adik panggil dia Fat Lady.

Saturday, February 26, 2005

Aku beli buku tentang sejarah modern Timur Tengah. Bukunya tidak berapa tebal sekadar bacaan ringan sahaja. Nenek terlihat dan meminta untuk membacanya sama. Mendengar semua ini, Zaim pon meminta untuk membacanya. Aku suka anak-anak aku membaca. Aku tidak pernah menghalangnya. Dan Zaim memang minat membaca. Membaca menambah pengetahuan sama seperti kalau dia pi berjalan-jalan keluar atau dalam negeri.

Tapi aku cukup tak suka kalau diorang tak menjaga buku-buku dengan baik. Aku beritahu peraturannya. Buku jangan dicampak, jangan dilangkah, jangan dilipat jangan itu ini. Setiap buku yang aku beli aku minta Ibu sampulkan supaya tahan lama. Aku masih ada buku/novel berusia 20 tahun. Kertasnya dah lusuh tapi covernya masih ada.

Aku melangkah ke arah toilet membawa buku Timur Tengah tersebut.

'Are you planning to open a library, Ayah?', tanya Zaim.

'If I have enough books, I may' jawab aku.

'Maybe you should, cause you are turning our toilet into one already' kata Zaim selamba.

Aku malas nak jawab. Aku kunci pintu bilik air dari dalam dan mula sesi membaca aku. In peace and quiet.

Bila aku keluar dalam beberapa minit kemudian, Zaim dah menunggu di luar dan bertanya,' So Ayah, how are we gonna solve the Middle East problems. Any bright ideas yet?'

Aku jalan terus.

Tuesday, February 22, 2005

Petang Sabtu lepas aku meluang masa mengunjungi seorang sahabat yang ditimpa rezeki kurang baik.

Sahabat aku kehilangan anak yang baru lahir. Aku dengan Ibu dan beberapa orang kawan lain pergi berkunjung. Aku sengaja tinggalkan Abang, Adik dan Baby di rumah. Takut menimbulkan kesedihan.

Sahabat aku nampak tabah dan selalu melihat aspek positif dari kejadian. Berkali-kali aku dengar dia berkata,'Maybe it's for the better'. Tambah teman lain pula, 'dia tak mau Ibu dia susah, jadi dia buat keputusan begitu'. Namun aku lihat sahabat aku nampak tabah. Aku tak sangka dia begitu tabah dan aku bersyukur ke atasnya.

Balik ke rumah, aku disambut oleh pertelingkahan Abang dengan Adik ke atas hak main komputer. Aku renung sejenak rupa mereka berdua sambil mereka menjerit jerit dan berdolak-dalik. Entah kenapa, aku tetiba rangkul kedua-dua sekali anak aku dengan erat. Sekejap kemudian baru aku lepas dan terus naik atas untuk mandi dan solat Maghrib.

Masa aku naik tangga, aku rasa aku tak dengar suara telingkah sekejap.

Thursday, February 17, 2005

Semalam aku duduk dengan Zaim sambil melihat dia membuat kerja sekolah. Aku ambil kertas bertaip dari folder dia dan membaca. Aku tak percaya.

Aku tanya dia ' Did you write this?'
'Which one, oh that...yes' jawab Zaim.
Aku masih tak percaya.
'Did your teacher help you with it. Corrected it or anything'.
'No, I will only submit it on Friday', kata Zaim lagi. 'But she did explain to us about what kind adjectives we should use', tambah Zaim.

Aku geleng kepala macam masih tak percaya. Aku baca lagi karangan Zaim. Di bawah.

My Play Mate

My play mate or my brother, Naim, is very important to me because I feel very lonely without him around. He is smart, funny, fun, and creative. Alnaim is loud and can’t control his temper, but the strongest trait that really shines is that he is fun. Very fun. When he’s not around it gets quiet. I would always love my brother.

It was July 15, 2004 when my brother and I went out to the garden to play with our guns when Naim said he’s so good at everything.
I said “No, you’re not! Nobody is perfect except me!”
“Oh ya! Die from my gun! I’m terrorist!”
“I kill you already. I’m counter-terrorist!”
We played until we started fighting with our fist and legs.
Suddenly someone told us to stop. Simultaneously, we pivoted to investigate. We found our mom.
“You kids been fighting since Naim was born! I can’t believe it!”
That’s when I wondered why my brother and I do this.

Middle of November was when the tragedy happened. We had guests at our house, close relatives. I was bathing in the bathroom at this moment. It was raining, but not very hard. When I was splashing away… I heard a thunk on the pavement outside and right after the thunk happened, crying started. My brother crying. I quickly finished my bath and ran down stairs with my towel. My brother was in the kitchen with a cloth on his forehead and on the cloth was fresh blood. My mom was holding the cloth and my dad was getting water. My grandma called the hospital. Then my dad and my mom went to the hospital, leaving me, my grandma and my granddad behind. I wore my clothes and then we all headed for the hospital. My grandparents went in the operation room. I didn’t, I was too scared. I could hear his screaming from outside. Suddenly, his screaming filled the hall. He came out with a bandage on his forehead. Eight stitches he had. Even today, if you look at my brother’s left eyebrow, you can see the ugly scar.
That’s when I learned I never want to lose him.

It was at the KLIA when I and my brother were playing at the airplane playground near KFC. Me and Naim ran to the airplane and took off our shoes and started playing in the plane. We played at the slide, we played at the not moving, fake, babyish bus, and we climbed up to the controls and turn the buttons. Then my mom called to come out. We shove on our shoes and ran to our parents.
“Time to go Naim!” my dad said.
“Bye-bye everybody.”
I and my mom walked out. Tears rolled down my eyes.
I’ll miss him.

My fun brother is so important in uncountable ways. I love him and will never want him to go. I’ll be a puppy following his mommy. Even if he is angry and annoying he has a warm place in my heart. That’s why he is so important.

Alzaim ------------


Aku masih tak yakin. Bahawa kali ini Anak pula bercerita dengan Ayah.

http://kisahdengananak.blogspot.com/2004_11_28_kisahdengananak_archive.html
http://kisahdengananak.blogspot.com/2004_10_10_kisahdengananak_archive.html

Monday, February 14, 2005

Adik dah minat sesuatu yang aku seronok nak galakkan.

Seminggu sebelum CNY, kami pergi Speedy dan Adik tertegun depan monitor TV menyaksikan pertandingan bertaraf antarabangsa 'Lion Dance Sedunia'. Aku tak dapat menarik dia dari kedai kecuali bila akhirnya aku belikan CD pertandingan tersebut. Dan setiap hari dia akan menyaksi sambil mengayakan tarian dengan selimut Abang. Ahad sebelum CNY, dia paksa aku ke Leisure Mall awal sebab ada Lion Dance. Walaupun sepuluh minit, dia puas. Lepas tu dia gayakan lagi.

Petang semalam lagi aku terkekeh-kekeh ketawa. Sebaik aku pasang musik klasik Chopin, Adik ambik selimut dan menari tarian singa lagi. Dalam hati aku berkata wah ini satu pembaharuan ini. Sure kebudayaan Cina belum terfikir.

Adik si-pencetus idea baru.

Friday, February 11, 2005

Pagi tadi, aku decided nak suruh anak-anak aku cuci kereta. Bukan sebab kedekut, tapi sebab dah lama tak tengok perangai diorang. Jadi ini satu cara aku nak tengok depa bekerjasama. Plannya begitu la.

Abang suka sangat mencuci. Dia tanya aku setiap aspek.

'You have to wash from the top to the bottom' kata aku.
'Why?', tanya Zaim, dia tau nak cuci aja.
'So that the dirt you wash will go from top to bottom. So that you don't have to wash twice', kata aku.
'If I wash from bottom then i have to wash again because when i wash the top, the dirt go down to the bottom?' dia nak confirm.
'Yes', kata aku.
Zaim angguk.

Aku perhati Adik pulak. Adik tak habis-habis menyembur air ke seluruh badan kereta. Memang aku suruh, nak memberus kang lain jadiknya. Tapi aku heran semburan dia selalunya dekat dengan Abang aja. Habis basah badan Abang kena percikan air. Kadang memang dia sembur direct ke Abang pon. Adik ni memang suka bermain dan bergurau.

'Adik don't spray at Abang' kata aku menegur.
'I didn't. Abang so close. I have to spray this part you know' jawab Adik. Tak mengaku.
Aku masak perangai Adik. Kalau aku marah, sekejap lagi dia akan terus letak getah paip tu dan masuk ke dalam.
'Adik you can't spray Abang, you know why?' kata ku lembut.
Adik tengok aku,'Why not Ayah?'.
'Abang is not a plant. He needs no watering' kata ku sambil ketawa.
Abang pon menyahut,' Yes Adik, go and water the plants lah!'.

'Oh ok. I water the plants now', Adik akur dan terus menyembur pokok berdekatan sambil sempat menyembur kucing liar yang masuk laman rumah.

Aku tersenyum. AKu tengok Abang mengeleng-geleng kepala.

Thursday, February 10, 2005

Abang dan Adik balik KL hari ni. Deduanya itam belegam sebab berjemur kat Teluk Batik. Dengan kepulangan mereka juga segala ketengangan dua hari setengah yang ku alami dengan Ibu dan Baby Faim lenyap. Segala perebutan ke atas hak menggunakan komputer, Playstation, DVD dan Cartoon Network meletus kembali. Macam perseteruan Muawiyah dengan Ali.

Tapi aku seronok. Aku perhati dulu sambil tersenyum-senyum sebelum aku cuba menyuraikannya. Terkadang aku terpaksa juga guna kekerasan.

Lepas sesuatu pertelingkahan selalunya aku cari Baby Faim.

Ketenangan hidup yang semasa.

Tuesday, February 08, 2005

Abang dengan Adik dah bertolak ke Air Tawar. Mereka bersama Atuk dan Nenek ke rumah Ama untuk menyambut CNY. Pagi suboh tadi mereka bertolak dan dah sampai pon.

Tinggal lah aku dengan Ibu dan....oh ya Baby Faim.

Apa nak buat 3 hari ni tanpa diorang.

Oh ya... Baby Faim. Hmmmmmmmmm....

Monday, February 07, 2005

Aku balik ke opis setelah seminggu berada di luar. Biasalah kalau sudah lama tiada di pejabat, banyak benda yang bertimbun-timbun menunggu giliran. Dengan Boss, anak buah dan kertas-kertas berkajang.

Sampai ke rumah aku mengeluh.

'I feel so tired, today. There's so many things to catch up. This thing to submit, that thing to be delivered, this to reply, that to discuss... this to settle and that to resolve ...sometimes it's so stressful..' membebel aku dekat Ibu sambil aku makan malam berseorangan tadi.

Ibu diam aja. Dia tau bila aku dalam bebel mood ni, dia terus berdiam.

Dalam aku bercakap aku tengok Zaim berdiri aja berdekatan sambil merenung aku.
' What do you want, Bang!' aku sergah dia perlahan.

'ell, you think you day was stressful? Think about me. I got back from school, Ibu asked me to do my homework. Then Ustaz came for mengaji. The Ibu chased me to mandi. Then I have to do tution with nenek... In between, Atuk asked me to get his papers and you asked me to get your drink... my day is more stressful la Ayah..' Zaim suddenly started satu litany yang panjang sambil melangkah keluar dari dapur...

Aku terkebil-kebil sambil Ibu tergelak kecil...