My photo
Stories for my three heroes.

Friday, July 22, 2005

Aku sampai rumah dari kerja semalam dan disambut di muka pintu oleh Abang dan Adik. Dua-dua nampak berebut-rebut nak berkata sesuatu.

Abang buka mulut dulu,' Ayah, I want to tell you something, I was so cool you know ...' Tapi belum dia habis Adik dah mencelah,' Ayah, I want to ask you something first'. Abang nak marah, 'Adik! wait your turn, I want to tell Ayah something first'. 'No Abang! I want to talk to Ayah first'. Dan begitulah mereka bercakar mulut sambil aku memandang aja mereka dengan mata separuh penat.

Ibu nampak aku berdiri di luar dan terus bercakap,' Boys, at least let Ayah enter the house first'. Aku pandang ke Ibu dan mengucapkan terima kasih dengan mata aku. Abang dengan Adik tanpa mengubah rentak terus aja ke tepi memberi laluan.

'Let me take your bag, Ayah', kata Abang.
'Have you eaten Ayah!', kata pulak Adik.

'Thanks boys, but I just wanna go up, bathe and pray' kata aku. 'Mana Baby Faim?', tanya aku sambil pandang ke Ibu.

Serentak Ibu, Abang dan Adik menyahut,' He is sleeping upstairs and don't disturb him'. Aku hanya sengeh dan melangkah ke atas.

Kemudian selepas selesai semuanya baru aku panggil Abang dan Adik dan bertanya apa yang mereka mahu. Abang cuma mahu beritahu bahawa dia dah semakin baik dalam latihan dram dan mahu aku datang ke sesi latihan dia akan datang. Aku janji akan cuba. Adik kata sebenarnya tadi dia banyak nak tanya aku tapi dia dah lupa. Cumanya yang dia ingat ialah nak tanya samada dia boleh main komputer atau playstation. Aku kata tak buleh terus dia turun ke bawah dan menonton Codename Kids Next Door ke apa.

Aku pon turun dan baring sebelah dia sehingga terlelap.

Monday, July 18, 2005

'Ayah, did you get it?', tanya Zaim sebaik aja aku cecah kaki ke muka pintu.
'Yup, it's a hundred bucks', jawab aku sambil menjinjing beg plastik masuk.

'Let me see, let me see', kata Zaim sambil cuba melepaskan beg plastik dari tangan aku. Dia keluarkan dari beg plastik dan memanggil Adik untuk sama-sama melihat.

'It's so thick Ayah!', jerit Adik.
'That's why it costs a hundred bucks', kata aku.

Zaim hulur balik kepada aku lepas membelek-belek depan belakang dan membaca sinopsis.
'Don't you want to read it first?', tanya aku pada Zaim. 'You wanted it!'.
Zaim mengeleng-geleng kepala, I don't think I can finish la Ayah. It's so thick!'.
'OKla, I'll read it first, then I'll pass to you', kata aku sedikit kecewa.

'It's OK Ayah. I think i'll just wait for the movie', jawab Zaim selamba dan beredar untuk sertai Adik menyusun medan peperangan askar kecil dia.

Aku pandang Ibu. Terdiam.

Friday, July 08, 2005

Jam dah dekat pukul 9 pagi. Aku dah mula dalam keseronokan bertugas dan berbincang di pejabat. Telefon aku berbunyi.

Aku angkat dan menyahut,'Hello!'.

'Hello Ayah... ' lembut dan nyaring suara Adik menelpon di hujung talian. Naim ni kalau nak sesuatu suara dia akan sangat lemak merdu berbeza kalau dia tengah mengamuk. Aku saja nak mengusik.

'Who is this? Who are you?', tanya aku keras.

'I am your favorite son.. you know your favorite son', lembuh lembut gemalai suara dia.
Hehehe.. dia dah termasuk perangkap.

'Oh, It's Baby Faim my favorite son, how are you my favorite Baby Faim son. You can speak now?' kata aku jugak lemah-lembut.

'Hey....... Ayah! It's me la, Naim not Faim. Can I play computer?' suara Naim masih lembut tapi aku masih dapat merasa dia dah nak naik angin. Sebab tu dia terus aja sampaikan tujuan sebenar dia telefon.

'Oh.. My OTHER favorite son. You want to play computer? What good deed have you done today?' aku bertanya.

Naim diam.

'Have you mandi?'
'No'
'Have you breakfast?'
'No'
'What time you woke up?'
'8 o'clock'
'What have you been doing?'
'Watch cartoon!'
'In that case, sorry my other favorite son, you cannot play computer until you have done some good deeds', kata aku setegas yang boleh(walaupun dalam hati aku berkata ala kasi aja la sekejap!).

Naim diam sekejap. Aku tahu geram campur marah dia dah datang. Sekejap tu jugak dia jerit kat telepon,' I don't like you Ayah!' lantas meletak telefon.

Aku pon letak telefon sambil tersenyum sebab aku faham lepas ni Adik akan pergi mandi cecepat, makan pagi dan baca buku. Kemudian dia akan telefon balik dan mohon sekali lagi nak main komputer. Dan lepas ni aku akan bagi izin.

Thursday, July 07, 2005

RIDING IN CAR WITH BOY

Baby Faim dah terseronok dengan satu kebiasaan. Baby Faim sentiasa bangun awal. Dalam aku bersiap nak pergi kerja dia akan bangun dan mengajak bermain. Namun kebiasaan dia yang baru membuat aku berbelah-bagi.

Sebaik aku melangkah keluar pintu untuk ke kereta, Baby Faim akan tersenyum dan tersengeh manja meluru ke arah pintu dengan 'Walker' sambil kedua-dua tangan diangkat. Menurut Ibu, Baby Faim minta dibawa keliling kampung dengan kereta dahulu. Dia seronok naik kereta. Kalau nampak Ibu pakai tudung, dia dah faham Ibu akan keluar dan dia ada peluang naik kereta. Sekarang dia dah faham bahawa bila aku keluar dalam kegelapan Subuh, dia juga ada peluang untuk naik kereta.

Aku cerita dengan Atuk tentang kegemaran Baby Faim terbaru ini. Atuk tersenyum. Atuk kata, 'Memanglah begitu. Ibu dia masa kecik memang suka naik kereta duduk di belakang. Tak sampai 5 minit, Ibu akan tertidor lena'. Mendengar cerita Atok, Ibu tak berkata apa hanya mengangkat piring ke dapur.

Dan Baby Faim pon begitu. Kalau pagi Ahad, aku akan pusing dari Cheras ke Kajang ke Putrajaya dan balik ke Cheras. Baru bayar tol sekali, Baby Faim dah lena. Namun, bila baru nak sampai Cheras dia dah terjaga balik. Melihat gelagat Baby Faim ini, aku akan hanya tersenyum sambil sesekali membisik, ' ANAK IBU'.