My photo
Stories for my three heroes.

Tuesday, January 09, 2007

'Rain is a blessing?', tanya Abang kepada aku.
'Yup', aku tunggu soalan selanjutnya. Selalunya dia akan bertanya terus.
'Can it be not a blessing?', Abang memandang kepada aku.
'Yup, when there's too much of it. You will have flood. Those nourished by it before could die because of it', jawab aku sedikit panjang.

Abang terdiam. Dia balik menulis di meja. Aku masih menunggu.

Akhirnya dia berpaling. 'Ayah, is homework good?', dia bertanya. Kali ni tanpa menoleh.
'Yes, homework is good. And homework is one of the things in life that even too much of it would be better. It trains you to be better', aku pon menjawab spontan.

Diam tiada respon.

Aku pandang ke dia. Dia masih menulis sambil membaca.
'When is that due?', tanya aku.
'Wednesday', jawab Abang pendek.
'Well, if you are tired. Can can put it off and finish it tomorrow night. But, it would be better if you could finish it tonight. There might be other things tomorrow', jawab aku.
Abang diam.

Pukul 9 aku naik atas nak teman Baby Faim sementara Ibu tidurkan Adik yang memang kena tidur awal. Aku pandang bilik study. Abang masih tekun menulis dan membaca.

Monday, January 08, 2007

Persistence and Determination are among the few human attributes that is positive, motivating and success driven. When Shackleton and his crew of the Endeavor was struck in the ice floes in the Antartica on the way to reach the South Pole, Shackleton cited his determination to ensure the safety, alive as the sole reason that motivated him and his men to get out of certain death.

And who would ever forget Gandhi's determined passive resistance movement that brought down the British and finally relent for India's cry for independence. Despite intimidation, constant threats to life and limbs, Gandhi persist in his quest for the sake of his people.

And, normally the noblest for of persistence and determination is when it is geared towards achieveing something for the sake of others. Life, survival, freedom or independence. These selfless pursuits could separate men from mice. To be able to approach things with the wider aim not limited to self. Persistence and determination are as good qualities to any other human virtues.

Baby Faim masih memujuk, 'Ayah, nak olin! Nak olin. Olin Ayah'. Paling pantang dia kalau nampak aku start kereta. Lagi kuat persistence dia. Lagi kuat determination dia.

Lama aku cuba mengelak. Akhirnya aku kalah. Aku bawak Baby Faim pi Jusco. Tukar duit dengan token dan bagi dia main boling kanak-kanak dengan sepuasnya.

I guess another virtue is pity. Pity as possess by others could ensure your success. Or could it be love. From one living being to another.

Friday, January 05, 2007

People regard different part of the day differently. Some people love the early light. The period before all life start to stir. The serenity it conveys like the calm before the storm. The promise of things to do and things to achieve.

I know people who love the afternoon. The time where one can stop and rest after the hectic morning of this and that. There's a friend who just has to leave the office and drive around in Putrajaya during lunch without really going anywhere. It's just for a break from the mundane or hectic morning.


Some people love sunsets. The beautiful display of waning light signaling the end of the day. The time to stop things you have been doing since your started your day and ironically start calling it a day. The time to get home and be with the family, for those who have one. Or other home still to be with the furniture or the TV set for those who doesn't. It is as if like saying well I have done all for the day with what were thrown at me today. Tommorrow is another day and another world.

I also know of some who love the peace and quite of midnight. Where all actions are suppossed to end and you can really hear yourself thinking. Where all things seem to be on hold, resting. And do something with your mind and let it wander. Although nowadays, midnight really doesn't offer much pause in life activities, especially in big urban areas.

And some other friends of mine would love to wake up in the wee morning. They pray and doa and just be awake after that watching TV or other things like reading yesterday's or last weekend papers. They
just love the coldness of that early morning and were at their peak of alertness. Off course there are also some who couldn't sleep at all.

Different parts of the day meant differently to different kind of people. As I go through life, I also find my best part of the day changing. During college, the period between midnight and dawn to me was the best and most active. I could be shopping for groceries at Meiers at 3am and still be awake to attend class at 8.

So, that is what I think Abang. Aku nampak Abang termangu-mangu.

Aku cerita dengan Abang lagi. Now, the best part of the day for me is near sunset and around Maghrib. Because that's normally the time I reached home after work and see all your faces. When I will sit down for Dinner with Ibu and talk about her day. And also time to get to pray with you, Adik or with Ibu, sometimes. That's the happiest part of the day for me.

'Ayah, the happiest day for me would be the day you will buy for me Playstation 3', kata Abang.
'Ah.. this where it is leading to. Abang, you gonna have many sad days ahead of you. Because the last time I checked at MidValley PS3 is going at RM3977 per piece. Many sad days ahead', aku sengeh ke Abang.

Thursday, January 04, 2007

Tahun baru semua orang mengharapkan seseorang lain membuat azam baru. Tekad baru, matlamat baru, objektif, sasaran, keinginan, wish list dan sebagainya. Benda-benda gini selalu muncul setahun sekali. Kadang bukan sesuatu yang baru pon. Ada benda yang lama juga masih ingin dicapai kembali.

Yang menariknya selalunya ianya melibatkan benda-benda yang lebih materi. Nak beli kereta Accord, Civic etc. Beli rumah banglo, jalan ke luar negeri. Selalunya melambangkan kemewahan. Ada juga kawan-kawan yang secara separuh mengusik berazam ingin kawin lagi. Aku tak faham kalau ini juga bermaksud kemewahan yang materi.

Mungkin azam seseorang boleh melambangkan keperibadian seseorang. Ada yang berazam ingin menunaikan ibadah haji. Ada yang ingin lebih beribadat. Ada juga ingin berhenti dari apa yang dilakukan sekarang dan membuat sesuatu yang betul-betul berbeza. Ada yang berazam untuk mengubah tingkah laku. Berhenti merokok. Mengurang berat badan. Menyimpan duit. Jaga kesihatan. Mengumpat?

Aku tak lah terlalu melanggan kepada strategi-strategi (setengah orang lain kata dakyah) pemasaran kedatangan tahun baru begini. Pada aku setiap tahun adalah sama. Cuma umur yang bertambah. Umur ini pon dikira oleh tahun yang kita sendiri tentukan cara penghitungannya. Satu tahun ialah tempoh peredaran bumi mengelilingi Matahari. Kalau nak kurang jumlah umur, kita boleh ukur umur dengan peredaran Planet Zuhal mengeliling Matahari pulak.

Tapi aku tak pula menghadkan diri aku dari membuat semakan ke atas diri dan mungkin mencadangkan sesuatu untuk melainkan dari yang semasa. Kata kawan aku, mengikut Chaos Theory sebenarnya kestabilan itu hanyalah sesuatu yang sementara sebab semua kejadian alam berada dalam keadaan yang berlawanan antara satu bentuk kepada bentuk yang lain. Satu tesis bertembung anti-tesis. Dan kestabilan ini berada hanya di pinggiran dalam bentuk sintesis yang sementara. Jadi kehidupan ni kena dan akan selalu berubah-ubah. Tapi tak kesahlah itu semua.

Tahun ini aku cuba untuk tidak menghadkan usaha untuk lebih memahami. Lebih memahami manusia. Manusia seperti rakan-rakan, sahabat handai, saudara mara dan lebih utama ahli keluarga. Aku akan cuba memahami mengapa mereka bersikap dan mengapa pula mereka kurang bersikap. Memahami bagaimana juga penting kepada aku. Bermaksud aku juga ingin lebih memahami keadaan. Bagaimana sesuatu keadaan itu boleh muncul dan memberi kesan kepada manusia lain. Selanjutnya bagaimana pula ia boleh mempengaruhi pemahaman aku kepada manusia-manusia. Dan kepada Manusia yang dekat dengan aku.

Aku rasa kalau aku boleh memahami semua itu barulah aku dapat menghargai semua yang ada. Bila kita mula menghargai sesuai barulah kita dapat menikmatinya. Nikmat kurniaan tuhan. Dan bila ini berlaku, mudahlah untuk aku memimpin diri ke arah yang lebih selesa dan baik. Semoga ini kelak memudah aku memimpin diri kelak di atas titian-titian halus.

Faham, nikmat dan pimpin. (Fahim, Naim dan Zaim?)

Tapi mungkin ada cara lain yang lebih mudah untuk berazam. Semudah bertanya kepada Adik.

'Dik, what do you want to do more in 2007?'
'Ooo... easy Ayah. More playing computer .. hehehehe'

Aku yakin azam Adik akan dengan mudahnya tercapai.

Wednesday, January 03, 2007

Semuanya sakit. Demam. Batuk. Selsema. Abang. Adik. Baby Faim. Ayah. Nenek. Atok. Kakak. Yang belum kena cuma Ibu seorang. Insyallah, aku harap Ibu terus sehat dan buleh jaga kami.

Aku mula terjangkit hari Khamis lepas. Abang pula sebaik sahaja dia sampai dari Iran. Adik kena sama waktu dengan aku. Baby Faim dah mula semenjak Khamis atau Jumaat. Yang aku ingat dia termuntah tengah malam hari Jumaat. Atok dan Nenek kena hari Ahad, Hari Raya Haji.

Aku memang kelemahan aku kalau kena sakit selsema. Sebab paling tak selesa bagi aku dan selalunya mengambil masa yang lama untuk pulih. Itu pon kadang selang sehari dua dia datang balik. Jadi kalau Ibu beri anak-anak penadol biasa dan Ubat Ibu Anak atau Kelapa Laut Afrika, aku kata aku kena dapat ubat yang serius dari Doktor.

Aku jumpa Doktor petang Jumaat bila aku dah tak tahan. Bila doktor tanya sakit apa, aku suruh dia tengok rekod aku. Memang aku selalu jumpa Dr Cheah bila batuk dan selsema. Sakit-sakit lain takda. Dia nak bagi ubat antibiotik seminggu, aku kata baik bagi 3 hari punya dan yang paling kuat. Bukan apa, selain nak cepat baik, aku tak kuat disiplin makan ubat. Takut lama-lama aku tertinggal makan ubat.

Sabtu merupakan hari permulaan. Batuk dan selsema yang teruk. Satu hari aku tak buleh nak bangun dan terbaring samada di atas atau kat bawah. Sampai aku tak tau kepala aku sakit sebab banyak batuk atau banyak baring. Ubat yang kuat pula memang membuat pemikiran aku terawang-awang. Pagi tu jugak Baby Faim dan Adik bibawa jumpa Dr. Bavani untuk rawatan. Batuk Abang pulak dah mula berkurang.

Ahad aku dikunjungi pula oleh demam. Aku tambah panadol sendiri. Aku tak pergi Solat aidil adha. Atok dan Nenek pula kena serangan selsema dan batuk waktu tengahari lepas balik open house anak lelaki dia. Batuk Abang datang balik.

Senin aku ada jemputan open house. Aku masih lemah. Aku minta maaf ke kawan aku. Aku lihat anak-anak aku jugak dah boring sakit dan terkurung di rumah. Aku minta Ibu bawa kereta keliling kawasan rumah sambil bukak tingkap untuk dapatkan fresh air. Ibu masih kuat.

Waktu petang aku dah terasa kesan ubat tu dan rasa boleh berjalan betul. Aku ajak Adik main kat halaman. Bebudak ni walaupun sakit, kalau bermain tu masih kuat. Dekat nak Maghrib, Atok pulak dah tak tahan dan minta jumpa Doktor. Aku gagahkan diri memandu Atuk ke outpatient Pantai sebab klinik dia tutup dan Dr Bala kat Taman Midah charge sama je dengan Pantai.

Selasa, pagi-pagi aku dah dengar kakak terbatuk-batuk waktu mengemas rumah. Bila aku cakap dengan Ibu, dia setuju bawak gi klinik hari Rabu.

Hari Rabu datang. Aku rasa dah mula sehat balik. Walaupun ada sedikit aja batuk lagi.

Hujung tahun 2006 aku sengaja tak ambil cuti sebab ada 4 hari cuti umum panjang. Tapi... 'What a way to usher in the new year'.