My photo
Stories for my three heroes.

Monday, April 28, 2008

NATIONAL HOCKEY

'Are they strong, Ayah!', tanya Abang kepada Aku.
'They are the last-ranked of the teams here. But, I am sure they are gonna give the best they could', jawab aku.
'But, they lost yesterday', kata Abang lagi.
'Well, they are a young team. They are playing far away from home and it is really cold today. I see you too are shivering incessantly', jawab aku lagi, saja menambah.
'OK.. go Malaysia...Go... I think we need a kompang next time la Ayah', Abang berkata sambil terus menyorak.






The Great MALAYSIA BOLEH huddle before the start.










Getting ready to go... In the very cold Spring weather.









Attacking the Koreans, with gutso!







Final score. Didn't really reflect how well they played and considering the really strong opponents they have.






video

Friday, April 25, 2008

MANAGING TIME

Malam tadi Abang datang kepada aku sambil aku mengetuk komputer menghabiskan kertas kerja. 'Ayah, could we make a deal?', kata Abang sambil menunduk muka. Mengelak dari memandang aku.
'What kind of deal. What about?', tanya aku berhati-hati.
'Computer time. I want to control my computer time', jawab Abang.
Ini menarik ni. Fikir aku dalam kepala.
'And how is that?', tanya aku.
'Well, say you allow me 4 hrs of computer playtime every week. I decide when I can play weekend or weekdays. So long as I don't play more than the 4 hrs.', jawab Abang.
'And how do I know you won't exceed the 4 hrs? Can I trust you?', aku bertanya.
'You know you can trust me', jawab Abang.

Abang akan mencapai 14 tahun usianya Oktober depan. Aku tak mengalami banyak kepelikan dalam menangani Abang. Selain dari kekadang dia suka merajuk diri bila tidak mendapat sesuatu, dari segi kerja sekolah dan mengetahui baik buruknya sesuatu tindakan, dia nampaknya boleh mengawal dengan baik. Aku jarang perlu menunjuk ajar kerja sekolahnya. Bila kadang-kadang aku minta buku untuk disemak, aku dapati dia buat dengan kemas dan jarang membuat kesalahan. Kadang dia sempat lagi buat kerja-kerja tambahan untuk markah bonus. Aku rasa aku boleh mempercayai Abang.

'I want a contract on it. Put it on a piece of paper and we both sign', jawab aku.
'No problem', Abang akur dan sekejap kemudian dia bawak kertas sehelai siap dengan tempat untuk initial dan tandatangan.

Aku tandatangan dengan senang hati. Tapi dengan ingatan bahawa aku boleh mengubah bila keadaan berubah seperti kalau aku tergerak menunaikan permintaan mereka membeli XBOX360. Abang mengganguk sambil memikirkan implikasinya.

Sekejap kemudian Adik datang dengan sehelai kertas. Tertulis disitu sejam main komputer pada hujung minggu. Ini kurang sejam dari apa yang aku benarkan. Aku pun tandatangan dengan senyum melebar.

Sunday, April 20, 2008

SALES

Aku, Adik dan Ibu sedang berjalan dari garaj ke pintu dapur.

'It is so sunny, Ayah', Adik menjerit-jerit kesukaan.
'Yeah', jawab aku separuh mengantuk dan masuk ke dalam.

'It would be nice to go have a walk outside. We should go to Kerrisdale. They have sidewalk sales now, I was told', kata Ibu kepada Adik.
'Really, Ibu!', suara Adik kegirangan.
'Yup, go tell Ayah. We could go', kata Ibu.

Aku dengar aja perbualan mereka dari dalam. Aku penat.

Sekejap kemudian, Adik muncul depan aku tercungap-cungap.
'Ayah, let's go to Kerrisdale, now! They are selling sidewalk over there', Adik beria-ia mengajak aku.

Selling sidewalk?. Aku terpinga-pinga sebentar sebelum ketawa sampai sakit perut.

Tuesday, April 15, 2008

BIRTHDAY HYPE AND SKYPE

Semalam Birthday Adik. Usia Adik dah menjangkau sepuluh tahun.

Kami menyambut secara sederhana di rumah. Ibu beli kek Ice Cream dari Safeway. Kemudian kami order pizza dan chicken wing halal dari Chicago Pizza. Ibu juga beli party hats untuk kami semua pakai. Kakak pon kena pakai sama. Dan yang pasti kena ada hadiah untuk dia. Kami dah beli Lego semenjak 2 minggu lepas.

Nenek pon gembira tengok Adik. Sebab Adik sangat suka sampai makan 5 ketul chicken wing. Nenek ucapkan Selamat Hari Jadi kepada Adik dan tawar diri untuk menyanyi lagu kebangsaan Hari Jadi sekali. Nasib baik Adik kata tak usah.

Selesai makan semua, aku bagi isyarat untuk bersurai. Adik kena sambung buat kerja sekolah dia. Selepas ucapkan terima kasih kepada Nenek, Adik turun ke bawah untuk habiskan kerja. Ibu tutup skype dan Nenek pon hilang dari pandangan.

Sunday, April 13, 2008


Hero of Heroes by Sam Hui

The seas laugh, lashing on both shores.
Carried in the waves, we only know the here and now.

The heavens laugh at the troubled world.
Only they know who is to win and lose.

The mountains laugh, the rain is afar.
When the waves grow old, the world still goes on.

The clear winds laugh, such a feeling of solitude.
Bygone camaraderie, leaving behind a tinge of melancholy.

The earth laughs, solitude no more.
My sentiments laughing still.

(aka "A Laugh at the World" or "A Single Laughter in the Sea")


Friday, April 11, 2008

SELINGAN - BANG USIN ( WORK IN PROGRESS )

'Betul ke ni, Usin? Kamu ke yang buat kerja-kerja tu?, Tok Aji bertanya kepada Bang Usin dengan lembut.

Bang Usin diam membatu. Mulutnya tertutup. Hanya sesekali aku dengar suara aneh dari mulut Bang Usin seperti menangis sahaja. Dia hanya memejam mata dan terus berbunyi aneh.

PELEPUK! Kaki Din Bagak singgah di pinggang kanan badan Bang Usin yang separuh merangkak. Terus dia tertiarap jatuh. Terus Bang Usin mengeluh kesakitan, aduh! aduh! sambil terus dengan tangisan berbunyi aneh.
'Ambik ni.. bodoh. Jawab tu Tok Aji tanya kau! Bodoh punya budak', Din Bagak jerkah dengan bengis.

Tok Aji bingkas bangun dan memandang tajam kepada Muka Din Bagak. 'Apasal kamu tendang dia? kamu nak seksa dia? Nak bunuh dia? Kalaupun dia bodoh, dia bukan binatang kamu nak seksa', Tok Aji marah sangat.

'Sudah! Sini biar aku selesaikan. Amin kamu bawak Usin naik ke rumah', Tok Aji mengarahkan ke aku. 'Suruh Mak Aji letak ubat', tambah Tok Aji lagi. Aku pandang Mak Aji dengan Kak Ton sedang menuruni tangga mendatangi kami.

Cepat-cepat aku merangkak dan memeluk Bang Usin bangun. Aku kuis kaki Din Bagak dengan tangan supaya dia menjauhi kami. Mata aku memandang ke depan dan mengelak dari melihat muka-muka samseng kampung yang membuas.

'Kamu semua boleh balik dulu. Nanti aku panggil', Tok Aji kembali bersuara.

Apabila semua mereka tetap tidak bergerak, Tok Aji naik marah, 'aku kata balik, balik la. Pergi balik dulu. Nanti aku cakap dengan Si Usin. Kita selesai cara damai', Tok Aji mengeras suara sedikit.

Mendengar nada suara Tok Aji, Din Bagak memandang kepada gerombolan disekeliling dia. sesekali aku nampak mata dia menjeling kepada Kak Ton. Akhirnya dengan perlahan dia mula bergerak pergi sambil memberi amaran, 'Tok jangan ingat ini dah selesai faham. Saya tangkap dia. Saya tahu dia la yang baling batu-batu tu ke pondok-pondok kami. Saya yakin pondok-pondok Si Soh tu pon dia yang baling jugak'.

Aku berhenti di tangga beranda dan menyerah Bang Usin. Aku berpaling ke Tok Aji.
'Itu kata kamu', pendek jawab Tok Aji. Dia malas nak melanjut berbalah dengan Din lagi.

Din Bagak berhenti dan bersetentang muka dengan Tok Aji. 'Saya nampak dia mengutip-ngutip batu-batu tu. Saya tangkap dia tengah kutip batu kat Kuari lama tu. Dia kumpul batu-batu tu nak baling kami la. Ni.. Si Ajin ni nampak berpuluh-puluh batu ada kat kebun pisang mak dia tu. Banyak Tok. Dia nak buat apa dengan batu-batu tu kalau bukan nak baling ke kami? Sudah la Tok. saya dah bagitau kat Ngah kat Balai seberang tu. Suruh dia datang tangkap si Gila ni masuk jel. Kang dengan Tok sekali saya suruh masuk nanti', marah betul Din Bagak dengan Tok Aji. Apatah lagi bila dicabar di depan kuncu-kuncunya, dan juga di depan Kak Ton.

Aku faham kenapa Din Bagak marah sangat.