My photo
Stories for my three heroes.

Wednesday, December 22, 2004

Alzaim dan Alnaim bercuti. Sebelum cuti, guru kelas Zaim menghadiahkan sehelai stokin besar kepada rakannya sempena hari jadi.

Zaim bertanya kepada gurunya,' How come on my birthday, i didn't get that?'

'The sock is to be hung on his Christmas tree. You don't have a Christmas tree at home, do you?' balas guru Zaim macam separuh menyindir.

Zaim menjawab,' As a matter of fact, I do have Christmas tree. I got three of them in the garden'.

Guru Zaim terpinga-pinga sebentar sebelum terketawa kecil.

Cerita ini Zaim kasi tau aku minggu lepas. Aku pon ketawa kecil masa tu.


Tuesday, December 21, 2004

Aku selalu ditegur oleh Ibu kerana selalu mengomentari cara pemanduan orang lain di tengah jalanraya. Kenapa aku sangat cerewet dengan pemanduan orang, aku pon kurang arif.

Semalam aku memandu untuk ke bank dengan seluruh anak-beranak aku pada sebelah malam. Aku pasang radio tapi mata aku masih melilau ke sana sini melihat cara orang lain memandu. Aku tidak berapa sedar yang aku mengomen itu ini kerana mungkin aku hayal mendengar radio.

' Ibu, where's the off switch to this thing?', aku dengar Zaim bertanya.

Aku mencelah,' hey, i want to listen to this ok, i like this song'. AKu menjawab sambil menjeling Zaim.

Zaim diam seketika. Dia menoleh ke belakang dan berkata perlahan, ' I didn't mean that radio, Ibu'.

Aku melihat Zaim.

Aku diam.

Monday, November 29, 2004

Alnaim jatuh kat dapur dan luka besar dekat kening kiri dia. Waktu tu aku baru selesai solat maghrib dan Alnaim baru selesai mandi.

Kami rushing ke hospital terdekat dan Adik diberi jahitan sebanyak 8 kali. Adik menangis dan meraung sedikit kerana sakit dan tapi lebih kerana takut melihat darah yang banyak mengalir. Sambil tu dia sempat marah atuk dan nenek suruh keluat dari bilik surgery.

Malam itu. sambil menonton Disney Channel dengan adik aku berfikir kenapa Adik selalu 'accident prone'. Apa salah budak kecik 6 tahun mengalami banyak cabaran sebegini. Adakah kerana dia lebih nakal. Adik memang garang sedikit. Tapi nakal, aku rasa tidak, cuma dia suka bermain dan kadangkala lupa diri. Ada masa juga Adik tak mau mencuba aktiviti-aktiviti fizikal yang aku suggest sebab dia tak berapa berani.

Adik sering tertimpa kemalangan. Sepanjang yang aku ingat, masa dia Baby dia duduk HUKM seminggu lebih sebab kena demam panas. Pernah luka pertama kali kat kening yang sama sebab jatuh juga. Pernah luka di dahi kerana jatuh di lapangan tenis. Pernah patah pergelangan tangan kanan sebab jatuh masa di Jakarta. Yang aku paling tak boleh lupa ialah dia jatuh dalam kolam renang yang 6 kaki dalam

'Ayah, Adik is made of sterner stuff. That's why it happened to him' kata Zaim bila dia melihat aku merenung TV tanpa ekspresi. 'I can't imagine how it would be if those things happened to others. To me for example. I guess Adik is tougher' kata Zaim lagi.

Aku cuma diam. Aku pegang Adik dengan lebih erat. Dalam hati aku berdoa adalah lebih baik kalau ianya tidak berlaku langsung.

Friday, November 12, 2004

Semalam aku ajak Zaim ke bandar untuk belikan dia baju Melayu baru seperti yang dipinta. Kami pergi dengan LRT sebab jalan sudah tentu akan sesak di bandar. Sambil berjalan dalam panas terik Zaim terpandang nama jalan.

Dia bertanya,' Ayah why they put people's name as street names?'.

'That is to honor the individuals who have done a great service to our country. It's a honored tradition', jawab aku sambil terus memimpin Zaim melintas jalan.

'So Tuanku Abdul Rahman was a hero?' tanya Zaim lagi.

'Yup, he was our first Prime Minister. It was under his leadership that our country gained independence from the British' aku menjawab sambil memerhati kenderaan yang sedang menunggu lampu melintas bertukar merah.

Sampai di seberang, Zaim menoleh balik dan berkata, ' Is it also a tradition to litter the streets named after our hero?' .

Aku pandang Jalan TAR. Penuh dengan sampah, puntung rokok, kotak rokok, cawan kertas, plastik itu dan ini. ' I guess its a cultural thing', jawab aku. ' Let's get your baju Melayu quickly and go'. Aku tarik tangan Zaim dan berjalan ke hadapan.



Tuesday, November 09, 2004

Apa maksud Hari Raya? Apa yang aku diberitahu semenjak kecil ialah ianya merayakan kemenangan kita sebagai individu dan sebagai satu umat, menahan nafsu makan dan syahwat di siang hari sepanjang satu bulan berpuasa. Itu yang aku tau dan itu yang aku beritahu kepada Zaim.

'What do we normally do on Hari Raya, Ayah?', tanya Zaim lagi.

Aku merenung lama. Apa selalunya yang aku buat? Yang aku ingat sembahyang raya, menziarah kubur, memohon maaf dan menziarah saudara-mara dan sahabat handai. Tapi semua itu ialah kegiatan yang aku buat semasa kecil. Masa sudah tua begini, di pagi raya, pernah aku tak ke mesjid. Pernah aku tak berziarah ke kuburan. Pernah aku tak berziarah ke saudara mara dan sahabat handai. Pernah aku tak berziarah ke kuburan saudara mara dan sahabat handai. Apakah aku sudah kehilangan maksud hari raya. Semangat hari raya.

Di mana aku selama ini?

Tahun ini aku tak akan balik ke kampung. Aku tak akan dapat bersembahyang raya di kampung. Aku tak akan dapat menziarahi pusara Ibu dan pusara kakak. Aku tak akan dapat bersalam dan memohon maaf dari Bak. Aku tak dapat berjumpa adik beradik, anak saudara, sepupu dan saudara.

'Ayah, you take me to the masjid again, like last year, ok?' , Zaim merayu aku. Naim pula mencelah,'when i salam you, you give moneeeeeey?'

' Sure, Im', jawab ku sambil masih mengerut dahi.

Monday, November 08, 2004

Sabtu lepas aku pasang pelita kat Pagar rumah. Actually bukan aku tapi Adik dan Abang yang letak. Aku cuma isikan minyak tanah yang aku beli kat kedai cina kat bawah. (Aku dapat diskaun 20 sen sebab aku pakai seluar pendek cabuk dan tshirt putih pagoda style). Malam aku pasang pelita-pelita dan edarkan bunga api kepada dua-dua anak aku. Seronok mereka bermain dan berlari. Aku cuma perhati aja. Ibu kat dalam dengan Faim.

Sambil bermain aku cerita dengan Zaim dan Adik tentang puasa kat kampung aku di Tampoi, Johor Baru.

Aku imbas kembali. 25 tahun dulu.

Mula tu lepas buka tunggu sekejap, tunggu signal. Dekat setengah jam lepas buka, dentuman meriam buluh ( actually besi ) dekat rumah Pak Mail mula berbunyi. Kami semua pergi ke sana. Masa tu rasa seronok dapat mendengar bunyi letupan yang memekak telinga dan menghidu bau kabaid. Sekarang aku tak tau. Kemudian kami semua berlari ke Masjid untuk mula semayang Isya dan Tarawikh. Sambil tu sempat petik mini petai kat tepi masjid. Tapi sebenarnya masa semayang tu kami tak khusyuk langsung. Sebab diluar atas bukit kedengaran bunyi mercun roket nyaring diakhiri dengan ledakan-ledakan lunak ... thom!!! Kalau mercun tu tersasar terlalu dekat ke masjid, semua mata anak-anak yang semayang akan beralih ke tingkap. Adakalanya dia meletup dekat sangat dengan masjid, aku tengok sorang pakcik tua macam tergoyang-goyang, terkejut agaknya.

Sehabis semayang, kami cepat-cepat beredar nak menyertai geng yang sedang bermain mercun. Selalunya mereka ada dua team berperang dari satu hujung bukit ke satu lagi. Melihat kami berlari-lari ke atas bukit kami pula menjadi sasaran. Ini menjadi cabaran untuk kami dan siapa yang dapat sampai dahulu ke atas akan disambut semacam pahlawan.

Dan kami bermain sampai lewat malam baru balik ke rumah untuk tidor. Dah tentu kena leter dulu dengan Mak. Dah tentu esok terhegeh-hegeh nak bangun sahur. Dan dah tentu kami akan tidor kat belakang kelas sebelum kelas bermula sebab kami mengantuk. Tapi seronoknya.

Aku tersintak sebab tetiba suasana senyap. Aku bercerita sendirian dalam kepala rupanya. Zaim dan Naim dah lama masuk ke dalam. Aku tengok Zaim tengah menghadap buku sementara Adik tengah menyusun mainan Faim. Aku kutip kertas bungkusan dan batang-batang besi bunga api menuju kerumah. Sebelum masuk, aku toleh balik ke arah api pelita yang meliuk-liuk menari. Macam terdengar pulak suara Shukur, Sahaq, Ahmad, Is, Jenggo, Udin dan lain-lain yang aku dah tak ingat.

Aku berkelip mata dan masuk.

Saturday, November 06, 2004

Baby Faim dah masuk 3 minggu usia dia.

Belum banyak yang dia sudah boleh buat. Yang aku nampak dia banyak hisap susu. Hisap susu pagi, tengahari, petang, malam, malam buta dan Subuh. Menangis pon jarang, kalau menangis pon, yelah, kerana nak hisap susu jugak. Susu, susu, susu.

Zaim perasan akan tabiat Baby Faim suka sangat hisap susu. Satu masa tu aku perati Zaim duduk dekat dengan Baby Faim dengan mulut berkumat-kamit. AKu cuba mendengar.

'Faim, you know you have been drinking more milk than any of us. Milk is so expensive now you know. You gonna cost Ayah a bundle to buy more milk for you. Know what, maybe we should buy a cow for you' aku dengar begitulah lebih kurang perbualan Zaim dengan adik kecil dia tu.

Aku hanya tersenyum sebab aku rasa aku pernah sebut benda tu sebelum ini. Mungkin itu cara Zaim bonding dengan adik dia. Yang aku perati Zaim sangat prihatin dengan Baby Faim. Usia mereka berbeza 10 tahun. Naim pulak 6 tahun lebih tua dari Faim.

Hmmm. Aku harap Abang boleh jadi role model yang baik kepada Adik dan Baby.

Insyallah.

Tuesday, November 02, 2004

Aku tengah menonton satu filem di TV bila skrin menunjukkan pemandangan kota Berlin.

Zaim menyampuk,' Where's the Nazi ayah?'.

Aku jawab, ' This is the present. There's no Nazi now in Berlin'.

Kemudian aku pelik. Aku tanya balik,' Where do you learn about Nazi?'.

'They are bad people right. They tortured the Jews, right Ayah?', tambah Zaim, membayangkan kepada aku yang dia memang terdedah kepada maklumat itu samada dari bacaan dia atau pelajaran di sekolah. Aku belum pernah bercerita tentang kejahatan Nazi dan kesengsengsaraan Yahudi kepada Zaim. Kalau ada pun mungkin secara seimbas sewaktu menonton filem juga seperti cerita-cerita Perang Dunia Kedua. Aku rasa dia belum bersedia.

Aku belum bersedia lagi untuk menceritakan panjang lebar tentang kekejaman manusia ke atas manusia yang lain. Samada semasa Perang Dunia Kedua, Perang Dingin atau sepanjang sejarah manusia, bertamaddun atau tidak. Aku rasa aku ingin Zaim memahami perkara ini sendiri. Dari bacaan dia bila dia sedikit dewasa nanti dan membuat kesimpulan dia sendiri tanpa aku mencorakkan apa-apa. Aku membisu sahaja sambil meneruskan menonton.

Melihat aku berdiam, Zaim bertanya lagi mungkin ingin menunjukkan sebanyak mana dia mengetahui tentang peristiwa hitam manusia. 'Who is Anne Frank, Ayah? Do you know Anne Frank?' tanya Zaim sambil mencuit bahu ku.

'Yes' kata aku sepi. Anne Frank ialah gadis belasan tahun yang menulis dalam diary nya tentang kehidupannya semasa Perang Dunia Kedua sewaktu dia dan keluarganya terpaksa bersembunyi dari kekejaman Nazi di Occupied Holland. Tapi aku masih belum mahu menceritakan semua itu kepada Zaim. Aku pasti Zaim sudah ada sedikit pengetahuan tentangnya. Dia cuma sekadar ingin membayangkan kepada aku yang pengetahuan dia sudah mencakup kepada ini.

Aku terus diam. Mata Zaim merenung kepada ku. Melihat aku diam, dia terus menoleh kepada layar TV dan diam.

Aku rasa dia sedang berfikir.

Wednesday, October 27, 2004

'Ayah, I hate William today', Zaim tiba-tiba memberitahu kepada aku masa buka puasa semalam. Semua yang sedang makan tertegun, berhenti sejenak. Mata Atok, Nenek dan Ibu beralih kepada aku. William salah seorang kawan baik Zaim.

Aku cuba bertenang. 'Why? What did he do? He's your best friend right!' aku bertanya, cuba mencari masa sambil berfikir.

'I can't tell you what he did exactly but he embarrased me at school', kata Zaim sambil mencebik.

Aku menghela nafas sambil cuba mengingat sesuatu.

'Zaim, sometimes in friendship people take things for granted, especially between close friends. People are so close that sometimes they did things without realising that the other guy's feeling might be hurt. Best friends do that once a while'.

'But i felt so embarrased', celah Zaim.

'True. You feel angry too. But, there's one good thing about friendship. You will learn that no matter how angry you were, after sometimes you tend to forgive because that bond of friendship is already there. Sometimes it could take just a day. Sometimes it could take years. You waited for years hoping that the friend would realise his mistake but he never did. You forgive him anyway. Friendship is to give and take, to forgive and to forget. If you can't do that, you actually were never friends in the first place', aku cepat-cepat menghabiskan ayat. Ikan pari bakar atas meja masih belum aku sentuh.

' Hmmmmm... ' Zaim berdiam sambil tangan dia pula menjamah ikan pari.

Aku sambung ceramah buka puasa,'You know what you should do tomorrow. You should go to William and tell him that he hurted you feeling today, but it is okay because you have forgiven him anyway. I am sure he will appreciate that and try not to repeat that same mistake' .

Zaim diam sejenak. Kemudian dia menggangkat muka dan tersengih. ' Thanks Ayah. Did you come up with all that by yourself or did you read that from those books of yours?'

'Maybe it's those books' jawab aku. Aku senyum dalam hati. My 37 year book on life.

Tuesday, October 26, 2004

Muhammad Alfaim telah selamat lahir pada 15 Oktober 2004.

Zaim dan Naim nampak gembira dengan kedatangan adik mereka.

Buat kali keduanya, aku bersama-sama Ibu dalam bilik bersalin. Dulu semasa Naim dilahirkan, aku berada di Osaka dan hanya dapat pulang seminggu selepas Naim lahir. Berada bersama-sama Ibu, aku menyaksikan betapa susahnya .. peritnya membawa seorang manusia ke dunia. Kebesaran Allah sahaja lah yang membolehkan semua itu.

Melihat semua itu, aku dapat memahami mengapa seorang Ibu itu lebih bereaksi kalau sesuatu berlaku berkaitan anak-anak itu. Lebih tegas dalam mendisiplinkan anak. Lebih kecewa kalau anak tidak memakan masakannya. Lebih marah kalau anak tidak mendengar kata. Lebih hampa kalau anak kecewa. Lebih gembira kalau anak berjaya.

Sebagai Ayah, aku bagaimana? Entahlah.... ada kalanya aku tidak bersetuju dengan Ibu kalau terlalu memarahi Zaim dan Naim atau terlalu tegas dengan mereka. Aku rasa aku perlu lebih menghormati keputusan Ibu.

Zaim, Naim dan sekarang Faim... tentu tugas Ibu lebih berat dan mencabar. Dan semestinya, tanggungjawab aku juga.

Alzaim bertanya kepada aku,' Ayah, Why must we fast?'.

Aku merenung wajahnya. Zaim sudah menjangkau sepuluh tahun. Rupanya pon sudah sedikit dewasa. Pemikiran dia pon sudah berbeza. Kalau dulu aku boleh bagi alasan yang nipis sekadar menjawab pertanyaan dia, kini dia akan terus bertanya sekiranya kurang berpuas hati dengan apa yang dijelaskan.

' We fast because it is demanded by our religion. We fast because our prophet, Muhammad SAW, taught us to fast. Allah wanted us to fast once a year. '

' Why?' tanya Zaim lagi.

' Fasting is supposed to cleanse ourselves, physically and spiritually. When we fast the load of food that we take regularly will decrease. This helps our internal body organs to recalibrate themselves, hence making them more resilient and us healthier. Spiritually, we learn and experienc ourselves the difficulty faced by people who are less fortunate. Who maybe eat once a day. Who have to undergo hunger almost daily', aku cuba menjawab sebanyak yang buleh.

' Like the people in Africa, Ayah?', tanya Zaim.

Aku angguk. ' We are supposed to feel how they feel. So that we know how fortunate we are. And we should always be thankful to Allah for our good fortune.' tambah aku lagi.

Zaim mendekati aku dan bercakap separuh berbisik, ' You know Ayah, I have been fasting for the past two bulan ramadan. I think it is not that difficult, i mean to be hungry for a day. It is not so bad. '

' That doesn't mean that you can't pity those who are less fortunate' kata ku. ' Personally, I think there must be deeper meaning to fasting than what we know. You see all major religions in the world practise fasting. There must be something more to it' .

Zaim mengangguk,'It's a secret alright. Allah's secret and He wants to keep it'.

Aku angguk balik.

Sunday, October 10, 2004

Awal bulan Oktober hari tu, aku bawa Naim balik JB untuk kenduri kawin adik aku. Oleh kerana kami berdua sahaja yang balik, kami naik kapal terbang. Dalam pesawat, Adik jadi talkative, bertanya itu ini.

' Ayah, you know sometimes when you ask me to follow you somewhere, I don't want to go. Sometimes because I am tired. Sometimes because I want to stay home.' kata dia merenung ke aku sambil memegang tangan aku.

'So how come you want to follow me this time to JB?' tanya aku saja nak tahu.

' cause I never go to JB for so long. Anyway, I like to go on a plane with you' jawab Naim ringkas.

Aku senyum sendirian.

'But Ayah, you know when I don't follow you, I still love you, you know. I LOVE YOU AYAH' kata Naim beria-ia.

Aku senyum lagi. Lebih lebar. Fikir aku, bukan selalu anak nak kata dia sayang kat kita, tanpa kita perlu bertanya terlebih dahulu.

Monday, September 13, 2004

Jumaat lepas aku ajak Zaim solat Maghrib di Masjid Kampung Cheras Baru. Zaim pernah ke Masjid tersebut waktu sembahyang raya dan sembahyang Jumaat. Selalunya dengan Atuk.

Setibanya di sana, aku melihat gelagat Zaim dan merasa bahawa aku perlu lebih kerap bawa Zaim ke Masjid.

Melihat bahawa hanya segelintir manusia aja yang hadir untuk sembahyang Maghrib, Zaim bertanya,'How come the mosque is not full ayah? Last time I came there were so many people coming.'

'Well, you came last time for Friday or during Sembahyang Raya. Those times people all come to pray together, sembahyang jemaah. Actually for all the five daily prayers, people are encouraged to pray in the Masjid too. But some of them has other matters they have to do as well... so we end up with just a few here', aku cuba menjawab panjang. Aku faham jawaban aku tak mencukupi tetapi aku rasa itu sahajalah yang dapat aku jawab masa tu. Kerana aku pun jarang, malah sangat jarang pergi ke masjid untuk berjemaah kecuali kalau Jumaat atau Hari Raya.

Kadang kita inginkan supaya apa yang kita sukai, minati atau gemari itu dikongsi bersama dengan anak-anak kita. Tidak kiralah samada ianya sejenis makanan, sukan, hobi dan sebagainya. Semenjak tahun-tahun kebelakangan ini aku minat perlumbaan Formula One. Aku tak sedar kalau dalam diam aku telah menerapkan minat yang sama kepada Zaim.

Lepas menutup internet petang semalam, aku bercakap dengan Ibu,' Since Adik nak tengok Land Before Time di bawah, I will watch the race kat atas ni. But now I want to mandi and pray Maghrib dulu'.

Zaim yang ada dibilik bertanya,'You not going to the mosque? Today is Sunday'.

'I think I won't today. I pray at home so that I can watch the race immediately', jawab aku tanpa berfikir panjang.

'That's good Ayah. If not, you might be thinking of the race all the time while the Imam baca doa' kata Zaim sambil tertawa kecil.

Aku tak kata apa cuma bergegas masuk bilik mandi.

Bila aku selesai dan keluar dari bilik mandi, aku tengok di depan TV sudah tersedia sebidang tilam nipis, bantal-bantal, makanan ringan rempeyek, twisties dan kismis serta dua gelas air sejuk. Aku pelik.

'Zaim .. where are you?' aku melaung ke bawah.

'Down here. I am getting the sports section for us to read while watching the race' aku dengar suara kecil dia dari bawah.

'Thank you boy', kata aku. And thank you God.


Tuesday, September 07, 2004

Ahad lepas aku bangun nak pergi jogging. Bila aku tengok Zaim dan Naim masih tergolek atas katil depa, aku terus cecepat kejut mereka.

'Hey boys. What's this? Still sleeping. Get up, the sun is already out you know. Get up now'.

Kedua-duanya bagun terpisat-pisat. Mata diorang terkebil-kebil nak adjust kepada sinar matahari yang menjenguk dari tingkap.

'No children of my family should wake up after the sun' kata aku mengulang lagi falsafah Tok Bak.

Zaim terus bangun dan capai tuala. Di depan pintu dia selisih dengan Ibu. 'Ibu, did he get up on the wrong side of the bed again' tanya Zaim sambil menuding ibu jari kepada aku. Belum sempat aku berkata sesuatu Adik baring semula sambil berkata,' Ayah the shun (sun) shays (says) its weekend. We can get up late'.

Sebelah tangan Ibu pegang bahu aku dan sebelah tangan lagi memegang perut dia. Menahan sesuatu.
Alzaim dari sebelum cuti sekolah dulu meminta supaya dia dibenarkan menyertai pancaragam sekolah dia. Bila aku tanya alat muzik yang dia akan mainkan, kata dia hanyalah seksefon atau flute. Mendengar jawapan dia, aku jadi reluctant.

'I don't think you should play those. Those are for sissies' kata aku.

' What do you want me play then? ' jawab Zaim melihat padaku.

'Well, you should play either the electric guitar or the drums' kata aku. Pada aku itulah real instrument untuk orang lelaki. Paling kurang pon aku minat Gambus. Walaupun aku ada jugak minat Kenny G.

'Come on Ayah. Those instrument wont be available until I'm in middle school. But if I am not in the band now, I wont be able to be in later .. when it really matters' kata Zaim balik.

'Wait la, I'll think about it' jawab aku. Lama aku fikir sampai aku balik dari Dublin hari tu.

Aku berbual dengan Ibu. Ibu sekarang jarang nak bercakap lama-lama sebab dia sering penat dan tidak selesa. Maklumlah ada musician dalam perut dia yang asyik bergendang dan berdansa. Ibu kata pada aku, Zaim memang kalau boleh nak main gitar atau dram tu. Tapi pancaragam sekolah rendah tak termasuk alat-alat tu. Hanya di sekolah menengah aja. Ibu suruh aku tanya Zaim betul ke dia berminat. Aku angguk. Aku tanya macamana dengan soccer practise Zaim.

Ibu tenung aku dan jawab dengan lemah lembut.

'Abang. You cannot make Zaim do all the things that you wanted to do when you were young. You can't expect your son to follow your every footsteps in doing everything you wanted him to be. Give him the freedom to explore other things. In this case, since he will have band practise after school, he wont have time for soccer. But he knows this and accepts it. You should'.

Aku mengalah. So aku beritahu Zaim satu hari kemudian.

' So if it's really important to you you can play the flute ok. Just don't you practise when I am sleeping. You dig?' aku berikan keputusan aku pada Zaim.

' Thanks Ayah. It's really important' tersenyum-senyum Zaim mendengar persetujuan dari aku. Dia peluk aku tanda terima kasih.

' Ok, ok' kata ku. 'None of these mushy stuff. But, Zaim you are not doing this just to pick up girls right?' .

Zaim toleh balik dan jawab,' No la Ayah. That would be your style'.

' No Im. That would be Ibu's. Go and ask her why she joined the Tae Kwon Do class dulu' jawab aku sambil ketawa kecil. Zaim pon ketawa.

Tuesday, August 10, 2004

selingan - Mencari Arah ( Work in Progress )

Dengan fikiran kusut dan berkecamuk aku terus melangkah jauh. Nun dibelakang aku masih dapat mendengar kebisingan dari Pit Stop di seberang jalan.

Angin sejuk kutub utara bertiup kencang. Anehnya aku tidak berasa dingin langsung. Malah aku berasa badan aku semakin panas. Aku buka zip baju tebalku. Uwekkk ... tetiba aku muntah lagi. Habis keluar semua yang aku makan dan minum tadi di Pit Stop dengan Zach tadi.

Tapi kepala aku masih terasa berat. Aku rasa seolah-olah semua masalah di dunia ni terletak di atas kepala aku. Aku punya masalah dengan sekolah, masalah dengan kawan-kawan. Masalah dengan kematian. Masalah yang kecil dan besar. Semuanya menghimpit-himpit. Mendesak-desak dan menghentak-hentak. Aku tak tahan semua itu. Tapi aku tak tahu macam mana nak rentikan semua itu.

Entah macam mana kaki aku tersandung batu dan aku tergolek jatuh. Tersembam muka aku di atas tanah yang keras, basah dan dingin tersebut. Aku dapat rasakan darah panas mengalir dari luka di dahiku. Aku batuk dan muntah lagi. Aku cuba bangun dua tiga kali tapi entah apa yang memberatkan badan aku. Aku masih terbaring. Akhirnya aku mengalah dan terus terbaring meniarap. Bau busuk muntahku menusuk hidung. Sejenak aku terbaring diam.

Kemudian entah kenapa dengan perasan geram, aku menjerit, ' Is anybody out there? Help me. I can't get up. Help me!' Suara aku mengema dalam kedinginan malam. Aku tak rasa ada sesiapa pon malam-malam buta begini. Jadi aku terus berbaring kembali.

Kemudian dari arah belakang, tiba-tiba angin sejuk bertiup masuk keseluruh rongga-rongga pakaian aku menyentuh semua tubuhku yang terdedah. Sungguhpun sejuk tapi amat menyegarkan badan aku yang sangat panas. Kepala aku terpandang ke kanan. Jauh didepan aku nampak sayup kilauan jalaran ais di sungai Grand River yang membeku. Dihujungnya di Jambatan yang selalu aku lalui, aku nampak satu cahaya yang cantik dan memikat. Putih bergemerlapan. Lama aku amati cahaya tersebut. Kelihatannya seperti melambai mengajak aku. Perlahan aku bangun.

Aku rasa seperti segalanya akan berakhir di situ. It will end there. One way or the other, aku akan akhirinya di situ. Dengan langkah yang berat dan terhoyong-hayang aku melangkah ke arah penamat tersebut.
Selingan - Mencari Siapa ( Work in Progress )

Kali ini kami bertengkar hebat.

'Why do you care? Why are you so meddlesome. Just leave me alone. I can get by on my own now ' jerit aku sambil memaling muka. Aku tak tahan dengan sikap dia yang asyik nak mengambil tahu hal-hal aku. Bertanya itu dan ini. Aku rimas.

' Come on, I am just here to help. To ensure you are ok and to help when you are not. I am not charging anything. Mrs Ainsworth told me about last week. I just wanna see if you are ok', lembut sahaja dia jawab.

Aku masih belum hilang geram aku, ' what makes you think I need you. You, Ainsworth, Zach and every goddamn else? What don't you people just leave me be ' aku teruskan jeritan aku sambil memandang tajam ke mukanya. Kalau dia lelaki dah lama aku melayangkan tangan dan kaki ku.

Dia diam sebentar. Mungkin memikirkan sesuatu.

Tetiba aja dia bingkas bangun dan menuding jari ke muka aku. ' Look.. I am not doing this for charity OK, This thing that I do is part of my course. I am not into this for money or my own health. All I am doing here is to help you. You can just go to hell and everything. But the fact is..'

Aku pintas,' The fact is ... why can't you just leave me alone'. Bentak aku.

'because I couldn't not .... ' suara dia berhenti di situ. Dia tunduk.

Dengan geram aku melontarkan suara sambil menoleh kepadanya,' Why the hell cant .... you'. Suara aku pula tetiba menurun apabila aku lihat kepalanya tertunduk-tunduk ke bawah. Badannya seakan-akan mengigil menahan sesuatu. Tetiba dia mendongakkan muka. Aku terlihat genangan airmata dikelopak mata dia.

Tetiba aja dia nampak sangat fragile. Aku serba salah. Fikiran aku kusut kembali.

Sekejap kemudian aku bersuara perlahan 'Look, I gotta leave this place. I am meeting Zach at Pit Stop. Ok. I can't handle any of these now. Talk to you some other time'. Aku terus melangkah keluar dengan kepala yang kusut dan berkecamuk.




Selingan - Mencari Engkau ( work in Progress )

Muntah aku dah berkurangan. Sudah tiga minggu aku dikeluarkan dari hospital. Aku sudah mula ke sekolah semula. Tapi aku masih belum dapat tumpukan sepenuhnya kepada pelajaran. Kalau aku merenung sekejap ke depan, sebentar lagi fikiran aku mula menerawang kepada kejadian yang berlaku.

Aku tak tau macamana yang aku hanya mendapat luka yang paling minima. Aku rasa adalah lebih berpatutan kalau aku bertukar tempat. Aku yang bertanggung jawab. Aku yang menyebabkan semuanya. Bukan mereka. Aku. Aku yang menjahanamkan semuanya.

Aku belum berani nak pergi ke makam mereka. Aku tak tau apa yang terjadi. Rasanya lebih dahsyat nanti gangguannya kepada aku. Aku dinasihat untuk tidak ke sana. Pihak hospital meminta aku berehat dahulu sampai luka aku sembuh, fizikal dan saikologikal. Depa juga memperkenalkan aku kepada seorang pelajar lain yang bertugas secara sukarela untuk post-trauma situation macam yang aku alami. Mereka tak berapa risau pasal luka-luka yang dapat dilihat.

' She's like an Angel who will watch over you. Talk to her when you feel things are not going right. To help you, you need to help her too' begitu kata Doktor yang merawat aku. 'Anyway, she should be able to help as she's from your country'. Aku hanya berdiam. Dalam hatiku berkata ada bidadari untuk menjaga aku. Aku sepatutnya di neraka dan dijaga oleh Iblis bukan bidadari. Namun demikian bidadari aku sentiasa juga bertanya khabar aku walaupun aku tak berapa nak melayan.

Zach ada berjumpa aku sekali dua. Kadang dia dengan Kate, kadang dia seorang. Tapi aku nampak Zach macam tak seperti dulu. Pergaulannya nampak plastik. Aku tak faham mengapa. Tapi aku rasa Zach masih nak menilai aku. Zach pernah kata dia pon merasa bersalah atas apa yang terjadi dan aku tak perlu memikul semua tanggungjawab atas apa yang berlaku. Tapi aku sergah dia dan kata semuanya adalah atas bahu aku dan aku akan memikulnya sendiri. I deal with it myself. My own way. I have so many ways nak deal dengan benda ini.

Atas pendirian aku yang sebegitu, aku rasa Zach jarang mengunjungi aku. Kalau ada pon sekali sekala dan selalunya kami akan berakhir dengan pertengkaran.

Monday, August 09, 2004

Alzaim Sabtu lepas jalan-jalan dengan Ayah, Ibu dan Adik. Baby Faim ikut tapi dia tidak berjalan. Dia ikut mana Ibu pergi.

Ibu susah nak jalan cecepat dan kadang-kadang tak seimbang.

Melihat keadaan itu, aku bisik dengan Zaim. ' Why don't you go and walk next to Ibu. Hold her hand so that she won't fall'. Aku suka Zaim do something with some sort of responsibility. Dia anak sulung, jadi dia mestilah mengambil lebih tanggung jawab.

Zaim tenung muka aku dan menjawab,' Nor can do Ayah. She is your wife. You take care of her'.

Aku pandang Zaim balik. Lepas tu kami semua jalan perlahan-lahan, bersama-sama.

Thursday, August 05, 2004

Selingan - Mencari Cari (Work in progress)

'Where the hell are we going, Zach?', tanya ku sambil berjalan secepat untuk selari dengan dia yang dah jauh kedepan. Salji turun perlahan-lahan tapi dah menebal atas tanah. Jalan tampak kotor dan licin.

'There's a big time party at Holden. Pete and Cindy will be there. They said they got something important to announce. They want us there. Now will you hurry up!', kata Zach sambil menyuruh aku maju ke depan dengan tangannya.

'Ok, but I got an exam tomorrow you know. I got a major crashing to do with the books. I haven't started anything. Hey, Zach, could you help me out. At least for the night. '

'Here take some of these. But be careful Mord. Don't gobble em all at once'. Zach bagi pada aku sambil menasihat.

'Thanks man'.

Akhirnya kami sampai di Holden Hall. Memang parti tu sangat meriah. Banyak makan dan minuman. Pete dan Cindy maklumkan kepada aku dan Zach bahawa mereka dah bertunang dan akan berkahwin pada cuti summer tahun depan. Aku dengan Zach gembira sangat. Kami berbual, berjoget , makan, minum sampai lewat pagi. Aku lupa waktu dan entah apa benda lagi kami buat.
Aku, Zach, Pete dan Cindy kenal semenjak aku sampai ke sini. Depalah yang banyak membantu aku dan mengenalkan aku dengan dunia yang lain di sini. Macam-macam yang kami buat bersama, yang siuman dan tidak siuman. Aku paling ingat waktu kami empat orang masuk ke kolong bawah menakutkan bebudak junior main dungeon and dragons masa Halloween tahun sebelumnya. Mencecet bebudak tu kami baling dengan dakwat merah di baju dan muka. Yang parah lagi lepas tu kami kena tahan dalam lokap semalaman sebab kami kena tangkap oleh Security sekolah. Menggangu ketenteraman awam katanya. Public order.
Selesai parti kami berjumpa di luar.

' Pete, Cindy, I am very happy for you guys. I wish you all the best. ' aku betul-betul choked dengan emotions.
'Come on little man, we'll be just the same, make sure you make it to the wedding, ok' jawab Pete sambil mengingat.
'He'll be there. Pete. We will be there' sahut Zach.
'You better be, Mord' sampuk Cindy.
Kami berempat ketawa mengilai-ngilai. Lama dah kami tidak segembira ini.
' Hey guys, tell you what! To show how happy I am, let me drive you guys home. I can take the bus home from your place. Come on' tak semena-mena datang pulak idea aku.
' Hey, man. Look at yourself. You can't even walk straight and you want to drive?' kata Pete sambil ketawa.
'And you can?' soal aku balik. Sebenarnya takda sorang pon antara kami yang boleh berjalan lurus. ' Come on guys' rayu aku.
'Ok, ok. Come on Zach' akhirnya Pete mengalah sambil menyerah kunci kepada aku.
'Nah, you guys go ahead. I gotta wait for Kate. Take care man, it's cold and slippery. See you guys' Zach minta diri dan masuk balik ke dalam.
Dan itu sahajalah yang aku ingat lepas tu. Ingatan aku lepas tu gelap seolah-olah terpadam oleh sesuatu, sengaja atau tidak. Zach kata aku sedar tiga hari kemudian. Dia tak tau nak buat apa. Siapa nak dikasitahu pon dia tak tahu. Dia kata aku bangun terus muntah-muntah.
Baru dua hari kemudian baru Zach kasitau jawapan kepada soalan yang melekat di kepala aku semenjak aku sedar. Pete dan Cindy dah tiada. Termasuk juga seorang lagi manusia yang belum di tiup roh yang menumpang dalam tubuh Cindy.
Aku jadi tak tentu hala. Aku muntah lagi.

Selingan - Mencari Dia ( work in progress )
'Hey Mord!, where the hell are you going man!', aku dengar suara Zach memanggil dari belakang dalam suasana hingar-bingar musik pecah kepala dari kumpulan punk yang berwarna-warni.
'Fresh air', aku separuh menjawab dan menolak daun pintu Pit Stop. Angin Sejuk dari kawasan Great Lakes menyapa muka aku. Sebenarnya aku dah tak tahan dalam tu. Lagipun badan aku rasa semakin tidak nyaman. Perut aku rasa kembung dan seluruh kepala aku rasa sangat panas dan berpusing-pusing.
'I'll be in here, Man. You know you shouldnt be out there alone after here. Let it wear off first', Zach menepuk bahu ku. 'Kate, talk to him'.
Aku brush aside tangan dia dan berjalan terus.
'Why don't we go back to my place. It's warmer there. You know that', suara Kate pula memujuk aku. 'Thanks Kate but I rather be by myself' jawab aku. Kate is nice tapi aku rasa penat lah dengan dia.
Aku terus berjalan melintas Grand River Avenue masuk ke kawasan sekolah. Sebuah Trans Am merah nyaris nak melanggar aku kalau tidak kerana hon nya yang nyaring memekakkan telinga. Terjelepuk aku sekejap. Nasib baik air yang aku pegang tak tumpah.
Aku teringat sakit kepala aku. Aku ambik ubat dari kocek dan minum dari botol yang aku pegang. Aku buang botol yang kosong ke dalam semak berhampiran sebaik sahaja sebuah kereta peronda melintas depan mataku.
Aku bangun. Seberang sana depan State Stores ada orang menyanyi Carol. Aku sebak sebab serta merta aku teringat lagi kepada Pete dan Cindy. Dua sahabat baik aku. Were sahabat baik ku. Musim begini aku sering teringat mereka dan aku jadi semakin tidak tenteram.
Aku melihat sekeliling. Kepala aku dah lega sedikit. Mana aku nak pergi ni.
Where the hell am I going?

Wednesday, August 04, 2004

Selingan - Mencari Sesuatu ( work in Progress )
Aku rasa macam tak nak keluarkan suara aku. Aku cuma angguk kepala walaupun mata aku memandang ke lain. Aku bosan nak mendengar.
Mrs Ainsworth masih lagi membebel,'do you understand the difficult position you put me in. You have to raise your grade or the Department might have to flunk you out of this course. I dont know what happened to you. Its like you just changed into this.'
Berulang-ulang dia repeat ayat-ayat yang membosankan ini. Aku rasa ancaman macam ni sangat la tidak merungsingkan. Malah menyirap darah muda aku. Persetan la, kata ku dalam hati.
Akhirnya bila tahap kesabaran aku dah tak tertahan,' Are you done, cause i really think this is a waste of time. You don't have the slightest inkling of the real thing. I think I should just leave, Good bye'. Good riddance kata hati ku senyap. Aku bingkas bangun.
'I am not done with you', Mrs Ainsworth cepat bangun mengherdik aku sambil menuding jarinya ke batang hidungku.
Pantang aku orang menuding jari pada aku. ' Well I am done with you' kataku sambil berpusing untuk berjalan keluar.
Mrs Ainsworth tak habis lagi. Sambil aku melangkah aku dengar dia melaung,' You gonna get it young man. You will regret walking out of here'.
Dimuka pintu aku toleh dan menjawab ' I ve already regretted coming in, so long Maam'. Dengan bengangnya aku hempas pintu. Begegar seluruh pelusuk South Kedzie Hall.
Aku keluar dengan kepala bengang. Rasa macam nak lepas marah aku pada seseorang. Ish.. Baik aku cari Zach sebelum aku rosakkan sesuatu atau seseorang. Zach tau macamana nak reduce aku punya kemarahan. Dia ada caranya.
Zach, where the hell are you, man.

Friday, July 30, 2004

 
Selingan - Mencari Aku (work in progress )

Langkah aku semakin berat. Terhoyong hayang, akhirnya aku berpaut kepada railing jambatan yang beku. Dari atas ini aku nampak sungai Grand River yang mula membeku. Sudah tentu ia dapat menyegarkan badan aku yang sangat sangat panas dan gelisah ni. Aku mula buka sweater dan pakaian lain. Aku rasa aku nak terjun bersedia dibibir jembatan. Panas badan ku semakin meninggi dan kepala ku semakin berpusing-pusing sekejap ke sana sekejap ke sini.
 
Tetiba satu sorotan cahaya lampu dari kereta entah dari mana menyuluh tepat kepada aku diikuti bunyi breknya yang mengejut. Aku menoleh dan mendengar pintunya dibuka. Terus aku mendengar suara yang aku sangat kenal menjerit, ' there you are. what are you doing .. stop it!!!'.
 
Aku jadi kaku. Bidadari menjelmakah, fikir otak yang sedang berkecamuk. Kaki aku sudah bersedia untuk melonjak tapi otak aku belum memberikan isyarat. Malah ia berbisik,' wait for her, she might have something to say ... listen'
 
'What do you want? I just wanna have a swim to cool myself down', aku melaung ke arah kereta tersebut.
 
' Not when it's 5 below zero. You'll kill yourself. Come here and put your clothes back on' , dengan cepat dia merapat kepada aku dan menarik tangan dan memeluk ku. ' Here put this back on. Lucky i found you or they gonna have to fish you out tommorow. You must be out of your mind'.
 
'Lucky i found you'. katanya separuh bersyukur, berulang-ulang.
 
Aku jadi tak bermaya dan membiarkan sahaja aku dipapah masuk ke kereta. Dengan mata separuh terbuka aku bertanya,' How did you find me?' .
 
'Zack called and said you left the bar an hour ago. He was worried because you didn't look so good when you left. Why are you doing this?'.
 
' I don't feel good and wanna get some fresh air'
 
'Not this way, you crazy. Let me take you home'.
 
'OK' aku akur.' I wanna puke' . Terus aku muntah keluar tingkap. Aku rasa kali kelima aku muntah malam ni. 'OK'. ulang ku lagi.
 
'Let me take you home,' kata bidadari ku lagi.
 
'OK', macam tak keluar suara aku.
 

Saturday, July 24, 2004

Alzaim masuk ke bilik tempat ibu sedang berehat di atas katil kelelahan. Ibu tak buleh bangun, almaklumlah Ibu sekarang bertambah berat. Alzaim cuba tolong tarik Ibu bangun tetapi tidak begitu berjaya.
Alzaim keluar dan bercakap pada aku.
'Ayah, we gotta call Greenpeace', katanya dengan muka yang bersungguh-sungguh.
'What in the world for?', jawab aku keheranan.
' SAVE THE WHALE!, Ayah, SAVE THE WHALE!', jawab Zaim sambil ibu jari dia menguit-guit ke bilik Ibu.
Aku terdiam dan tidak ketawa tetapi sebaliknya masuk ke bilik untuk tolong Ibu. Sebabnya ialah aku masih belum lupa bahawa Ibu ada belajar Tae Kwan Do.
 
Alzaim dah balik dari lawatan ke Finland, Sweden, Norway dan Denmark. Aku ambik dia di Airport. Dia suka saja nampaknya. Tapi aku tak sempat dengar seluruh cerita dia malam tadi. Sebab aku keletihan dan tidur lebih awal dari dia. Yang aku ingat sebelum aku tidor ialah dia tengah berceloteh dengan Adik. Adik bergolek-golek dengan dia. Sukanya depa.
 
Pagi tadi lepas aku keluar bilik mandi, aku tengok Zaim dah bertenggek atas katil dan Adik pon dah bangun. Ini suatu perkembangan baru sebab selalunya Zaim dan Naim akan bangun hanya selepas aku dah sampai ke pejabat.
 
' Ayah, You know i visited Bergen in Norway. Bergen was the old capital for Norway. But, they switched to Oslo later. Do you want to  know why Ayah?' Zaim bertanya kat aku tak pasal-pasal.
 
'Er .. was Bergen sacked by the Teutons?' Aku cuba mengagak. ' Or was Bergen caught fire during the long wintry nights in the Middle Ages.' Sejarah Scandinavia mana la aku tau sangat.
 
'Nope', jawab Zaim. 'They moved the capital in 1299. Do you know what's the old name for Oslo?' Dia bertanya lagi.
 
Aku tak tau. Jadi aku katala,' why don't you tell me. I really don't know about Norway that much. I only know about fjords along their beaches and that they don't have a good soccer team at the moment'.
 
'It is because the King wanted to move the castle to Oslo which at that time was named Kristiana. There was a big fire in Oslo though, but the city was rebuilt later'.
 
Aku angguk. At least ada la juga dia belajar sejarah. Pada aku sejarah itu penting untuk kita mengenal asal usul kita, untuk memandu kita bergerak ke hadapan. Kita belajar dari sejarah dan dari sejarah kita mengorak langkah. Sepatutnya sejarah mengajar kita mengelak melakukan kesilapan. Aku rasa banyak disaster yang berlaku yang bertaraf dunia disebabkan oleh sikap manusia yang tidak mau belajar dari sejarah. Manusia terlalu pandai seperti Hitler yang tidak mau belajar dari Bonarparte semasa melancar Barbarossa sampailah kepada Ku li yang tak mau belajar dari diri dia sendiri. Hehehhe...
 

Thursday, July 22, 2004

 
I found this on the net, maybe a good thing to live by....


I BELIEVE ( DEDICATED TO THE LOVES OF MY LIFE  - IBU AND THE KIDS )
 
I believe that imagination is stronger than knowledge -
That myth is more potent than history.
I believe that dreams are more powerful than facts -
That hope always triumphs over experience -
That laughter is the only cure for grief.
And I believe that love is stronger than death.



Robert Fulghum
It Was on Fire When I Lay Down on It

Wednesday, July 21, 2004

 
Malam semalam, sebaik aku sampai rumah pukul sepuluh, Adik dah menunggu. Bila aku duduk aja, Adik mula menghambur segala apa yang agaknya dia dah pendam satu hari kepada aku. Habislah cerita dia main itu ini dan menonton itu ini, semua dicerita, termasuklah cerita spongebob. Baru la aku paham yang spongebob tu ada kawan nama patrick seekor tapak sleman dan mereka berdua suka makan crabby patty.  Aku rasa crabby patty tu samada kawan depa sejenis ketam atau sejenis makanan. Aku belum pasti.
 
Bila dia berhenti sekejap untuk mengambil nafas, aku pon mencelah,' Dik, why you have to tell me all this? I am tired la'.
 
Dengan muka dan mulut dia yang herot dia pon explain,' Ayah, when spongebob was on tv, u were not around, so i have to tell you now'.
 
'But, I don't like spongebob. Anyway, i was at work, OK' kata ku defensif.
 
'Ayah, you always work lah, meeting lah, always come back so late. So i tell you now!', jawab Adik nak naik angin. Adik garang. Renungan dia dengan dahi berkerut aja boleh buat Atok saspen.
 
Aku toleh ke Ibu. Ibu geleng kepala, ' Don't look at me. I didn't say all those things to him'.
 
Masa aku mandi, aku berfikir yang Jumaat ni,  lepas kerja aku mesti terus ke KLIA ambik Abang dan nenek.  Mesti.

Friday, July 16, 2004

 
Selingan - Kelakar
 
Satu karektor Zaim yang aku tak faham ialah sifat penakut di dalam gelap dia. Dia tak bolehlah kalau nak tidor tu sendiri bila lampu dah ditutup. Maksud aku, bukan lah selalu tetapi lebih kerap dri tidak. Selalunya Ibu atau Nenek akan tidor sebelah dia. Bila dia dah lelap, barulah mereka berpindah. Kalau aku yang temankan dia tidor, kadang aku yang lelap dulu.
 
Mungkin salah aku jugak. Masa dia Baby, bila dia menangis malam, aku selalu tunjukkan dia sesuatu di luar rumah untuk menarik perhatian dia supaya senyap. Selalunya berjaya. Tapi aku rasa dah terlampau berjaya dah sampai bila dah sunat pon dia jadi penakut.
 
Ada sekali tu, aku dekat atas dan depa berdua dibawah menonton TV. Aku suruh Zaim ambik gelas dari dapur bawa ke atas. Dia kata OK la. Yang kelakarnya aku dengar perbualan ini.
 
' Adik, let's go to the kitchen '.
 
' Wait Abang, i want to watch this '.
 
' Aww..  Mannnnnnn. Come Adik!!'
 
Sekejap kemudian.
 
' Ok, Abang, let's go! What we do? '
 
' OK, you just go first, then you try to switch on the light. Ok, easy'
 
Sekejap kemudian aku dengar Adik berjalan dan lampu di pasang.
 
Aku dah tergelak dah. Namun aku cuba menahan. Bila Zaim muncul dengan gelas yang aku minta, aku terus tergelak. Zaim tersipu-sipu.
 
Walaupun Zaim ada takut dengan kegelapan, tapi dia paling suka baca cerita-cerita hantu. Mungkin sebab masa dia baca tu selalunya lampu masih terpasang. Tak tau la aku. Takut gelap mungkin satu sebab dia selalu menolak kalau aku ajak menonton kat panggung wayang. Tapi alasan dia selalunya nanti panggung wayang tu akan tayangkan iklan dan trailer cerita cerita akan datang, yang rated R. Dia tak boleh menonton bab-bab cam tu. Kata dia.
 
As usual aku malas nak berkata apa-apa.
 
Adik keseorangan kebelakangan ini. Abang dah merantau ke Negara-negara Matahari tengahmalam dengan Nenek. Adik tiada kawan maka masanya dihabiskan dengan Starcraft kat Komputer, Toy Story Racer kat Playstation dan Land Before Time kat DVD player.
 
Ibu kesian kat Adik so Ibu nak bawa Adik pi Langkawi weekend ni. Adik tak kisah asalkan dia dapat berjalan dan tengok 'fish'.
 
Aku rasa Adik kesunyian tanpa Abang dia. Bila aku sampai rumah, dia akan berebut bukak gate dan buka mulut nak cerita adventure dia kat komputer dan Playstation. Jenuh nak mengikut cerita dia sebab dia sambung semua cerita-cerita berbeza dalam satu.
 
Malam semalam dia cerita lain pulak.
 
'Ayah, next time when Abang is gone, I can play with Baby Faim. You know after Baby Faim come out from Ibu stomach, he can play with me the Playstation and the Starcraft and the Age of Mythology and ... this and that and this and that ...' Aku dah tak larat nak dengar dia cerita apa semua aktiviti yang dia nak masukkan future Adik dia ni.
 
Jadi aku usik la dia,' You mean, you won't play with me anymore. Baby Faim will be your best friend after this. Who i gonna play with Dik?'.
 
Adik fikir sekejap,' You can play with Abang. Abang is bigger, Ayah. When I fight Abang, he win all time. Baby Faim still small, I can win'.
 
Aku terus give up dan naik untuk mandi.

Wednesday, June 16, 2004

Selingan - Abang Bersunat

Adik menunggu Abang di rumah balik dari klinik. Sampai aja kami, belum sempat Zaim nak baring atas katil, Adik dah menjerit, ' I want to see Abang punya 'bird'. I want to see Abang punya 'bird''.

Aku tergelak dan berkata,'Adik tak boleh tengok lah. Nanti bila Adik sunat, Adik tengok lah 'bird' Adik sendiri'.

Abang terus menyahut,'Ya Adik, nanti when you sunat, very sakit you know. The Doctor will use a big axe to chop your bird'.

Aku tengok Zaim bangga.

Tuesday, June 15, 2004

Akhirnya 15 jun sampai dan Zaim harus menjadi dewasa.

Dengan tenang dia ikut ke Pusrawi. Atok, Nenek dan Ibu ikut. Sampai di sana aku berurusan dengan klinik sampai la menunggu ketibaan Doktor. Zaim mulanya kelihatan tenang sahaja.

Sampai pada saat pembedahan akan dibuat aku nampak Zaim dah mula menunjukkan sedikit perasaan khuatir. Aku duduk sekejap didalam. Doktor minta kalau boleh jangan ada ramai didalam. Zaim banyak bertanya itu ini dengan Doktor sampai penat Doktor nak melayan. Tapi akhirnya dia selesai. Aku tengok dia berjalan keluar dengan tenang.

Sampai la pagi ni, Zaim tenang dan tabah menghadapi keadaan dia. Ada lah sedikit dia mengerang. Tapi tidak la menangis meraung-raung. Secara umum boleh la aku kata bahawa for a nine year old dia lebih berani dan tabah dari aku masa aku mengalami hal yang sama dahulu.

Berbanding dengan aku..?! Humm...

Dalam menghadapi semua ini, aku dapat juga menilai diri aku dan kesediaan aku sendiri sebagai seorang Ayah. Entah berapa kali aku menelepon kawan baik aku sekadar nak menenangkan hati aku sendiri. Juga, aku baru sedar selepas selesai semua tu yang aku belum pon beritahu keluarga aku di Johor bahawa Zaim akan bersunat pada hari ini. Beberapa perkara lain membuat aku menilai semula lebih banyak perkara yang lain.

Insyallah, aku harap segalanya akan berjalan dengan baik. Insyallah, aku berdoa.

Sunday, May 30, 2004

Malam satu tu, aku balik dari office dan ajak Zaim dan Naim pi Leisure Mall, cuma nak makan Mcdonalds. Aku rasa lama jugak tak berjalan dengan diorang.

'Boys, you all quickly do your homework, tution and mandi. Then we go. Abang, you pray with me' aku menyalak arahan dengan suara biasa.

Habis semua kelam kelibut diorang buat. Homework, mandi semua berjalan dengan efisien tanpa dolak-dalik. Ibu senyum aja nengok. Ibu tak ikut sebab aku tak ajak.

Bila semua dah siap, aku pon start kereta dan menunggu.

Zaim dengan Naim dah berebut nak masuk kereta dan kedua-duanya nak duduk sebelah depan. Adik dah masuk dulu dan menghimpit Abang keluar. Abang pulak cuba nak menghimpit masuk. Dua-dua menjerit-jerit, 'YOU! ME! YOU! ME!'.

Aku pujuk Adik,'Adik, let Abang in la. You shift in a little bit, please'.

'No, I don't want Abang here. Abang can sit at the back' jawab Adik garang.

Aku tanya Abang pulak,'Bang, you sit at the back, please?'.

'I don't want to sit at the back. Adik should sit at the back because he sat in front this morning masa pergi sekolah' bantah Zaim.

Dua tiga kali aku ulang, dua-dua masih tak berganjak. Akhirnya aku kira sampai sepuluh dalam hati. Habis aja hitungan, aku tutup enjin kereta dan pi ke dapur makan nasi tanpa bercakap sepatah pon.

Habis makan, aku capai buku dan naik ke atas. Masa aku berjalan naik tangga, Adik berbisik perlahan tapi dapat aku dengar.
'Ayah, we agreed to sit at the back, both of us'.

Aku jalan terus ke atas dan seliseh dengan Ibu.

Ibu senyum juga.
Jumaat lepas Zaim mendapat undangan 'sleep over' di perpustakaan sekolah. Ini atas kejayaan dia mengumpul markah lebih dua ratus bagi buku yang dibaca sepanjang penggal persekolahan yang akan berakhir dalam seminggu dua ini.

'Congratulations boy! I know you wanted this since way back then. Well done', kata ku mengucap tahniah. Jarang aku begini, tapi aku rasa ini memang dia layak.

'But, Ayah, Daniel still got the highest points. I only got second best in my class' kata Zaim separuh kecewa separuh merungut. 'I want to get the highest points' sambung dia.

'That's okay la. You got the invitation anyway. Isn't that what you wanted?' tanya aku cuba mengurang kekecewaan dia.

'Yeah, but it's not the same' Zaim masih tak puas hati.

'Zaim, the purpose of the exercise was actually to make you read the books. So that you will learn and know about so many things that only those books can give you. I think you enjoyed the books you read. And that you learned some stuff. To me the exercise has achieved that target and served its purpose to make you a better informed person. I think you should be thankful instead of disappointed' hujah aku panjang. Ini nanti meleret-leret ke lain pulak.

'But, Ayah, I am not No. 1'kata Zaim. 'I am not good enough'.

Alamak, ini kena panjang lebar jugak la. Ini nak kena perah otak sikit.

'Okay la 'Im, let me talk to you about the advantage of being No.2 or second best. When you are at the top, it never means that you have done the best or achieved perfection. You always, always, need to strive further. But, people, human tend to forget that. When they reached the top, they tend to think that they are the best. They become arrogant and look down on others. They think they are great and believe in the fallacy of greatness. Sooner or later they will fall. As all that's up will always come down'. Panjang lebar aku huraikan. Nak habis dah otak aku.

'So' Zaim mencelah sambil memandang muka aku. 'La...ada lagi', pikir hati aku.

'So, if you are No 2, that kind of things are very hard to occur. Unless you are a moron'.

'An idiotic moron?' tanya Zaim mencelah lagi.
'A moronic idiot' tingkah aku sambil menjeling.

Aku sambung lagi, 'At No.2, you can't think you are the best 'cause there is always someone on top. There's always another step up for you to go. There's always someone who sets an example. Here you will gain for the person's experience. You learn the best possible way by avoiding the errors committed earlier'.

'And while you are struggling, you will also see those people down there who are struggling to go to the top just like you, struggling to reach the level you are in. And this is where it gets better.'

' Why? 'cause we can crush them" Heh! Heh! Heh!' Zaim menyebuk lagi sambil menyengeh.

'No la you babbling buffon! You help them. You pity them, you symphatize with them because you know what they are going through as you experienced that before. And with that you help yourself to be a better person. Helping others is always a good thing especially when there is no reward. It is a reward by itself'

'So, you see I don't see anything wrong with you being at No.2. I see only the best things coming for you in future. Remember, ok' ku habiskan ceramah dalam kepenatan.

'Humm, you are just like Calvin's dad. Sometimes you make sense, But, most of the time, not. I can't really figure you out Ayah.'

'Think of me as the ugly old brute you got to live with. It builds character anyway', jawab aku selamba aja. Apa maknanya aku tak tau.

'Whatever la Ayah'.


Friday, May 21, 2004

Zaim ternampak gambar muka hadapan surat khabar semalam.

'What happened to the person, Ayah', tanya dia.

'She was tortured by her employer. I think she did something wrong and the employer just punished her', jawab aku ringkas. Malu la nak cerita dengan budak-budak yang ada orang dewasa yang berakal fikiran dan yang sepatutnya menjadi tauladan kepada anak-anak kecil, boleh berkelakuan seperti binatang.

'She must have committed a serious mistake that she could ended up like that', Zaim sambung lagi.

'I don't know la Zaim. Maybe the employer was not thinking straight to be doing those kind of things to another human being' kata ku menyerah.

'I think the employer must be crazy!' kata Zaim.

Aku setuju tapi keletihan untuk mengiakannya. Aku diamkan diri.

Setelah diam seketika, Zaim bersuara balik,'I think I am lucky then. 'cause my parents are not crazy. I should tell kakak about it'. Zaim terus berlalu ke dapor.

Aku memandang Zaim berjalan dengan mata yang malas. Memikirkan perkara ini sangat memenatkan mental dan fizikal serta kesehatan saikoloji aku. Kejadian-kejadian seperti ini banyak menghantui kerja aku masa aku bertugas di luar negara dulu. Garis bawahnya ialah aku terpaksa akui bahawa ada antara bangsa aku yang ingin dihormati di dunia, boleh berkelakuan seperti haiwan. Entahlah. Bila aku kenangkan muka-muka yang aku pernah lihat di Bahagian Visa dahulu, aku tersentuh. Mereka ini selalunya orang yang susah, berharapan untuk kehidupan yang lebih mulia dengan membuat kerja-kerja yang bangsa aku anggap sebagai kerja-kerja seorang hamba. Sanggup meninggalkan keluarga, anak dan suami/isteri kerana inginkan kehidupan yang lebih baik buat mereka. Kesudahannya...

Friday, May 14, 2004

Zaim dah sehat. Semalam aku ingatkan dia pasal perbualan dia dengan aku sebelum ini.

'Zaim, you still remember asking me for a big brother or a big sister?' tanya aku.

'Yeah, and you said that you can't help' jawab Zaim sambil membaca buku 'Redwall'.

'I am just wondering, if you need someone older for guidance and advice, I am always here you know. Just like adik can always depend on you' aku cuba menjelas.

Aku risau adakah dia cuba nak maksudkan bahawa aku selalu tiada masa untuk dia. Untuk bersama dia, bercakap, berbual, bermain dan bertunjuk-ajar. Rasa aku, aku dah buat sekadar yang termampu.

'Ayah that is different. But never mind, I understand' jawab Zaim.

'Come on you can tell me' aku pujuk dia.

Zaim letak buku dia dan pandang jauh ke depan.

'It is just that whenever adik gets into trouble, he could blame me and put me in trouble. If i have a bigger brother or sister ... see' jawab Zaim. 'But that's not the only reason la,' tambah Zaim dan fokus balik kepada buku dia.

Aku diam dan berlalu.

Pada kesempatan lain, aku cerita dengan Ibu perbualan aku dengan Zaim. Ibu kata,'I think he is trying to say that Adik always gets way with things. And most of the time, you always favor Adik over him eventhough Zaim didn't do any wrong. Maybe you should be balanced in treating them. Lagipun Adik dah besar... 6 years old. He should be responsible for his own actions and punished just like Abang. You cannot protect Adik anymore'. Pandainya Ibu.

Aku dengar cakap Ibu. Selalunya aku ambik perhatian. Walaupun Ibu selalu tegur kalau aku asyik spend time dengan Uncle Panjang. Aku dengar dan selalu ambik iktibar. Walaupun kita ketua keluarga, kita kena dengar pandangan dan nasihat orang yang sama-sama menjalankan tugas dan amanah dengan kita. Samada di rumah atau di pejabat.

Itu pandangan yang terlintas di kepala aku.



Thursday, May 13, 2004

Kadang kita lupa sesuatu yang kita dapat atau nikmati itu adalah kurniaan tuhan. Kita anggap sebagai satu yang kita berhak dan bukan yang kita perlu bersyukur atas kurniaanNya.

Tengah aku berbincang dengan office mate semalam, Ibu telefon kata Zaim sakit perut dan muntah-muntah di sekolah. Cikgu nasihatkan supaya dia balik dan mendapatkan rawatan.

Aku terkejut. Terdiam dan berfikir. Ibu fikir untuk aku, 'Nenek will fetch him and bring home. If he is in a bad shape, Ayah go back immediately and take him to Doctor. If not, but his condition persists, Ayah take him in the evening'. Ok saja la jawab ku. Selalunya kalau Zaim demam, pening, selsema, Ibu sahaja bawak dia ke klinik. Ibu faham ini mungkin something more serious dan Zaim selalunya kalau begini nak aku ada. Dulu pernah masa di Jakarta dia sakit telinga sangat dan doktor nak buat sesuatu dengan telinga dia. Dia tak bagi, sampai aku datang.

Masa jumpa doktor petang semalam pon, dia nak aku pegang tangan. Diagnosis doktor ialah mungkin food poisoning. So, bagi ubat tahan muntah dan cuti dua hari. Lepas tu dia balik tidor.

Aku perhatikan dia tidor sampai terlupa badminton Piala Thomas.

Anak kita adalah kurniaan tuhan pada kita. Bukan sesuatu yang memang hak untuk kita. Seiring dengan kurniaan ini, didatangkan juga tanggung jawab untuk memelihara, mendidik dan membentuknya. Juga penting kita maklumi ialah anak juga bukan satu beban. Ada yang lupa yang mana kadangkala anak dijadikan pula tempat melepaskan geram dan amarah kita. Anak kita tidak berdosa. Ramai ibu-bapa di Malaysia semakin terlupa akan hal ini.

Anak.

Wednesday, May 12, 2004

DEBAR

Zaim nak kena sunat.

Bulan depan dah cuti sekolah bagi Zaim. Jadi aku targetkan 15 Jun tu dia dah boleh disunatkan. Ibu dah aturkan di Pusat rawatan Islam. Aku tak tau la kalau guna Tara Clamp ka apa ka.

Dulu, setiap kali subjek bersunat aku timbulkan, Zaim akan menolak dan berkeras tak mau. Setiap kali dia tanya aku,'What will they do, Ayah?'. Dan setiap kali jugak aku jawab secara konsisten,'They will take an axe and just chopped your thing off'.

Aku rasa sekarang ni dia dah letih nak bertanya. Macam dah berserah pada kuasa tuhan agaknya. Tidak berdolak-dalik lagi.

Aku tau dia masih takut. Aku pun dulu seram. So, aku beritahu dia,'Of course, it will be painful. How painful it is will depend on your threshold for pain. I think yours is very low. However, Ayah will be with you every step of the way and will be in charge of your recovery, OK! So, don't you worry so much'.

Dia tak bercakap banyak.
Sabtu lepas, akhirnya birthday adik dapat juga dibuat selepas ditangguh 3 minggu disebabkan adik sakit dulu. Ramai la kawan-kawan sekolah adik datang dan beri dia hadiah. Selesai acara, adik bawa balik hadiah-hadiah ke rumah. Dia bagi abang dua hadiah dan yang lain dia simpan.

Dalam banyak-banyak hadiah, Zaim suka dengan kad UNO. Asyik dia bermain dengan Ibu, Ayah dan Adik.

Dalam satu ketika tu, dia tanya kat aku,'Ayah, you know why I enjoy this game?'.

Aku mana tau. 'Because you always win?' jawab aku menyindir.

'No la Ayah. It is because it is fun to play this with my family', jawab dia ringkas sambil mengedarkan daun-daun UNO keliling.

Aku alih pandangan dari kad kepada mainan-mainan adik yang lain yang berselerak di ruang depan. Semuanya mahal-mahal dan canggih-canggih.

Thursday, April 29, 2004

selingan negara 1
Zaim dengar iklan dekat radio pasal rukun negara.

'What's all that about, Ayah?' tanya Zaim.

'That's the rukun negara. It outlines the five principles or pillars by which we as the sons of our beloved country, Malaysia, should live by and uphold' jawab ku.

'Elaborate please..' kata Zaim.

'Well its just five simple phrases, but the meaning and the implications are great .. when it spoke of our responsibilities and obligations ... belief in God, loyalty to King and Country, sanctity of the Constitution, supremacy of the law and good behaviour and morality'.

'Well it wont mean much at this time, but it would mean a lot especially if you ever found yourself standing on top of a hill all alone and there were thousands of short people rushing at you with bayonets ready shouting BANZAI in unison' sambung aku..

'What in the world are you talking about Ayah?', keluh Zaim, pening.

'Heh heh heh ... I digressed. But come to think about it, maybe we should visit the Bukit Chandu Memorial and see how strangers are glorifying our heroes fighting for the land that was ours', kata ku bersahaja.

Kening Zaim makin berkerut, 'You are really losing me, old man. Don't go senile on me now, Ayah. You yet to get me my first car..hehehehe', Zaim pula ketawa kecil.

'Hehehehe', aku ketawa jugak.

'Ayah there's another important five pillars that we should abide to', kata Zaim mengingat.

'Yup, I think it's about time we do something about that. You go get the mat ready while i get my wuduk' jawab aku.


'Ok', jawab Zaim.

Monday, April 26, 2004

Sabtu lepas aku balik tengok Ibu tak berapa sehat. Dia terbaring lemah, berehat. Panas dahi dia, aku rasa demam.

Aku masuk bilik sebelah. Zaim tengah seronok main komputer dengan mulut ternganga-nganga. Aku bertanya kepada Zaim,'Zaim, how could you be playing with the Computer while Ibu is lying sick in the next room?'.

'What did I do wrong?', tanya Zaim.

'You should be with her, attending to her needs. What is a first born for?' tanya ku macam nak naik angin aja.

'Ayah, if she is sick, it's more reason for me to be as far away as possible from her ..' menjawab dia.

'Why?' tanya aku heran

'She might be contagious!!!' jujur aja dia jawab.

Humph, alasan, alasan ... aku mengalah. Aku terus keluar, capai tuala dan mandi.

Bila aku keluar bilik air dan masuk bilik, aku nampak ada segelas air putih dan semangkuk air dengan kain tuala lembab atas meja kecik, di tepi katil ibu. Zaim dah tiada depan komputer di bilik sebelah. Aku dengar dia tengah suruh Adik mandi.

Aku solat dengan tenang.

Friday, April 23, 2004

Pagi tadi Zaim bangun awal. Dapatlah aku sembang sedikit dengan dia sebelum aku bertolak ke opis.

'Ayah, how do we ensure that we get the best things in life?' tanya Zaim.

'Well, I don't think that we can be certain that we could always get the best things in life. We may get the best, the worst and everything in between, all in turns. But, like I said if we try very hard, work hard and pray to Allah, Insyallah, good things will come', kataku sambil melihat jam di tangan.

'What about the Echo principle, Ayah?', tanya Zaim.

'The what?' tanya ku balik.

'The Echo principle! Well, its like this, if you shout something at a cliff, you will hear echo right?' terang Zaim.

'Yes...' kataku perlahan.

'So, if you shout bad things, you will hear bad things coming back to you. If you shout good things, then only good things will come to you', jelas dia lagi sambil tangan dia goyang sana sini. Animated betul.

'Ummm ..' angguk aku perlahan.

Zaim sambung lagi, 'so in life, if we want good things to come to us, we must do good things first. We use the Echo principle la, logic right, Ayah?' kata Zaim.

Aku termanggu-manggu. 'Where do you learn about this?' tanya aku. Sambil tangan aku mencapai stokin.

'From the book I got from the library', jawab Zaim ringkas sambil menunjuk sebuah buku biru berkulit tebal.

Aku tepok kepala Zaim dan berjalan ke kereta.


Pagi ini waktu aku memandu ke opis, aku patuh segala road signs dan lampu isyarat.

Thursday, April 22, 2004

ADAB DAN SOPAN

Adik perawakan dia lebih keras sedikit dari Zaim. Mungkin sebab dia masih kecik lagi.

Aku sedang menuruni tangga nak ke dapor bila aku dengar bising sangar dari dapor.

'Kakak, I want to drink MILO now. You hear me or not. NOW, I WANT TO DRINK NOW!!!' aku dengar menjerit-jerit suara Adik.

Aku nak naik angin. Nak aja aku lompat ke dapor dan tutup mulut dia. Tapi aku tak sempat.

Zaim dah bersuara,'Adik you cannot shout to Kakak like that. When I was small like you Ayah got angry and told me not to do that. He said to ask nicely'.

Aku rasa kalau Ibu pon terdengar tentu dia pon tersenyum lebar macam aku.
selingan - MALAY CHAUVINIST 2

Dulu pernah ada seorang kakak yang agak berumur datang ke rumah aku di Jakarta untuk Majlis Open House aku. Kakak ni mulut dia adalah sedikit kurang dari segi kawalannya.

Masa anak-anak aku bersalam dengan dia, dia pun berkata dengan nada menyindir,'Anak hang ka ni?'.

'Iye la, Kak, yang ni Zaim yang itu Naim' jawab aku selamba aja la.

'La aku ingat anak Cina mana', selamba je dia kata.

Dalam hati aku sangat tersinggung, tapi aku diam sahaja.

Tiba-tiba Zaim mencelah,'Auntie, maybe I look Chinese, but I am still a nice boy, you know'.

Muka aku berubah. Tapi aku tengok muka kakak tu sangatlah berubah.
selingan- MALAY CHAUVINIST

Aku balik dari kerja dan Zaim terus duduk depan nak bercerita.

'You know Ayah, somebody spoke in Chinese to me' katanya.

'Iyela, he thinks you are Chinese sebab muka you macam anak Cina jugak' pintas aku.

'But, I was very angry. Why would he think that I am a Chinese. I am not a Chinese.' bantah dia.

Keras sangat bantahan dia ni. Dia ni nak jadi Malay Chauvinist ka? Hati aku berkata.

'Why' tanya ku ringkas.

'Because ... I am a Malaysian' jawab Zaim sambil mencebik bibir.

Thursday, April 15, 2004

Zaim pernah dulu dimarahi oleh Ibu.

Habis satu hari muka dia monyok. Dia memang jarang kena marah tapi kadang memang saja nak kena la tu. Aku tak ingat sebab apa dia kena marah masa tu, tapi surelah isu besar sebab Ibu jarang marah.

Untuk memujuk dia, aku duduk dengan dia dan berbual seperti biasa.

Zaim kata,' Ayah can we change our Ibu?'. Marah sangat dia agaknya ni.

'Though technically you can, but it is a rather complicated process. Do you really want to change her for somebody else?' tanya aku balik. Ada satu perasaan lucu yang berkocak di satu sudut hati aku.

'I don't know but can we Ayah?', jawab Zaim muram.

'Maybe we can find someone who won't scold her children all the time. The kind who will let her children do anything they want. Play playstation, makan nasi bersepah-sepah, watching cartoon network, mandi lambat, bangun lambat, huh?. And while we are at that, maybe we find someone who looks like that singer I like so much tu', kataku mengusik. Kalau Ibu dengar, rasanya aku tidur kat kerusi malam ni.

'Maybe kan Ayah? But where to find the new Ibu Ayah?', katanya pleading.

'Well we can go to KLCC and have a look. You can help me. You do that Bambi look. Ha ha ha. But Zaim, as much as I like to comply to your wish, I am afraid I am tied up right now. What if Adik don't agree to our choice and want another different Ibu. Mati la Ayah', tambah aku lagi.

Zaim pandang ke atas,'Takpe la Ayah nanti kita banyak Ibu'. Senang aja pada dia.

'Zaim, we still don't know if that singer would wake up early to prepare your snacks for school. We don't know whether she would stay up late with you just to tampal and color your artwork which was due yesterday. We are not sure if the new Ibu would wake up at 2 am just to see if you got your blanket on because it was cold and raining outside. What I am saying here is, can we gamble on that, Bang?'.

Zaim terdiam. Muka dia merenung ke bawah.

'Abang, lagipun Ibu dulu ada belajar Tae Kwan Do', kataku singkat.

Zaim tengok muka aku. Kami dua-dua tergelak berdekah-dekah.

Wednesday, April 14, 2004

Hari ini sebenarnya ulangtahun ke 6 bagi Adik.

Walaupun demikian, adik punya birthday party patutnya di buat dengan kawan sekolah dia pada hari Sabtu nanti. Malangnya, Adik kena sakit leher. Apa 'node' entah, Ibu yang tahu sebab Ibu bawak Adik gi sepital kat rumah haritu. Doktor kata ada virus ke apa ke dan Adik kena makan antibiotik. Aku kata Adik sakit leher sebab asyik main komputer game. (Adik suka main Age of Mythology macam Uncle Panjang dia.)

Regardless, Adik punya party tu kena tangguh la sebab takut berjangkit kat kawan-kawan. Aku cakap dengan Adik, ' Adik sad tak party delayed? '. Dia tanya balik, ' Will you buy me toys? '.

'Yes' kata ku ringkas. 'OK', jawab Adik selamba.

Adik dengan Abang - the colors of my life.
Zaim pergi camping hari ini. Dia dan rakan-rakan sekolah dia akan bertolak ke Genting dan camping di sana semalaman.

Malam tadi aku perhatikan Ibu mengajar Zaim cara nak membuka dan menutup bag, melipat baju, menyimpan pakaian kotor dalam beg plastik berasingan, membuka dan menutup sleeping bag dan sebagainya. Zaim diam dan mengganguk-angguk. Paham la agaknya tu. Aku tengok muka dia tenang aja.

Lepas sembahyang maghrib, aku dan Ibu pi majlis makan malam kat Ampang. By the time balik, dah lewat Zaim dah tidor dengan Nenek. Jadi, tak sempat aku nak kata apa apa dengan dia.

Lepas Subuh aku dah bertolak ke opis.

Ibu telefon dekat pukul lapan pagi sebelum dia pulak pergi opis. ' Ayah, Zaim tanya kenapa ayah didn't say a word about him going camping. Dia tanya, Ayah sedih ka? He said he wanted to talk to Ayah about certain things, but since Ayah dah tak sempat, dia kata he will figure things out by himself. He said he will be ok, only that he wish Ayah could be with him', kata Ibu.

Berfikir aku sejenak, 'Anak aku Alzaim, my first born. He may have grown but I haven't lost him to teen age yet. Thank God for that'.

Friday, April 02, 2004

SUKAN DIMINATI

Zaim suka dengan bolasepak. Kadang dia lebih pintar akan nama pemain atau pasukan yang ditayang di TV. Minat dia tu memang aku sokong sebab aku pun suka dengan bolasepak. Tahun lepas dia main pertandingan bola anjuran sekolah dia. Atas sebab minat aku pergi menonton dia main sambil memberi sokongan moral kepada dia dan pasukan.

Selepas dia bermain perlawanan pertama dia bertanya kepada aku,"Ayah, how did I do? Am I good Ayah?".

Sebagai Ayah sudah tentulah kita selalu nak supaya dia gembira. Aku tau di padang tadi dia bermain sama seperti anak-anak yang lain dan malah ada tiga empat anak-anak lain yang bermain lebih baik dari dia dari pandangan objektif aku.

Jadi aku berterus terang," You were ok, you were very focussed and you were good at pouncing or stealing the ball from your opponent. But you must be stronger because you seem to walk instead of running, and you always fall down", kata ku memberi pertimbangan yang baik dan buruk.

Selepas game itu dua tiga kali aku dengar dia bercerita dengan kawan-kawan dia dan Atuk Nenek dia. " Ayah said I am good at pouncing and very focussed". Dia bercerita bangga kerana mungkin padanya 'approval' dari Ayah dia sangat penting. Aku takut dia bermain bola tu pon sebab nak 'approval' dari aku.

Ceritanya tak selesai di situ.

Selepas tiga perlawanan, satu menang, satu seri dan satu kalah, liga kecil dia itu akan terus bermain hingga masuk bulan Ramadan. Aku kata kat Zaim, " You can continue playing during fasting month dan jangan puasa la on Saturday".

Sebelum perlawanan selanjutnya, Ibu kata kat aku,"Zaim said he wont play in the team anymore. He wants to puasa".

Aku terkesan. Apa pun itu decision dia. Dan tahun lepas dia puasa genap sebulan.
ANTARA TUJUAN SEBENAR

Aku menulis bukan la bertujuan nak menunjuk kepandaian aku menulis atau kepandaian Zaim bertutur, bercakap, bergaya, berlagak dan sebagainya. Aku rasa semua kanak-kanak memiliki kepandaian dan kebolehan yang serupa. Zaim hanyalah salah seorang anak kecil dari berjuta di Malaysia ini yang aku dapat lihat dan perhati tingkah laku serta tutur katanya hampir setiap hari.

Yang aku hairan, sebagai seorang Ayah, ialah bagaimana sesuatu tingkah lakunya itu mengingat aku kepada hal-hal yang aku kadang tidak begitu awas. Aku jadi ingat, bila aku peka kepada tingkah laku dia. Pemikiran dia, tutur kata dia adalah pemikiran dan tutur kata hasil proses kognitif minda seorang kanak-kanak. Cumanya kita yang dewasa dapat melihat maksud tak tersengaja melalui proses minda kita pula yang sepatutnya lebih terberguna.

Saja nak tukar fokus.
Terkadang anak kita ini, walaupun kecil tapi tabiat, perbuatan dan tutur kata boleh mengingat kita kepada hal-hal yang kita tidak terlalu sedar.

Aku selalu juga menyuruh Zaim berbuat sesuatu untuk aku. Ambik air, tutup pintu, bawak surat khabar, pasang TV dsb. Pada aku, mungkin ini membuat dia sedikit bahagia kerana dapat berbuat sesuatu untuk orang tua dia. Tak sangka pulak kalau dia boleh mengintepretasi secara lain.

Aku berbaring di depan TV dan mula nak memanggil nama dia. "Abang Zaimmmm" .

Sebelum sempat aku kata apa apa lagi dia terus menyahut,"Yes Milord, King Ayah Cusco. I am your slave at your every command".

Ibu kat sebelah tergelak-gelak.

ps Cusco ialah Maharaja dalam kartun 'Emperor New Groove'.
Bila Zaim dah besar sikit ni, dia jarang nak keluar rumah jalan-jalan dengan ibu dan ayah dia. Dia lebih prefer duduk rumah aja. Tengok cartoon network atau main komputer. Nasib ada Nenek dia yang ingatkan waktu dia kena belajar atau buat tution.

Selalunya, aku bawak Zaim jalan-jalan dengan tujuan untuk dia belajar. Pi Bird park, Zoo, tugu negara, petrosains, planetarium dan sebagainya. Dah selalu pergi kenkadang muak juga tapi sebab itu-itu aja tempat yang bebudak boleh berjalan-jalan sambil menambah ilmu, ke situ ajala yang boleh pergi walaupun kerap sangat. At least ada benda yang dipelajari.

Aku dah kurang nak memaksa dia supaya ikut aku dan Ibu keluar on weekend. Itu pun semenjak kat KLCC hari tu sedang aku syok melihat orang lalu-lalang Zaim tarik tangan aku,"Ayah, actually what are we doing here? Are we suppossed to learn something?"

Seperti biasa aku terdiam dulu.

Thursday, April 01, 2004

Malam tadi sampai aja dari opis aku terus masuk bilik Zaim. Dia dah nak masuk tidor. Semenjak dia mula cuti sekolah hari tu, aku jarang dapat spend time dengan dia. Aku pun baring sebelah dia sambil dengar dia baca fatihah.

Selesai aja dia bagitau aku, "you know Ayah, today I feel so proud."

"Why?", kata ku dengan hairan.

"Today, except for Subuh prayer, I prayed all the other four dengan Atuk?. Isn't it good Ayah, to be able to pray.. unless if you a sick of course." kata dia selamba.

Terdiam aku sekejap. Aku bangun menuju bilik air untuk mandi dan ambil wuduk. Dalam hati aku berkata," bila la sekolah dia ni nak start semula".

Monday, March 22, 2004

Semalam Zaim, Adik, Ibu dan Nenek bertolak ke Padang untuk bercuti. Tinggal la Ayah dengan Atok di rumah.

Aku tak kisah sangat kenapa mereka ni suka sangat berjalan-jalan. Memang bagus kerana dapat menengok negeri dan daerah orang. Tentu dapat mempelajari sesuatu yang lain dalam kita membina sahsiah diri sendiri. Aku rasa Zaim bertuah. Aku sendiri hanya merasa merantau ke negeri orang apabila sudah dewasa. Cuma aku harap, aku dapat punyai masa untuk membawa Zaim mengenal negeri dan negara dia sendiri. Aku menyesal belum dapat berbuat demikian walaupun itu adalah antara tujuan utama aku balik ke tanah air baru-baru ini supaya dia mengenal semua itu sebelum dia terlalu dewasa dan semua itu menjadi terlalu asing bagi dia.

Masa aku kecik dulu (di tahun 70an), memang tak pernah aku berjalan-jalan begitu. Selain dari naik bas ke sekolah, paling jauh aku merayau ke kampong sebelah cari ikan kat lubuk dan kampung belakang tempat orang Cina tanam sayur dan buah-buahan. Kalau ke kawasan maju sikit ada la Pekan Batu Lima, pergi gunting rambut membonceng basikal dengan Bak.

Tapi yang menjadi kenangan aku semalam di KLIA ialah sebelum masuk, Zaim berkata," Ayah, don't worry by Tuesday we'll come back already. We see you Tuesday, Ayah". Paling lama aku berjauhan dari Zaim ialah 9 bulan.

Dalam hati aku berkata,"Sure son, i see you soon and please be safe."

Friday, March 19, 2004

Kadang, benda-benda kecil boleh membuat seorang Ayah berasa bangga.

Semalam masa berjalan-jalan dekat Leisure Mall, Zaim lepas tangan dari pimpinan aku dan berpatah balik. Aku berjalan terus dua tiga langkah sebelum menoleh untuk pastikan apa dia buat kat belakang.

Zaim tengah mengutip gumpalan plastik bungkus coklat buangan orang lain di atas lantai dan berjalan ke arah tong sampah sebelum membuangkannya ke dalam. Kemudian dengan selamba dia jalan ke arah aku dan pimpin balik tangan aku dan sambung balik berjalan.

Hidung aku bukak tutup, bukak tutup - bangga. Saja nak sedapkan hati, aku tanya," Who taught you to do that?", sambil aku meninggi dada.

"Ibu", jawab Zaim pendek.

Hidung aku jadi tutup, bukak, tutup, tutup, tutup, tutup.

Benda-benda kecil membuat seorang Ibu berasa bangga.

Saturday, March 13, 2004

selingan - KEBEBASAN MEMILIH TERAKHIR

" That must be a different kind of party than the one I am going to", kata Zaim sambil menunjuk kepada poster bermacam-macam kat tepi jalan.

"That's referring to political parties, society's vehicle to getting rich, powerful and famous", kata ku sinis.

"So you choose them to govern you, in a way you choose them to tell you what to do?" tanya Zaim lagi.

"Basically, that is correct, but actually it should be this way, you choose them so that they can tell you what to do in the way you want them to do. But, they never do. Faham?" tanyaku.

"No!. But, Ayah you will have two parties to attend to come Sunday the 21st? Which one you want?" lagi Zaim bertanya.

" Actually, I havent thought about that. But, remember the options I talked to you about earlier? Maybe they will both get dissappointed because I think there's another party involving fast cars and sexy girls somewhere else on the same day" jawabku tersenyum, malah tersengeh.

Zaim naikkan kening dia dan berkata," Hey, does Ibu knows anything about this party of yours, you sick old man!".

Aku ketawa kuat kuat.
selingan - KEBEBASAN MEMILIH 2

Zaim tanya aku," Ayah, if two friends asked me to go to their separate parties, how do i choose? Because both want me to come at the same time?".

" Depends on you. You choose based on your own reasons." ringkas aja aku jawab. Aku nak baca surat khabar ni, ada ada saja budak kecik ni.

" I like both of them, but if i chose one, no matter what reason i use, I think I will dissappoint the other one. I don't want to do that!" rengek Zaim dengan muka terpeleot.

Alamak, ini krisis skala richter ni. Kena selesai jugak kalau tidak nanti berlanjut-lanjut. Aku letak surat khabar walaupun baru nak baca ruangan kegemaran aku kat Utusan - Halo Bos.

"Zaim, the freedom to decide and to choose is with you. Let's look at it rationally. You can't be at both parties at same time. I will tell you what options you have but you will have to decide on your own. First, you can go to one party and excuse yourself from the other one. Say how sorry you are, but maybe you can still give the present, all the same. Or you could go to both parties one after another. This would mean that you'll have less time to spend at each party. Here you would have to decide which one to go first. Lastly, you can decide not to go to any one party. But this way, you may dissapoint both your friends." panjang cerita aku. Terkebil-kebil mata Zaim.

" But, know this. Whatever decision you make, you will have to live with it. God give us the brain to make us choose and decide rationally." Aku tutup cerita.

Zaim merenung muka aku. Berpikir panjang le agaknya tu. Kemudian dia melompat bangun sambil berkata," Right, I think I know what I will do. I will tell you later".

Aku senyum. (sebab sekarang aku boleh baca 'Halo Bos' balik).

Friday, March 12, 2004

selingan - KEBEBASAN MEMILIH I

Semalam Zaim berebut nak guna komputer dengan adik dia. Dua-dua tak mau mengalah. Daripada tolak menolak sampai la kepada sepak menyepak.

Aku cuba nak selesaikan. Aku tanya siapa yang baru selesai bermain. Zaim kata dia baru selesai main tapi baru 10 minit. Tadi adik dia main lama.

Aku tanya lagi dari pagi siapa yang main lebih kali? Dua-dua kata yang lagi satu.

Akhir sekali aku tanya siapa nak beralah bagi yang lagi satu main dulu. Dua-dua kata tak mau.

Dengan tenang aku tutup komputer dan cabut segala suis dan keluar dari bilik.

Dua-dua anak aku tercengang.

Thursday, March 11, 2004

selingan - BANGUN TIDOR

Aku bangun tidor nak mandi. Sebelum tu masuk bilik anak ku.

Zaim sedang lenyak tidor. Di tepi kiri dia ada mainan kereta Hotwheel. Mungkin terlepas dari tangan dia sewaktu lena.

Terlintas di kepala bahawa anak aku masih lagi kecil dan masih lagi kanak-kanak. Tengok mukanya tenang dan aman. Tahukah dia hari ni menjanjikan lebih banyak persoalan baru yang lebih merungsingkan.

Aku kutip mainan dan genggamkan di tangan Zaim.

"Biarlah dia melalui zamannya dengan ketenangan dan kebahagiaan yang dia layak", kata hati ku.

Aku berlalu ke toilet selepas mencapai tuala mandi

Wednesday, March 10, 2004

Selingan - TELEFON

Zaim telefon aku kat opis tadi dari rumah.

"Just to check on how you are in the office Ayah. Are you ok, do you need anything from us here?", nyaring suara dia kat telefon tu.

"I am fine. Is there anything important you want to tell me?" jawab aku sambil mencoret draf depan mata.

"Nope, like I said, just to see how you are. Ok bye!" cepat dia meletak telefon sebelum sempat aku berkata apa-apa lagi.

Aku termenung sejenak. Apa kena anak aku ni.

Kemudian, pelan-pelan aku angkat balik telefon dan dail satu nombor yang aku dah lama tak dail.

Sebaik saja telefon yang dituju diangkat, aku terus berucap, " Hello!, hah .. saya sini. Bak, apa kabar? Sehat ke? Bagusla...ya...Hujung bulan ni mungkin kalau saya free saya balik Johor .. ya ya cucu Bak sekali, ok. Keluarga semua sehat ke? Kemsalam pada semua!"

"Takda, tak ada apa apa, saja nak tau Bak macam mana? Sehat ke apa ke, itu sahaja. Ok, Assalamualaikum".

Aku letak telefon.

Kerja Cari Makan atau Sebaliknya

Semalam aku balik cepat...

Sedang Zaim terkial-kial buat maths dia, aku pun cuba menyejukkan hati dia, " You may be finding the stuff you are doing now is hard. But, this is just preparing you for the real world. When you grow big, with all these knowledge and education, you will be able to get a good job with big salary.. then you will be on easy street... hidup senang, gaji besar"

Zaim tak menoleh tapi berkata sesenyap," Ayah i never hear you say you have big salary. Is big salary important, Ayah?"

"Well it does, at least that is what we parents think since time immemorial. But of course, that won't be a guarantee that a person would behave in a clever and responsible manner corresponding to the knowledge and priviliges they have"

" Ya la Ayah, there are still rich people, clever people, gaji besar people engaging in illegal things, corruption, vice, cheating, gambling and lotteries despite the good things they have", tambah Zaim.

"That's true la", angguk ku. "Ok la you continue with your work".

"Ayah, how many times do rich people eat daily?", tanya Zaim.

Apa soalan ni. Aku jawab hati-hati,"Same like us la I guess, breakfast, lunch and dinner".

"No matter how rich, they still eat three times a day like everyone else? Not much difference does it?" Zaim mula nak tunjuk pandai le tu.

"That's true", aku angguk lagi.

"Can I have some snack now Ayah, so that I can eat four times today, better than them?", kata Zaim sambil tersengeh.

"Hish!", jerit ku dalam diam sambil bangun menuju ke dapur.

Tuesday, March 09, 2004

SEKEJAP TADI

Sedang aku mengetuk-ngetuk komputer di rumah sekejap tadi, Zaim masuk dan berikan segumpal lipatan kain tebal pada riba ku seraya berkata. " Ayah, you need this nanti".

"Humm", jawab ku gumam sambil mata masih pada layar di depan mata.

Seketika kemudian aku jeling lipatan kain di atas riba. Terus aku berhenti dan memandang keluar tingkap.

Sayup suara Bilal Kampung Cheras Baru baru sahaja selesai mengajak menuju kejayaan ...
selingan - LIRIK KEPADA LAGU IRINGAN

"Seberapa Pantas"
by: Eross "Sheila"

Seberapa pantaskah kau untuk kutunggu
Cukup indahkah dirimu untuk slalu kunantikan
Mampukah kau hadir dalam setiap mimpi burukku
Mampukah kita bertahan di saat kita jauh

* Seberapa hebatkah untuk kubanggakan
Cukup tangguhkah dirimu untuk slalu kuandalkan
Mampukah kau bertahan dengan hidupku yang malang
Sanggupkah kau meyakinkan di saat aku bimbang

** Celakanya... hanya kaulah yang benar-benar aku tunggu
Hanya kaulah yang benar-benar memahamiku
Kau pergi dan hilang ke manapun kau suka

Celakanya... hanya kaulah yang pantas untuk aku banggakan
Hanya kaulah yang sanggup untuk aku andalkan
Di antara pedih aku slalu menantimu

Back to *
Interlude

Mungkin kini kau tlah menghilang tanpa jejak
Mengubur semua indah kenangan...
Tapi aku slalu menunggumu di sini
Bila saja kau berubah pikiran...

Back to **


KISAH SEBELUM TIDOR

Seperti selalu sebelum tidor, aku bercerita dengan Zaim:

Dia tanya, " Am i a good boy, Ayah?"

" I think you are or i hope you are going to be. You are not perfect but again it is not easy to be a good person. There are lots of obligations to yourself, your family, and other social structure around you. Most importantly, people tend to associate being good with behaving in accordance to our religion, in our case Islam. Doing the good things does not always lead to better feelings or benefits for yourself. The attractions to do the opposite are always greater and most of the time they always win," jawab aku saja la, trying to be clever dengan anak.

Dia tanya balik, " Is it that hard to be a good person? You mean that everyone has more tendency to be bad ? "

Aku fikir lama sikit. Macam mana nak jawab supaya dapat satisfy curiosity dia di samping dapat mengelak dia dari bertanya dengan lebih jauh dan komplikated(rencam).

Lalu ku jawab," despite the odds against us humans, we have to strive to be good. Good in everything, at work, at home, school, with friends and especially in performing things that our religion demands of us...to the best that we can. The easiest way, to me, is just to be true to our own self. I think we can never be wrong with this attitude."

" Okla boy, dah malam pon, you go to sleep, ok? "

" Ok, thanks ayah, good night."

" But Ayah, have you been a good person Ayah?", kata Zaim sambil berpusing badan dan memejam matanya.

Aku diam.

Waktu jarum jam sudah menunjukkan pukul 158 pagi pon, aku masih terdiam.
Terima kasih kepada teman baik ku yang menolong menyediakan blogspot ni... ruangan ni hanyalah saja untuk mengomentari apa sahaja yang berlalu di pemikiran ku setiap detik dan saat aku mengingat kehidupan yang semakin pantas dan cepat berlalu...

semoga tidak menjadi panduan kepada sesiapa pon..

Monday, March 08, 2004

Ini kisah aku dan anak aku.