My photo
Stories for my three heroes.

Thursday, December 20, 2007

Saturday, December 15, 2007


The Journey Thus Far :






The Sky Blue

The Boy Serene


Something temporary




My Home Sweet Home







A Blanket for the Cold





















Time to get some White















On the way to the airport....

Waiting for Abang!

Wednesday, November 21, 2007

THIS IS TO INFORM THAT DUE TO CERTAIN CIRCUMSTANCES THE BLOG KISAHDENGANANAK WILL BE TEMPORARILY PUT ON HOLD UNTIL THE MIDDLE OF DECEMBER

AYAH AND FAMILY WISH EVERYONE THE BEST OF HEALTH AND THANK FOR ALL THE SUPPORT AND ENCOURAGEMENT THUS FAR
20 NOVEMBER 2007

Wednesday, October 24, 2007

BAK'S WISDOM

'Ilmu Hisab, Sains, Bahasa Malaysia, Bahasa orang putih. Kau belajar empat subjek tu. Itu aja yang penting. Kau ingat apa aku cakap', Bak berkata dengan tegas dan yakin. Aku terkebil-kebil mendengar cakap Bak. Aku sedang bersedia untuk menghadapi peperiksaan. 'Kalau kau dengar cakap aku ni, kau belajar betul-betul, kau jadik pandai. Hidup kau senang. Anak bini kau senang nanti. Mak, Bak dah takda masa tu. Tau?', Bak menyambung lagi syarahan-syarahan dia. Aku mengganguk-angguk kepala. Puan Hasnah bagi aku 100 soalan Ilmu Hisab setiap hari sebagai kerja rumah. Tapi Bak jarang menolong aku membuat kerja sekolah.

Enam tahun kemudian, waktu aku sedang bergelut lagi, Bak masih dengan nasihat yang sama. Dan Bak masih tidak membantu aku menyiapkan kerja sekolah. Namun aku tetap mendengar. Tapi masa tu aku dah faham bahawa Bak hanya sekolah melayu setahun. Bak tak berapa tahu cakap omputih. Setakat Yes dan No sahaja. Waktu tu subjek sains aja sudah ada tiga, fizik, kimia dan biologi. Matematik dan Geografi ada dua subjek berbeza. Bak cuma amalkan Matematik pada hujung bulan bila dia nak berbelanja di Kedai Apek di Batu Lima. Kadang pon aku dan Adik-adik yang tolong hitungkan.

'Adik, this is not right. You always forgot. Past tense. Put '-ed' here and plural here put 's', ok. And underline all your key words. You will lose half a point for all that silly mistakes', aku tegur ke Adik. Dah berkali aku ingatkan. Adik masih Adik yang suka bermain walaupun waktu belajar. ' I told you many times, focus on your work so you will be good at school and can go to good College. Then, you can be a better person than me, ok!,' aku tegaskan kepada Adik. Adik hanya mengganguk seperti aku dahulu.' If you study hard, you may be able to study oversea!', tambah aku lagi.

Waktu aku nak keluar negeri untuk sambung belajar dulu, Bak ada tambah satu nasehat lagi. Nasehat yang aku belum pernah dengar. Sebelum aku beredar dengan kawan-kawan masuk ke dalam terminal di Lapangan Terbang Subang, Bak memegang bahu aku dan bercakap,'Nanti bila kau dah balik, dah jadi orang senang. Kau jangan lupa tolong orang-orang susah. Kau ingat apa aku cakap'. Muka Bak masih bersungguh-sungguh macam 10 tahun dulu.

Tuesday, October 16, 2007


HAPPY THIRD BIRTHDAY - MUHAMMAD ALFAIM
15 OCTOBER 2007

* pictured 2 years ago

Sunday, October 14, 2007

LONG DISTANCE LEBARAN

Aku diberitahu bahawa ia adalah masjid terbesar di daerah di sini. Tapi aku dinasihatkan untuk membawa sejadah sendiri kerana kemungkinan yang boleh berlaku. Aku dengan Adik tiba sejurus sebelum solat bermula. Kereta-kereta pengunjung lain sudah bersusun di tepi jalan, di luar kawasan masjid. Sesampai di masjid, aku nampak ramai manusia sudah membentang sejadah di luar perkarangan.

'Oh oh, this is not good', aku kata kepada Adik. Adik hanya mengganguk. Walaupun cuaca sedikit dingin, Adik tidak mahu berpakaian tebal sebaliknya hanya berbaju Melayu. Kalau terpaksa bersolat di luar, aku rasa Adik akan mengigil kesejukan. Kami berpusing ke belakang masjid dan mendapati kemah yang dipasang juga penuh dengan manusia. Ruang badmintonnya juga telah penuh diisi oleh kaum muslimah.

Di pintu masuk belakang, aku ternampak ada ruang bersebelahan dengan tempat letak sepatu. Aku membentang sejadah untuk aku dan untuk Adik. Bersebelahan dengan sepatu-sepatu orang. Tertunai juga hajat aku pagi ini. Pulang ke rumah, aku terus meminta makanan yang Ibu siapkan. Tapi Ibu mengingatkan aku akan tradisi biasa. Lalu kami semua bersalam-salaman dahulu. Adik kelihatan gembira sekali.

Waktu petang, kami mula merasa berbeza. Aku pasang Skype dan bercakap dengan Abang. Ibu, Adik dan Baby Faim pon ikut bercakap sekali. Abang kelihatan muram sedikit. Adik muram banyak. Abang beritahu bahawa segalanya dah disiap dan dia akan bertolak dalam masa sekejap lagi. Aku dan Ibu tidak berhenti menasihatkan dia supaya menjaga diri, tingkah laku dan keselamatan. Aku ingatkan bahawa dua minggu adalah tempoh yang lama dan dia perlu gunakan peluang ini sebaik-baiknya untuk menimba pengalaman dan pengetahuan, bukan sekadar bersuka-suka sahaja. Dia nampak faham. Akhir sekali kami doakan keselamatan dia.

Malam tadi semasa menonton TV, aku rasa suasana ruang tamu sepi dan muram. Aku pon terdiam sama. Tiba-tiba Adik mula tersedu-sedu dan berbaring ke aku menyebut nama Abang dan beberapa perkataan lain yang aku tak berapa faham. Tapi dengan melihat wajah dia aja aku dapat mengerti. Aku usap kepala dia hingga tertidur.

UPDATE : 15 OCTOBER 2007 - MONDAY

Ibu cuba menelepon Abang di Hotel di Florida. Amazingly, Ibu dapat dihubungkan dengan bilik Abang dengan mudahnya. Puas Ibu bercakap, baru Ibu berikan gagang telefon kepada aku. Aku bertanya perkara-perkara biasa seperti kesehatan, jet lag, teman sebilik, program selanjutnya dan berbagai lain. Abang kedengaran seperti biasa dan seperti kepenatan. Dia beritahu bahawa pihak kastam Amerika Syarikat mengeledah beg dia dan tetapi tidak mengeledah kawan-kawan yang lain. Aku selamba sahaja menjawab, 'Well, maybe they think you are a terrorist'. Abang hanya terdiam. Aku rasa sedikit sebanyak dia mula merasa realiti kehidupan yang sebenarnya. Aku janji tidak akan terlalu menghubungi Abang tetapi meminta dia menumpukan kepada aspek pembelajaran lawatan dia. Apatah lagi dengan euphoria Angkasawan Pertama Malaysia masih hangat di serata dunia.

www.kisahdengananak.blogspot.com/2007_05_15_archives.html

Tuesday, October 02, 2007

LIVE MUSIC

Aku sedang menaip sambil mendengar lagu Ungu di Youtube. Tetiba satu rentetan bunyi aneh kedengaran di belakang.

Teng! Teng! Tong! Tong! Ting! Ting!

Segera aku berpaling ke belakang. Adik sedang memegang satu instrumen musikal, biola. Tangan dia memetik-metik tali biola tersebut. Patut bunyinya pon semacam.

'I thought you are going to do your homework?', aku tanya ingin tahu.
'This is my homework, Ayah. I have to practise', jawab Adik sambil terus memetik-metik lagi tali violin dia.
'Well, shouldn't you be using that stick to rub it on the strings or something', tanya aku lagi sambil menunjuk ke batang pengesek biola dengan dagu aku.
'Today is my first day la Ayah. I have to learn the notes this way first', jawab Adik tanpa langsung memberhentikan rentak.

'Ok la Adik. You go ahead', jawab aku sambil menyambung mendengar kekasih gelapku di Youtube. Tapi kali ini dengan lebih sukar sedikit.

Tuesday, September 25, 2007

IN SICKNESS AND IN HEALTH

Hari ni dah masuk 12 Ramadan. Adik tak sehat malam tadi jadi aku nasehatkan supaya jangan ke sekolah. Walaupun gitu, Adik masih tetap ingin berpuasa. Sebelum ke pejabat aku bercakap dengan Adik.

'If you can't fast, you can take the medicine and also eat, ok. But, talk to Ibu first', kata aku sambil memegang dahi Adik. Panas sikit.
Adik tidak menjawab, cuma mengganguk kepala.

Petang, apabila aku sampai rumah, Adik beritahu bahawa dia masih berpuasa. Aku mengganguk kepala menandakan bagus kepada Adik. Ibu pun kata yang demam Adik cuma sedikit sahaja.

Pada aku, walaupun pon sedikit, di bulan puasa ini mungkin kesannya lebih kepada anak kecil. Tapi oleh kerana dia tak berapa terjejas, aku sangat bersyukur.

Sebelum berbuka, Adik menghampiri aku. 'Ayah, i really cannot tahan, can I do something to make me forget about food?', tanya Adik. Muka Adik sedih.

Aku tahu apa Adik nak. Tapi pada aku bukan begini caranya.
'Adik, you can do anything you want to while away the time. But, I suggest you read a book as I wont allow you to play the computer', jawab aku tegas.

Adik buat muka kecewa dan mengalih pandangan ke TV. Toopy and Binoo sedang di tayangan.

Hari ini genap 12 hari Adik berpuasa. And still counting.
'

Thursday, September 13, 2007

LONELY HEARTS

Semenjak Adik dah mula sekolah ni, Baby Faim tiada berteman di rumah. Adik balik pukul 3 petang. Sehingga itu Baby Faim akan tiada berteman nak bergurau dan semestinya untuk berkelahi sekali sekala. Aku tidak berapa perasan yang dia akan kesunyian.

Sehinggalah pagi ini.
'Ayah, where you going?', Baby Faim yang sedang baring menonton TV tanya ke aku.
'Office! I got to work', jawab aku.
'OK', jawab Baby Faim balik, pendek.

Kemudian dia terpandang Ibu. Ibu masih lagi memakai tudung sebab baru balik dari menghantar Adik ke sekolah. Cepat-cepat Baby Faim bangun dan menjerit ke Ibu.
'Ibu.. nanak go office. Ibu stay here. Ayah go', dia memberi arahan kepada aku dan Ibu.
'OK, OK, I go. Ibu stay, ok', kata aku lekas sambil terus beredar ke garaj. Dalam hati aku, nasib dia tak minta keliling kampung satu dua kali macam dulu.

Wednesday, September 05, 2007

SCHOOL

Adik masuk sekolah hari ni. Sekolah tempat baru. Seminggu lepas, aku sibuk mendaftar nama Adik untuk masuk sekolah di Jabatan Pelajaran Tempatan di sini. Mereka siap bagi suntikan imunisasi sekali pada Adik. Menangis Adik, dia ingat datang nak daftar aja.

Sekolah Adik dekat aja dengan rumah. Boleh jalan kaki. Adik suka berjalan tapi dia minta basikal. Aku risau sebab walaupun dekat, dia kena lintas jalan besar. Lagipun kalau Adik naik basikal, kena siap dengan training wheels, buat malu aja. Setakat ni, Ibu je teman Adik jalan ke sekolah. Bila dah sejuk nanti susah jugak.

Balik sekolah tadi, Adik nampak biasa aja. Takda pon nampak takut ke apa. Aku rasa dia pandai menyesuaikan diri.

'So, what did you do today?', aku tanya Adik.
'Nothing much. Just playing and writing down what I do well', jawab Adik tersenyum.
'What are they?', aku bertanya pelik.
'Playing computer and.. errrr dancing under the disco ball!!', jawab Adik termalu-malu.
'Hah what? Disco?', aku kehairanan. Bila masa pulak dia kenal disco. Aku berfikir. Walaupun Adik seorang yang manja, aku rasa dia akan cepat membesar di sini. Susah le aku nak membagaikannya.

Friday, August 31, 2007

Sejarah Kita

Singapore was then under the control of Tengku Abdul Rahman, the Sultan of the Johor-Riau-Lingga Sultanate (otherwise known as the Johor Sultanate), in turn under the influence of the Dutch and the Bugis. Hence, he would never agree to a British base in Singapore. However, Tengku Abdul Rahman had become a sultan only because his older brother, Tengku Hussein or Tengku Long, had been away getting married in Penang when their father, the previous sultan died in 1812.

According to Malay culture, a person has to be by the dying sultan in order to be considered as a new ruler. Tengku Abdul Rahman was present when their father died. The older brother was not happy with the development while the temenggung who was in charge of Singapore preferred Tengku Hussein to the younger brother.

The British had first acknowledged Tengku Abdul Rahman at the time of their first presence in Malacca. The situation however had changed. In 1818, Farquhar visited Tengku Hussein in the little island of Penyengat, off the cost of Bintan, the capital of the Riau Archipelago. There, new plans were drawn and in 1819, Raffles made a deal with Tengku Hussein. The agreement stated that the British would acknowledge Tengku Hussein as the legitimate ruler of Singapore if he allowed them to establish a trading post there. Furthermore, Tengku Hussein and the temenggung would receive yearly stipend from the British. The treaty was ratified on February 6, 1819. With the Temenggung's help, Hussein left Penyengat pretending that he was 'going fishing', and reached Singapore where he was quickly installed as Sultan.

The Dutch were extremely displeased with Raffles' action. However, with the signing of Anglo-Dutch Treaty of 1824, the Dutch receded its opposition to the British presence in Singapore. The treaty also divided the Sultanate of Johor into modern Johor and the new Sultanate of Riau.


'I don't understand la Ayah!', Adik memandang muka aku penuh kehairanan.
'Oh nothing, Dik. I am just reading our history from the Wikipedia', aku menjawab kepada Adik.
'Well, don't read it to me. I wanna play toys now', kata Adik sambil terus berlari ke basement. Bermain dengan toys.

Aku mengalih muka dari komputer dan mencari Ibu yang sedang mencuci pinggan.
'Ibu, has Abang fixed the date of his flight in December?', aku bertanya kepada Ibu.
'Yes', kata Ibu sambil terus sambung mencuci.
'Lamanya....', jawab aku. Pendek.

Saturday, August 25, 2007

TOOTH MUMMY

'Mummy! The tooth fairy forgot to put money under the pillow', jerit Ameerul dan Sofia. Sofia kecil daripada Ameerul. Mungkin dia hanya mengganguk kepala aja, mengiyakan kata Abang dia.

Mummy tergamam sekejap. Tapi rasanya Mummy memang cekap men'cover' diri. Tugas Mummy memerlukan skill itu.' Oh yes, that. Maybe the tooth fairy got lost and couldn't find its way to our house', tenang je Mummy kelentong.

'OK, mummy. We put the teeth back under the pillow', jawab Ameerul gembira. Esoknya mereka akhirnya dapat duit mereka berserta nota dan lukisan kartun sekali.

Kedua-dua anak kecil itu berbincang. 'Maybe mummy put these you know', kata Ameerul. 'But, Mummy cannot draw la Abang', si kecik pulak menambah. Ameerul mengganguk bersetuju.
Mummy yang melihta dan mendengar tergelak kecil.

Cerita ni aku dengar dari kawan aku. Aku cerita kepada Ibu. Ibu pun tergelak kecil.
Ibu kata,' Kids will be kids. Full of wild ideas'.

Aku pun menambah,' Mommies will be mommies. Full of tricks'.

Aku dengan Ibu tergelak.

Saturday, August 11, 2007

I SEE YOU

Aku bertanya ke Abang, ' So what have you been doing?

'Abang tersengeh-sengeh menjawab, 'this and that!'. Nampak muka dia macam malu-malu nak menjawab.

Aku tanya lagi,' what this and that, example please?'

Abang diam kejap. Ragu-ragu. " Oh.. I helped Nenek take out the washing from the machine when it's done. I also helped take the clothes in when they are dry. And, when it rains, I am supposed to tell Nenek before taking the clothes in really really fast. Oh, and I also watered the plants, including the flowers planted by Ayah'.

'That' s all?', Ibu pulak mencelah.

'Well, I also feed the fish. Daily!', tegas Abang.

'That's not so tough', kata Ibu. 'School started already, right?. How was it?', Ibu tanya lagi.

'So far everything is ok. Ibu, how if my homework is too hard. Sometimes, Nenek doesn't understand my school work', tanya Abang.
'Ask Nenek first. You could also ask your friends. But, don't copy, ok. If it is too hard, ask your teacher. There's no harm in asking for help', nasehat Ibu.
'Ok', pendek aja Abang jawab. ' Where's Adik and Baby Faim?', tanya Abang sambil cuba menunjuk senyuman.
'They are still asleep', cepat aku pulak mencelah. 'Do you miss us?', tanya aku.
'NO... errr maybe, umm sometimes. Maybe sometimes', Abang jawab perlahan sambil menundukkan muka ke bawah. Aku dengar Ibu menarik nafas perlahan.
Sekejap kemudian Abang menatap wajah kami lagi. ' Er.. Ibu, Ayah.. it's nearly ten o'clock. Nenek asked me not to stay up too long. I am going to bed, ok!', Abang beritahu.
'Ok, Abang. Have a good sleep, OK. Listen to Atuk and Nenek always and be a good boy. We really miss you, always not sometimes. Ok. Good night!', kata Ibu tersekat-sekat.
'OK, good night', jawab Abang. Sekejap itu wajah Abang pun hilang dari pandangan.
Aku pun menutup Skype dan berpaling ke Ibu, muram.

Friday, July 27, 2007

HIJRA

Minggu lepas aku berbincang dengan Abang.

'So Abu Bakar was the only one who followed Mohammad to Madinah?', tanya Abang.

'Well, he was the one who accompanied the Prophet when he left Mekah. But, most Muslims had already left by the time Mohammad decided to leave', jawab aku sambil mengingat-ingat pelajaran sejarah Islam masa sekolah menengah.

Abang diam sekejap. 'So, he was not really running away and abandoning his followers behind?', tanya Abang lagi.

Aku angguk,' In fact, the Hijrah was an important factor that strengthen the movement and I personally think that it was the beginning of the new, stronger and more compact Islamic community, less the persecution'.

'Hah?', mulut Abang ternganga.

'Well after the Hijrah, Islam became strong, gradually. In a few years, the people in Madinah had managed to challenge the supremacy of the Meccans. The fought battles and won, they forged new partnerships and alliances, they developed their own economy that could challenged the long established trading economy of Mecca. Finally. they conquered Mecca and after that, as they always say, is history', aku cerita ke Abang lagi.

'So Hijrah is good. Moving places is good?', saja Abang bertanya lagi.

'Well, at this age, Hijrah doesn't mean only the physical movement of one from one location to another. It could refer to one turning over a new leaf, adopting a different new approach to life, looking at things in a new and hopefully better perspective... like that. And taking up a new challenge.. for better or the worse', kata aku menghabiskan cerita.

Abang mengganguk-angguk.'So, new challenges are good, eh?', Abang sebut sambil terus mengganguk.

Aku mengganguk sama.

Thursday, June 28, 2007

MY ADIK

Selesai aja solat Magrib, telefon pejabat aku berbunyi. Adik menelepon.
'Ayah, when are you coming back?', tanya Adik lembut.

Aku yang sedang mengejar deadline, hampir-hampir naik angin, 'Adik! I have work to do. Don't keep asking, OK. I will be back when i finished'. Aku jawab separuh menjerit kepada Adik.
'OK!', jawab Adik pendek dan terus meletak telefon.

Pukul sepuluh malam aku selesai satu tugasan. Ada lagi dua tetapi aku teringat kepada Adik. Aku juga teringat perbualan dengan sahabat aku sebelum Maghrib tadi. Lantas aku terus kemas meja dan memandu pulang.

Adik menyambut aku di pintu. Muka Adik sedikit masam. Aku salam tangan Adik dan terus masuk, makan dan mandi. Baby Faim dah tidor. Keluar dari bilik air, aku tengok Adik dah mengerekot di atas tilam dia bersedia untuk tidor. Ibu baring di sebelah sambil menutup mata. Aku baring sebelah Adik. Aku tepok badan dia.

Pelan-pelan aku berkata, ' Adik, you know why I got to work, right?'.
'Yes', kata Adik. 'To get us money to buy things', jawab Adik ringkas aja.
'I always try to be around with you', kata aku masih cuba memujuk.
'Yeah, but only on weekends,..... sometimes', tambah Adik.

Aku terdiam. Sekejap kemudian aku keluar bilik ke bawah dan buka beg. Aku termenung. Aku batalkan niat aku dan naik balik untuk berbaring sebelah Adik.

Wednesday, June 13, 2007

IN GOODNESS AND IN BAD

Dekat wajah Abang di antara hidung dan bibir atas dia, aku nampak macam ada kehitam-hitaman.

'Is that your moustache?', aku tanya ke Abang.
'Yes', jawab Abang pendek sambil mata dia tertumpu kepada komputer bermain Stronghold Crusaders.

'You know what this means? You are already a big boy'!, kata aku sambil tersenyum.
'So?', masih pendek jawaban dia. Nampak macam tak interested aja dia.
'So, you should now be responsible for your own actions.', kata aku seterusnya.

Melihat dia masih endah tak endah, aku terus berkata, ' Well, from now on all your actions will be recorded. Good or bad. There are two guys on each of your shoulders recording everything. Do you know their names?'. Aku akhiri dengan pertanyaan.

'I know', jawab Zaim kelihatan masih tak berminat.
'Who?', tanya aku.

'Labu and Labi', jawab Abang selamba.

'CISSSSSSSSSSS!!!!', aku berdesir panjang.

Friday, June 01, 2007

PRELUDE

Bil letrik kat rumah mahal bulan ni. Aku tanya Ibu. Ibu salahkan Baby Faim.

Baby Faim pelik. Dia suka pasang air-con kat bilik. Ibu kata, bila dapat susu, dia akan masuk bilik kami, ambik kerusi, panjat dan tekan suis. Lepas tu dia ambik remote dan pasang air-con. Dan dia akan berdiam sampai susu habis atau pon sampai dia tertido. Kadang hujan lebat pon, dia akan pasang air-con untuk ketenangan dia.

Aku komplen,' Budak ni cuaca negara sendiri pon tak tahan. Bukan panas sangat'.
Ibu sengeh,'Dia ingat dia anak orang putih kot. Tak biasa cuaca panas'
Aku pon tersengeh, ' Mengada si ketot ni. Kalau cam tu kita kena pindah negara sejuk la'. Aku ngusik Ibu pulak.
Ibu jawab selamba,' Ala takyah jejauh. Kita duduk atas gunung aja'.

Aku sengeh lebar.

Thursday, May 17, 2007

APPRECIATION DAYS

Baby Faim tak sehat. Demam panas dah tiga hari. Semalaman dia menangis. Ibu susah nak jaga sebab dia tak mau makan ubat. Nak kena paksa baru masuk. Itu pun kadang dia boleh muntah. Aku tak sampai hati. Kadang aku cuba bantu Ibu. Pagi buta semalam, aku terjaga dengar suara Ibu memujuk Baby Faim makan ubat. Sabarnya Ibu. Lama aku diam mendengar dekat 20 minit Ibu memujuk sebelum aku ambik Faim bawak turun dan pujuk stail aku.

Malam sebelum tidor, aku tanya Ibu pasal pujukan Ibu kepada Baby pepagi buta tu. Ibu kata memang dengar kelakar tapi dia tak mau marah-marah Baby. Bila aku tanya kenapa, dia kata sebab aku selalu tegur dia kalau dia marah anak-anak dia. Aku termenung sejenak.

Susah betul nak jadi Ibu. Nak nasehat bebudak. Kadang Ibu ni pun macam guru jugak, perlu mengajar dan menjaga. Nak jaga hati suami. Itu yang penting komunikasi antara suami dengan isteri. Dalam hubungan ni, memang sangat perlu la kita semua menghargai dan menyambut Hari Ibu, Hari Guru dan Hari Telekomunikasi Sedunia.

btw : Baby Faim nampaknya dah kurang sikit demamnya. Malam tadi dia minta tidur dengan Abang dan Adik.

Tuesday, May 15, 2007

FORK IN THE ROAD

Abang berjaya terpilih untuk mengikuti program Space Camp sekolah dia. Dia akan bersama-sama pelajar-pelajar lain melawat Florida dan kawasan berdekatan untuk mempelajari aspek-aspek sains angkasa lepas yang memang dia minati.

Aku memang menyokong usaha dan minat dia ini. Malah, aku yang mendorong dia mendaftarkan nama walaupun ianya bermaksud yang aku mungkin akan perlu berpisah dengan dia buat sementara waktu.

'You think carefully. If you decide after your conference today that you really want to go for the Space Camp, I will support you all the way. If you decide otherwise, i'll support the same, regardless.', kata aku untuk menyenangkan Abang membuat keputusan.

Aku mau dia pergi dan menimba ilmu. Aku mahu dia mengalami satu pengalaman yang tak ramai anak-anak sebaya dia akan berpeluang. Walaupun pada masa yang sama aku dan kami sekeluarga akan terpaksa berjauhan dari Abang.

Aku perhati Abang. Dia nampak seperti berbelah-bagi. Dia inginkan pengalaman dan pengetahuan. Pada masa yang sama dia tak mau berjauhan. Beberapa hari yang lepas, ketika kami berbincang tentang perkara ini, Abang datang tidur dengan Baby Faim. Kadang dia berbisik dengan Ibu tentang dilemanya. Dia tidak berapa berbincang dengan aku sebab percakapan aku lebih mengutamakan peluang menimba pengalaman dan menimba pengetahuan.

Tapi, sebenarnya dalam hati aku, semuanya sama sahaja. Ditelan mati emak diluah mati bapak. Biarlah dia yang berkeputusan. Aku hanya seorang Ayah yang dapat menunjukkan jalan tetapi dia perlu memilih jalannya.

Tuesday, April 24, 2007

Ibu mengadu dengan aku, 'Ayah, Faim ni dah nakal la. Susah betul nak suruh dia mandi sekarang ni'.
Aku pandang Ibu, ' Ya ka? Jirus air je la Bu. Bior dia rasa'. Aku jawab hendak tak hendak. Sebab aku nak nonton citer Life With Bonnie. Citer Raymond dah takde dah.

Aku tahu Baby faim memang dah cerdik dan susah nak mandi. Minggu lepas Ibu sebuk sehari dengan kerja-kerja amal dia. Nenek dengan Kakak ngadu Baby faim tak mau mandi. Aku minta 5 minit dari Nenek untuk uruskan.

Aku dengan tenang pergi ke Baby Faim, ' Faim jom mandi!'.
Mata Faim tetap merenung cerita Mickey Mouse.' Nanak Athi', jawabnya menolak.
Kalau aku paksa sure melalak dan meraung. 'Okla Faim tak mau mandi Ayah dokong Faim nengok bird kat luar, meh', ajak aku mengumpan.
Faim ikut aku. Aku tunjuk-tunjuk sekejap ke pohon sebelum berkata, ' eh baju Faim dah kotor. Faim kena bukak baju la. Eh cuar pon kotor. Meh Ayah bukak suma', aku tanggalkan pakaian Faim sambil terus berjalan ke bilik mandi.

Seterusnya, Baby Faim terikut ajakan aku, sampai aku sikat rambut dia dan dia ambik balik tempat duduk dia depan TV menonton Mickey Mouse.

Sunday, April 08, 2007

'You can thank Sir John Anderson for that', aku beritau Abang.
'Who's he? And what has he got to do with all that?', tanya Abang lagi.
"Cause he the one who signed away the four states to Siam', jawab aku. ' You see those people are Malays, speak Malay, culturally Malay and share the same religion like the Malays on this side of the border', aku menambah sambil terus meneliti page Wikipedia.
'Why would he want to do that?. Whose authority?' tanya Abang lagi sambil mengerumuni screen komputer cuba membaca apa yang aku baca.
'He was the Governor, you see. I assume that he was doing it for the colonial government who was afraid of Siamese interference in the northern Malay states', aku cuba memberi alasan. Masuk akal kot.

'Oh like that. Since 1909? That so long Ayah. Are we gonna get them back?', tanya Abang lagi.
'I would say probably not, though it would be nice to have. The implications would be severe i guess', aku menjawab selamba.
'Hmmm', Abang berdiam.

'But, there is also the ninth district', aku cuba menarik perhatian Abang.
'What's that?', tanya Abang ingin tahu.
'Well, I will tell you what it is. But I will tell you more when you are older', jawab aku kepada Abang. Aku menutup pc dan mengajak Abang naik untuk tidor.

Friday, March 09, 2007

Sebaik aku mengundur keluar dari pintu pagar, aku nampak Abang tercegat siap berpakaian untuk ke sekolah. Aku panggil Abang naik kereta dan pusing keliling kampung bercerita pasal projek sains dia. Dia perlu elakkan sebutir telur dari pecah apabila dijatuhkan dari ketinggian. Dia cerita rencana dia untuk menggunakan jeli/lengkung, kapas dan payung terjun. Aku mengiyakan sambil memberi sedikit-sedikit pandangan. Kemudian aku turunkan Abang dan memandu ke pejabat.

Waktu aku sedang membeli nasi lemak di pinggir UNITEN, Ibu SMS aku. Aku baca dan tersenyum. ' Zaim woke up early, prayed, had a good morng ride w d father, had brfkst n left 4 schl hapy, a mom's dream! Tq'

Dah tiga tahun aku menulis tentang anak-anak aku. Hanya melalui penulisan beginilah aku berharap dapat melihat mereka dengan lebih jelas apabila pemikiran aku akan mulai pudar kelak. Dan hanya melalui penulisan begini juga aku berharap ingatan mereka akan tetap segar walau ingatan aku dan Ibu akan perlahan menjadi layu kelak.....

Tuesday, February 27, 2007

'How old are you?', aku tanya kepada Adik sambil mengiring ke kiri.
'8 plus', jawab Adik pendek sambil memejam mata.
'Hmmm', aku mengiya pendek.

Adik dah hampir sembilan tahun tapi masih perlu berteman sebelum dia dapat tidor. Bila dia sudah terlelap, dia tak perlu ditemankan lagi. Berbeza dengan Abang. Abang tidor perlu ada seseorang dalam bilik. Kerana dia takot. Kalau Adik berpindah tidor dengan kami di tengah malam, Abang akan mengekor sama.

'Did you enjoy the weekend, Dik?', aku tanya Adik lagi.
'Yup, I enjoyed the bowling two times', kata Adik membuka mata sambil tersenyum.
'That's OK. You did well. Were you happy?', aku saja memanjang perbualan untuk melenakan Adik.
'Yes, and I am also happy now with you', jawab Adik menutup mata sambil menarik selimut ke leher.

Secara tak sengaja aku pun tersenyum, happy!

Monday, February 12, 2007

Semalam Adik tanya aku, ' Ayah do you celebrate Valentine's Day?'.
Waktu tu aku tengah menaip komputer di rumah. Aku pandang ke Adik dan menjawab, ' Why do you want to know?'.
'You celebrate with Ibu all the time, right?', tanya Adik .
Aku pandang ke Ibu. Ibu nampak tekun membaca surat khabar.
Tapi aku tau Ibu sedang mendengar.

'Adik,' kata aku sambil menghela nafas.
'I have only Ibu to celebrate it with. But you know what?', aku soal Adik balik.
'What?', Adik tanya kepada aku.
'With ibu, each is a Valentine's Day', kata aku sambil senyum kambing dan menjeling ke Ibu.
Aku nampak Ibu mendongak kepala sambil mata memandang ke atas.

Tuesday, February 06, 2007

Malam tadi sebelum tidor, aku masuk bilik Abang dan Adik. Mereka sedang bersiap nak tidor. Aku duduk di katil Adik. Aku tepuk-tepuk sikit badan Adik dan kucup dahi dia sambil dia memejam mata cuba untuk tidor. Kemudian aku beralih ke Abang di katil sebelah. Aku cuma tarik selimut dia ke atas sikit. Tepuk bahu dia dan terus keluar untuk tidur dengan Baby Faim dan Ibu. Di muka pintu, aku terserempak dengan Ibu. Rupanya Ibu memerhati apa yang aku buat kepada Abang dan Adik. Tapi Ibu tak kata apa.

Selalu aku bangun pagi dahulu. Tetapi, pagi tadi Ibu bangun lebih awal dari aku. Sebab Ibu kejutkan aku dengan ucapan, 'Abang! Dah nak masuk Subuh' , sambil berbisik ke telinga aku seolah-olah menyentuh. Aku bingkas bangun segala dan capai tuala masuk ke bilik mandi.

Tuesday, January 09, 2007

'Rain is a blessing?', tanya Abang kepada aku.
'Yup', aku tunggu soalan selanjutnya. Selalunya dia akan bertanya terus.
'Can it be not a blessing?', Abang memandang kepada aku.
'Yup, when there's too much of it. You will have flood. Those nourished by it before could die because of it', jawab aku sedikit panjang.

Abang terdiam. Dia balik menulis di meja. Aku masih menunggu.

Akhirnya dia berpaling. 'Ayah, is homework good?', dia bertanya. Kali ni tanpa menoleh.
'Yes, homework is good. And homework is one of the things in life that even too much of it would be better. It trains you to be better', aku pon menjawab spontan.

Diam tiada respon.

Aku pandang ke dia. Dia masih menulis sambil membaca.
'When is that due?', tanya aku.
'Wednesday', jawab Abang pendek.
'Well, if you are tired. Can can put it off and finish it tomorrow night. But, it would be better if you could finish it tonight. There might be other things tomorrow', jawab aku.
Abang diam.

Pukul 9 aku naik atas nak teman Baby Faim sementara Ibu tidurkan Adik yang memang kena tidur awal. Aku pandang bilik study. Abang masih tekun menulis dan membaca.

Monday, January 08, 2007

Persistence and Determination are among the few human attributes that is positive, motivating and success driven. When Shackleton and his crew of the Endeavor was struck in the ice floes in the Antartica on the way to reach the South Pole, Shackleton cited his determination to ensure the safety, alive as the sole reason that motivated him and his men to get out of certain death.

And who would ever forget Gandhi's determined passive resistance movement that brought down the British and finally relent for India's cry for independence. Despite intimidation, constant threats to life and limbs, Gandhi persist in his quest for the sake of his people.

And, normally the noblest for of persistence and determination is when it is geared towards achieveing something for the sake of others. Life, survival, freedom or independence. These selfless pursuits could separate men from mice. To be able to approach things with the wider aim not limited to self. Persistence and determination are as good qualities to any other human virtues.

Baby Faim masih memujuk, 'Ayah, nak olin! Nak olin. Olin Ayah'. Paling pantang dia kalau nampak aku start kereta. Lagi kuat persistence dia. Lagi kuat determination dia.

Lama aku cuba mengelak. Akhirnya aku kalah. Aku bawak Baby Faim pi Jusco. Tukar duit dengan token dan bagi dia main boling kanak-kanak dengan sepuasnya.

I guess another virtue is pity. Pity as possess by others could ensure your success. Or could it be love. From one living being to another.

Friday, January 05, 2007

People regard different part of the day differently. Some people love the early light. The period before all life start to stir. The serenity it conveys like the calm before the storm. The promise of things to do and things to achieve.

I know people who love the afternoon. The time where one can stop and rest after the hectic morning of this and that. There's a friend who just has to leave the office and drive around in Putrajaya during lunch without really going anywhere. It's just for a break from the mundane or hectic morning.


Some people love sunsets. The beautiful display of waning light signaling the end of the day. The time to stop things you have been doing since your started your day and ironically start calling it a day. The time to get home and be with the family, for those who have one. Or other home still to be with the furniture or the TV set for those who doesn't. It is as if like saying well I have done all for the day with what were thrown at me today. Tommorrow is another day and another world.

I also know of some who love the peace and quite of midnight. Where all actions are suppossed to end and you can really hear yourself thinking. Where all things seem to be on hold, resting. And do something with your mind and let it wander. Although nowadays, midnight really doesn't offer much pause in life activities, especially in big urban areas.

And some other friends of mine would love to wake up in the wee morning. They pray and doa and just be awake after that watching TV or other things like reading yesterday's or last weekend papers. They
just love the coldness of that early morning and were at their peak of alertness. Off course there are also some who couldn't sleep at all.

Different parts of the day meant differently to different kind of people. As I go through life, I also find my best part of the day changing. During college, the period between midnight and dawn to me was the best and most active. I could be shopping for groceries at Meiers at 3am and still be awake to attend class at 8.

So, that is what I think Abang. Aku nampak Abang termangu-mangu.

Aku cerita dengan Abang lagi. Now, the best part of the day for me is near sunset and around Maghrib. Because that's normally the time I reached home after work and see all your faces. When I will sit down for Dinner with Ibu and talk about her day. And also time to get to pray with you, Adik or with Ibu, sometimes. That's the happiest part of the day for me.

'Ayah, the happiest day for me would be the day you will buy for me Playstation 3', kata Abang.
'Ah.. this where it is leading to. Abang, you gonna have many sad days ahead of you. Because the last time I checked at MidValley PS3 is going at RM3977 per piece. Many sad days ahead', aku sengeh ke Abang.

Thursday, January 04, 2007

Tahun baru semua orang mengharapkan seseorang lain membuat azam baru. Tekad baru, matlamat baru, objektif, sasaran, keinginan, wish list dan sebagainya. Benda-benda gini selalu muncul setahun sekali. Kadang bukan sesuatu yang baru pon. Ada benda yang lama juga masih ingin dicapai kembali.

Yang menariknya selalunya ianya melibatkan benda-benda yang lebih materi. Nak beli kereta Accord, Civic etc. Beli rumah banglo, jalan ke luar negeri. Selalunya melambangkan kemewahan. Ada juga kawan-kawan yang secara separuh mengusik berazam ingin kawin lagi. Aku tak faham kalau ini juga bermaksud kemewahan yang materi.

Mungkin azam seseorang boleh melambangkan keperibadian seseorang. Ada yang berazam ingin menunaikan ibadah haji. Ada yang ingin lebih beribadat. Ada juga ingin berhenti dari apa yang dilakukan sekarang dan membuat sesuatu yang betul-betul berbeza. Ada yang berazam untuk mengubah tingkah laku. Berhenti merokok. Mengurang berat badan. Menyimpan duit. Jaga kesihatan. Mengumpat?

Aku tak lah terlalu melanggan kepada strategi-strategi (setengah orang lain kata dakyah) pemasaran kedatangan tahun baru begini. Pada aku setiap tahun adalah sama. Cuma umur yang bertambah. Umur ini pon dikira oleh tahun yang kita sendiri tentukan cara penghitungannya. Satu tahun ialah tempoh peredaran bumi mengelilingi Matahari. Kalau nak kurang jumlah umur, kita boleh ukur umur dengan peredaran Planet Zuhal mengeliling Matahari pulak.

Tapi aku tak pula menghadkan diri aku dari membuat semakan ke atas diri dan mungkin mencadangkan sesuatu untuk melainkan dari yang semasa. Kata kawan aku, mengikut Chaos Theory sebenarnya kestabilan itu hanyalah sesuatu yang sementara sebab semua kejadian alam berada dalam keadaan yang berlawanan antara satu bentuk kepada bentuk yang lain. Satu tesis bertembung anti-tesis. Dan kestabilan ini berada hanya di pinggiran dalam bentuk sintesis yang sementara. Jadi kehidupan ni kena dan akan selalu berubah-ubah. Tapi tak kesahlah itu semua.

Tahun ini aku cuba untuk tidak menghadkan usaha untuk lebih memahami. Lebih memahami manusia. Manusia seperti rakan-rakan, sahabat handai, saudara mara dan lebih utama ahli keluarga. Aku akan cuba memahami mengapa mereka bersikap dan mengapa pula mereka kurang bersikap. Memahami bagaimana juga penting kepada aku. Bermaksud aku juga ingin lebih memahami keadaan. Bagaimana sesuatu keadaan itu boleh muncul dan memberi kesan kepada manusia lain. Selanjutnya bagaimana pula ia boleh mempengaruhi pemahaman aku kepada manusia-manusia. Dan kepada Manusia yang dekat dengan aku.

Aku rasa kalau aku boleh memahami semua itu barulah aku dapat menghargai semua yang ada. Bila kita mula menghargai sesuai barulah kita dapat menikmatinya. Nikmat kurniaan tuhan. Dan bila ini berlaku, mudahlah untuk aku memimpin diri ke arah yang lebih selesa dan baik. Semoga ini kelak memudah aku memimpin diri kelak di atas titian-titian halus.

Faham, nikmat dan pimpin. (Fahim, Naim dan Zaim?)

Tapi mungkin ada cara lain yang lebih mudah untuk berazam. Semudah bertanya kepada Adik.

'Dik, what do you want to do more in 2007?'
'Ooo... easy Ayah. More playing computer .. hehehehe'

Aku yakin azam Adik akan dengan mudahnya tercapai.

Wednesday, January 03, 2007

Semuanya sakit. Demam. Batuk. Selsema. Abang. Adik. Baby Faim. Ayah. Nenek. Atok. Kakak. Yang belum kena cuma Ibu seorang. Insyallah, aku harap Ibu terus sehat dan buleh jaga kami.

Aku mula terjangkit hari Khamis lepas. Abang pula sebaik sahaja dia sampai dari Iran. Adik kena sama waktu dengan aku. Baby Faim dah mula semenjak Khamis atau Jumaat. Yang aku ingat dia termuntah tengah malam hari Jumaat. Atok dan Nenek kena hari Ahad, Hari Raya Haji.

Aku memang kelemahan aku kalau kena sakit selsema. Sebab paling tak selesa bagi aku dan selalunya mengambil masa yang lama untuk pulih. Itu pon kadang selang sehari dua dia datang balik. Jadi kalau Ibu beri anak-anak penadol biasa dan Ubat Ibu Anak atau Kelapa Laut Afrika, aku kata aku kena dapat ubat yang serius dari Doktor.

Aku jumpa Doktor petang Jumaat bila aku dah tak tahan. Bila doktor tanya sakit apa, aku suruh dia tengok rekod aku. Memang aku selalu jumpa Dr Cheah bila batuk dan selsema. Sakit-sakit lain takda. Dia nak bagi ubat antibiotik seminggu, aku kata baik bagi 3 hari punya dan yang paling kuat. Bukan apa, selain nak cepat baik, aku tak kuat disiplin makan ubat. Takut lama-lama aku tertinggal makan ubat.

Sabtu merupakan hari permulaan. Batuk dan selsema yang teruk. Satu hari aku tak buleh nak bangun dan terbaring samada di atas atau kat bawah. Sampai aku tak tau kepala aku sakit sebab banyak batuk atau banyak baring. Ubat yang kuat pula memang membuat pemikiran aku terawang-awang. Pagi tu jugak Baby Faim dan Adik bibawa jumpa Dr. Bavani untuk rawatan. Batuk Abang pulak dah mula berkurang.

Ahad aku dikunjungi pula oleh demam. Aku tambah panadol sendiri. Aku tak pergi Solat aidil adha. Atok dan Nenek pula kena serangan selsema dan batuk waktu tengahari lepas balik open house anak lelaki dia. Batuk Abang datang balik.

Senin aku ada jemputan open house. Aku masih lemah. Aku minta maaf ke kawan aku. Aku lihat anak-anak aku jugak dah boring sakit dan terkurung di rumah. Aku minta Ibu bawa kereta keliling kawasan rumah sambil bukak tingkap untuk dapatkan fresh air. Ibu masih kuat.

Waktu petang aku dah terasa kesan ubat tu dan rasa boleh berjalan betul. Aku ajak Adik main kat halaman. Bebudak ni walaupun sakit, kalau bermain tu masih kuat. Dekat nak Maghrib, Atok pulak dah tak tahan dan minta jumpa Doktor. Aku gagahkan diri memandu Atuk ke outpatient Pantai sebab klinik dia tutup dan Dr Bala kat Taman Midah charge sama je dengan Pantai.

Selasa, pagi-pagi aku dah dengar kakak terbatuk-batuk waktu mengemas rumah. Bila aku cakap dengan Ibu, dia setuju bawak gi klinik hari Rabu.

Hari Rabu datang. Aku rasa dah mula sehat balik. Walaupun ada sedikit aja batuk lagi.

Hujung tahun 2006 aku sengaja tak ambil cuti sebab ada 4 hari cuti umum panjang. Tapi... 'What a way to usher in the new year'.