My photo
Stories for my three heroes.

Tuesday, November 29, 2005

Hujung minggu lepas Ayah tak sehat. Ayah demam dan selsema.

Ayah kena dok rumah dengan Baby Faim. Ibu sahajalah yang menghantar Abang ke kelas drum dan Bahasa Malaysia. Adik pergi kelas Art pon, Ibu yang hantar. Nenek sibuk dengan tution Math.

Ayah dengan Baby Faim. Rasanya Baby Faim sekarang lebih demanding. Dia mintak dipimpin keliling rumah. Memula dia tunjuk ke pintu. Kemudian dia tunjuk ke sepatu dia. Selepas disarungkan dia tunjuk ke halaman. Dan seterusnya Ayah berkeliling rumah macam nak tawaf haji sambil memimpin Baby Faim. Oleh kerana Ayah tak berapa sehat, Ayah sampai tergelincir kat tepi longkang. Nasib baik Baby Faim tak apa-apa.

Bila bosan keliling rumah, Baby Faim minta keliling kampung. So, Ayah bawak Baby Faim naik kereta keliling kampung perlahan-lahan. Turun naik bukit. Naik turun bukit. Bila dah bosan keliling kampung, Ayah pandu kereta jauh sedikit sampai ke Putrajaya. Pagi begitu petang pon begitu.

Namun begitu, Ayah puas. Petang tu, bila Ibu tanya Ayah macamana, Ayah kata GREAT!!, sambil tersenyum lebar. Walaupun Ibu heran, tapi Ibu pon senyum.

Sebenarnya, Ayah puas sebab petang tu dalam kereta balik menghala ke rumah, Baby Faim dah boleh sebut AYAH! AYAH! AYAH!. Sukanya Ayah. Hilang demam segala.

Saturday, November 19, 2005

Bulan puasa lepas Zaim bertanya pada aku, 'Ayah, what's the Lailatul Qadar?'. Kami sedang memasang pelita di pagar. Kali ni aku pasang 6 biji pelita aja. Sebab pertamanya minyak tanah mahal dan dah susah nak dapat kat kedai apek tu( lagipon apek tu dah tahu aku bukan cina, so no diskaun). Sebab kedua, aku tak tahan bau minyak tanah melekat kat tangan.

'It's the holiest night during Ramaddan', jawab aku tanpa banyak berfikir.
'Yeah, but why?', tanya Zaim tak puas hati.

Aku toleh ke Zaim. ' Well, it's suppossed to be the night when the first verse of the Quran was brought down to earth! It is so special that it is said to be better than a thousand months', kata aku mengingat apa yang aku pernah baca.
'Ooooo... ', sahut Zaim tersedu-sedu. 'Yes... ooooo', jawab aku pula.

Kami masuk ke dalam. Aku sambung, ' It is said that if we do a lot of ibadah, the pahala should be 1000 times more than on any other ordinary night'.

Zaim angguk. ' How come you know so much? ', dia tanya balik kat aku.

'I don't. I read and I listen. No one can claim he knows everything. You know the story of Nabi Musa?' , aku tanya Zaim.

'Tell me', jawab Zaim.

Lalu aku ceritakan tentang Nabi Musa yang pada satu ketika mengatakan beliaulah manusia terpandai tetapi diingatkan oleh Allah bahawa ada yang lebih pandai. Aku sampaikan tentang arahan Allah kepada Musa untuk membawa ikan di dalam balang dan sekiranya ikan hilang maka Musa akan bertemu dengan bijak pandai itu.

Di sini, Zaim terus menjerit, ' Is it about Khidir the Guide?'

'Yes, you know about it?', tanya aku. Aku cuma kenal dia sebagai Nabi Alkhidir.

'It's in the book i read. From my Agama class', kata Zaim. Dia bangun ke piano dan mencapai sebuah buku berkulit hijau dari beg sekolah dia. Selected Stories from the Quran - tertulis di depan.

Aku tersenyum dan berkata, 'See, reading is very good. You read so you know stuff'.
Zaim angguk.

Terlintas pula di fikiran aku. Aku ingat aku lebih tahu dari anak kecil aku, rupanya dia pon sudah mengetahuinya.

Friday, November 18, 2005

Raya tahun ni aku nak buat sesuatu yang lain dari selalu.

'Instead of Raya in Johor, we go somewhere else. After Prayer, we go North, ok?', aku cerita dengan Ibu dan anak-anak. Mereka angguk saja. Atok dan Nenek pon nak ikut sama. Aku rasa janggal tapi sebab nak tengok kelainannya tu, aku gagahkan juga.

Jadi kami, buat pertama kalinya( selain masa kat luar negeri dulu) telah beraya pertama bukan di rumah atau di kampung seperti kebiasaan orang. Kami ke Perak iaitu Lumut, Teluk Batik dan Pangkor. Macam orang melancung. Abang dan Adik nampak biasa sahaja. Tidak merungut sangat pasal Raya yang berlainan ini.

Tapi sangkaan aku salah. Masa balik ke KL Adik bercerita, ' Ayah so strange we don't go back Johor. Raya different la Ayah! Can we visit Tok Bak nanti?'. Aku mengiyakan sahaja dan kata mungkin Raya Haji nanti.

Abang menyampuk juga, ' Ya Ayah, we didn't get to visit Tok Mak's grave'. Aku terdiam.

Baby Faim takda kata apa sangat, tapi aku rasa kalau aku boleh faham ' Meh! Meh! Meh!' dia tu, rasanya maksud dia mungkin, 'Duit raya, duit raya duit raya'. Agaknya la.