My photo
Stories for my three heroes.

Thursday, December 21, 2006

Kasut sekolah Abang dah pecah lagi. Tak sampai sebulan. Tapak dia dah terjelir. Dia minta beli kasut baru lagi. Ibu kata kasut dia cepat rosak sebab dia asyik main bola aja di sekolah. Sebelum sekolah mula, tengahari dan lepas sekolah dia asyik bermain dengan kawan dia. Mana tak cepat rosak. Aku cadang ke Ibu supaya belikan dia kasut futsal dan tengok berapa lama kasut tu boleh tahan. Abang suka dapat kasut cantik Nike warna merah. Aku sedih sebab duit aku terbang.

Balik dari sekolah lepas, Abang cerita dengan aku betapa canggihnya kasut dia.
'I could control the ball better and this time i could score goals as well ', kata Abang.
Memula aku buat endah tak endah aja dengan cerita Abang. Tapi Abang terus memuji-muji aja kasut baru dia.

'So, how were the shoes?', tanya aku.
'Excellent, Ayah!' Zaim menjawab tersenyum-senyum gembira.
'Well, I am glad you like it. It was a good one and mind you expensive too!', aku kata kepada Zaim supaya dia menghargai kasut yang Ibu pilihkan dan mahal tu.
'You know Ayah, with the shoes, I played very well today', Zaim masih lagi berbangga dengan kasut dia.

Aku diam sejenak. Berfikir. 'Oh! that means I was right all along!', aku berkata sambil senyum sedikit.
'What Ayah?', Zaim mendongak ke aku. Mulut dia separuh terbuka.
'Well, actually you have no soccer skills. It was those shoes that were helping you', kata aku mengejek.
'But,....' , Zaim cuba membantah.
'You should be good with whatever shoes you are wearing. If with better shoes, you play better that means it was the shoes that was good, not you...', aku terus berkata tanpa mempedulikan bantahan Zaim.
'Noooooooo... you should see me play..', Zaim masih berkesah.
'I saw you play, didn't I?', aku masih seronok mengusik Zaim.

Zaim terdiam kejap. Kemudian dia toleh ke belakang. ' Ibuuuuuuu...', dia nak mengadu ke Ibu.
Aku tersengeh-sengeh. Nanti la malam bila dia nak tidor, aku beritahu bahawa dia memang boleh bermain dengan baik. Tapi nanti lah, malam sikit!

Thursday, November 30, 2006

Sebulan lepas, kami buatkan adik cermin mata sebab dia memang dah rabun sikit. Pakai aja cermin mata, dia asyik kehairanan, sekejap pakai sekejap tak pakai. Bila aku tanya, dia kata bulan tu dah tak 'spotchy-spotchy'. Memang la dia dah rabun, kalau tak pakai cermin mata, musti dia ingat bulan tu memang berbentuk begitu semenjak dahulu.

Hari ni balik dari pejabat, Adik maklum ke aku, 'Ayah, I lost my glasses at school!'.
'How can you lose it? We told you to take good care of it', aku tegur Adik dengan nada meninggi.
'I don't knowwwww', Adik mula nak merengek.
'Did you search for it? Thoroughly?!', tanya aku lagi. Aku memang tak senang sebab kami dah nasihat dia suruh jaga baik-baik cermin mata tu.
'Yes, but I still could not find it. Tommorow Ibu will help me look', jawab Adik.
'You have to be responsible. You should look for it today by yourself', aku masih tak senang.

'Today I cannot Ayah.', Adik tetiba meninggi suara.
'Why?', tanya aku. Apahal pulak hari ni dia tak boleh cari. Ada kesialan burung hantu ke apa ke.
'I lost my glasses you know. So, I cannot look properly!', Adik beritahu aku dengan jelas supaya aku faham.

Oh. Aku terdiam kejap.

Tuesday, October 31, 2006



Dua minggu lepas, Baby Faim mencapai usia 2 tahun. Kami belikan kek coklat untuk dia dan nyanyikan lagu Happy Besday diringi mainan piano Nenek. Baby Faim tiup sendiri dua batang lilin yang dipacak atas kek. Sukanya dia. Ibu belikan Baby Faim set basket ball dan aku berikan dia set traktor jentolak dan lain-lain. Dalam pada itu, oleh sebab dia suka sangat dengan kucing, kami belikan soft toy kucing untuk dia. Habis dia usung keliling KLCC hari tu tak sempat nak masuk beg plastik.

Kini, Baby Faim dah pandai bercakap dan menyampaikan apa yang di hendak atau tak hendak. Vocabulary dia pon dah bertambah. Titu=susu, dido-tidor, tuk=bantal busuk, nanak=tanak, go=jangan kacau, stop=jangan kacau, ola=bola, ticak=cicak, kakut=takut dan blu ku=blue's clues. Dia juga dah mula bertanya 'tu apa?' dan 'ni apa?'. Kalau dia start mau dia berjam-jam(kalau tak tukar topik).

Oleh kerana dia mula nak cerdik, Ibu cadang supaya dia dihantar ke TADIKA. Aku takda halangan sebab memang kesian dia bila bangun pagi, Abang dengan Adik dah pergi sekolah. Dia dok sensorang melayan Ibu, Atok dan Nenek. Itu yang selalu STOP dan GO tu. So, semalam hari pertama Baby Faim pi TADIKA kat Taman Midah. Oleh kerana aku kena pi kerja, Ibu aja la yang menghantar. Namun setiap beberapa jam, aku telipon Ibu bertanya keadaan Baby Faim sampai la dia balik ke rumah. Satu aja yang buat aku tak tahan gelak. Ibu kata dari mula naik kereta ke sekolah Baby Faim diam aja dan tunduk. Tapi bila sejak keluar sekolah sampai Abang dan Acik dia balik, beg sekolah Blue's Clues dia masih melekat kat belakang dia tak mau disimpan.

Friday, October 27, 2006

Pagi-pagi kami dah ke masjid di Kampung Cheras Baru. Masuk ke dalam Masjid aku duduk di antara Abang dengan Adik untuk mengelakkan gangguan-gangguan yang mungkin berlaku. Atok duduk sebelah Abang. Tak sampai seminit Adik dah menguap. Aku rasa tentu jap lagi dia akan tewas di pangkuan. Sekejap-sekejap dia main dengan semut di dinding. Aku biar aja sambil terus bertakbir dengan Abang dan Atok.

Bila tiba waktu Sembahyang, aku ingatkan Adik bahawa sembahyang ni lain sikit, walaupun dua raka'at tapi takbir dia banyak. Dia angguk. Waktu imam baca fatihah, aku tengok Adik dah bongkok-bongkok dekat dinding. Aku ingat dia nak terlentok. Tak aleh-aleh dia keluar tangan dan mencuit semut di dinding.

Eh dalam sembahyang boleh kuit semut pulak. Terfikir pulak aku dalam hati. Kemudian satu fikiran lain pulak terlintas. Eh dalam sembahyang buleh terperati anak sembahyang jugak.

Habis sembahyang aku tegur Adik. Dia diam aja. Di rumah lepas bersalam dengan Atok dan Nenek, Abang dan Adik serta Baby Faim dapat duit raya. Memula aku tak berhajat nak bagi duit raya.Budaya bangsa lain tu aku kata ke Ibu. Tapi bila Atok dan Nenek dan beri mereka, aku bagi jugala. Tapi untuk Adik, aku ganti duit kertas dengan duit seposen. Aku bagi envelop Abang dulu, dia buka dan melonjak. Bila Adik buka envelop dia, dia terus nangis.

Tangisan di Aidil Fitri.

Monday, October 16, 2006

Sabtu lepas, Abang main bola di sekolah. Mulanya dia kata ada friendly game aja. Jadi aku tak kesah sangat sebab dia memang pemain simpanan. Jadi takda la sangat dia kena bermain dalam keadaan dia berpuasa tu. Rupa-rupanya, dia sebenarnya patut bermain dalam satu pertandingan antara sekolah di mana dia terpaksa bermain 5 perlawanan selama setengah jam tiap satunya. Dia bermain untuk salah satu dari 3 pasukan sekolah dia yang bertanding. Aku mula risau sebab pasukan 7 sebelah dia hanya ada seorang pemain simpanan sahaja yang datang lambat.

Selepas dua perlawanan, satu seri dan satu lagi kalah 4-0, aku lihat Abang dah mula kepenatan. Dia mula terasa letih atas sebab berpuasa. Aku tanya samada dia ingin menarik diri atau berbuka puasa. Abang tak mahu berbuka sebab dia sayang puasa dia. Dia juga tak mau menarik diri sebab tak mau kecewakan rakan-rakan dia.

Aku tarik Abang ke tepi dan bercakap dengan dia.
'Look, you are not helping anyone. If you play in this condition, you may be a burden to your team mates. In 7 a-side game, they would depend on each player to give their fullest. They are also tiring... I would understand if you want to buka puasa now. But, if you want to go on without breaking your fast, you must give your everything still. You got it?'

Abang serba salah. Dia tak tau nak buat apa. Dia nak terus berpuasa tetapi dia masih nak terus bermain. Dia mendongak ke aku dan berkata, ' I don't know, Ayah! You decide for me, please'. Melihat keadaan dia, aku terus ke kantin dan belikan 100+. Aku buka tutup botol dan letak atas meja depan Abang. 'I think you should drink and continue playing. Your game is starting soon', kata aku.

Lama dia merenung botol terbuka di depan mata. Kemudian dia tutup semula botol tersebut dan berkata,'I want to continue playing... help me, Ayah..please!'.
'Alright, if continue playing is what you want, I tell your coach to put you on reserve. I think another team mate has just arrived. Don't force yourself too much', aku massage badan dan kepala dia. Aku lap muka dia dengan air paip.

'Now, go to your team and baca fatihah 7 times before you enter the field', kata aku.

Abang bermain berganti-ganti dalam game ke 3 dan ke 4. Sebelum game ke 5 dia sudah menjadi sangat lemah. Akhirnya dia akur dengan keputusan aku supaya dia minum air agar dia dapat bermain dengan lebih cergas dalam permainan terakhir dengan memberi aku syarat supaya dibenarkan berpuasa ganti pada raya ke dua. Aku setuju. Dia minum sebotol 100+ dan sebotol air mineral sekaligus.

Akhirnya, pasukan Abang seri 2 kali dan kalah 3 kali. Tapi aku nampak dia puas. Dia buka jersey no 6 dan serahkan balik kepada cikgu. Dia sarung semula baju biasa dan mengajak aku balik tanpa menunggu majlis penyampaian hadiah.

Dalam kereta baru dia bertanya, 'How was I Ayah?'
Aku pandang Abang. Kemudian aku beritahu dia sejujurnya, 'You have improved since the last time I saw you played. You were especially confident and persistent in the last two games. I think you can be better the next time'.

Abang diam sebentar. Kemudian dia bertanya, 'Ayah can you be my school coach?'.
'Why?', tanya aku.
'So you can pick me as a regular player in the next tournament', kata Zaim tersengeh.
Aku pandang Abang tanpa tersenyum, 'I am sure you will be in the regular team in the next tournament'.

Wednesday, October 04, 2006

‘Abang, I think it is time’, Ibu berbisik ke telinga aku sambil mengoyang bahu ku perlahan-lahan.
‘Oh, it is? OK, OK let’s go! I go wake up Mummy first’ jawab aku sambil bangun terpisat-pisat. Aku lihat muka Ibu berkerut-kerut menahan sakit. Aku bongkar selimut dan juga lihat di tepi katil mencari sesuatu yang tak ku jumpa dalam kegelapan subuh.
Ibu yang pelik bertanya kepada aku, ‘Abang cari apa?’.
‘Kain yang Abang pakai tidor tadi’, jawab aku selamba.
‘Tu yang pakai tu!’, kata Ibu antara menahan tawa dan sakit. T

Tengahari itu aku mendapat gelaran Ayah.

'Encik, salah la, sini pendaftaran warganegara. Encik kena naik tingkat 2', dengan sopan je Makcik tu bagitau aku. Aku pandang keliling, patut pon semua nampak macam apek dan aya aja kat sini.
'Bang, we gotta go one floor up la...', aku ajak Abang naik ke atas. Abang tenang aja mengikut aku naik escalator.

Tiga hari di Hospital, kami dah boleh bawak Baby Zaim balik ke rumah. Sampai di rumah dan selepas ambik Tok Mak dan Tok Bak, Baby Zaim menangis. Muka dia merah dan badan dia terasa panas. Ibu yang masih baru, risau dan terus membawa Abang ke Klinik Kanak-kanak. Doktor yang merawat cuma senyum dan kata Baby panas dan muka merah sebab baru minum susu. Baby nangis sebab mungkin perlu tukar diaper. Tok Mak pon senyum bila Ibu cerita kemudian. Namun, itu bukan kali terakhir kami risau dan gusar tentang Abang. Setiap malam apabila dia menangis tak henti-henti, aku akan mendukung dan memeluk dia dan mencuba berbagai tingkah untuk mendiamkan anak sulong aku supaya tenang dan tidur semula dengan lena. Jatuh sedikit, luka sedikit, sakit sedikit ... tahap kerisauan aku melebihi dari yang sepatutnya.

'Do you think they will ask me to speak in Malay?', Abang tiba-tiba bertanya. Muka dia nampak pucat sedikit.
Aku nak tergelak tapi aku buat serius, ' Of course. This is to prove your citizenship. You better speak properly or they may deport you back to India'.
'Ayah, I am not from there la. I am Malaysian, you know', Abang jawab walaupun dia nampak risau.
'Ayah, please don't tease your son like that', Ibu mencelah tetiba.
Abang tersenyum lega.

Alzaim was twelve yesterday. Today I took him to get his identity card.

Dear Alzaim.

I am your father. I see you grow since you were such a little helpless baby. Ibu and I teach you everything we want you to know. We support your every effort, clapped at your success and cry your every dissapointment. We lavish you with all the love and all the toys we could afford. We cuddle you every minute of the night when you are upset, feverish or scared.

You are bigger now. As tall as I am, probably taller. You can think on your own, say what you want and shout at what you don't want. You are becoming more intelligent and I hope you will be all that I can ever hope to achieve. I accept all these changes in you. I love you all the same. For you are my firstborn and will always will be. Since the day you were born until I die, everything that I do, it will be for you.

Monday, October 02, 2006

'Ayah, why must it be white?', tanya Adik ingin tahu.
'I just paint it white because the old color is white. So, it is easier, Dik', aku jawab kepada Adik sambil terus mengecat batang-batang besi untuk meletak pasu bunga.

'Did you plant all these trees too?', tanya Adik lagi.
'Yup', jawab aku pendek sambil terus meneruskan kerja.
'And i planted all those bendi trees that just coming out from the ground', tambah aku melihat Adik tidak lagi berganjak.
Abang pulak mencelah, 'The one at the side? Aren't those weeds?'. Zaim tersengeh.
'No, Abang. Its a kind of vegetable. You don't eat veggie, so you won't know', aku jawab. Muka aku berkerut.

'Ayah, is Ibu making you do all these? Are you being punished?', tanya Abang lagi.
'What's make you say that. I am doing this for myself. Just thought I want to do something different with my time', aku berhenti mengecat dan memandang ke Adik dan Abang. Banyak benor soalan mereka ni. Bukannya nak menolong.

Aku tambah,' In fact, after this I am gonna dig a hole for the Bunga Raya. You guys can help me there'.
Mendengar ajakan aku, Abang cepat bangun dan menjawab,' Err.. I think my show is starting. See you Ayah!'.
'Yea, see you Ayah', Adik pon menyahut.

'Hey, I thot you guys are interested', aku mengusik.
'Hehehe... some other time, Ayah', Abang berjalan tanpa menoleh dan cecepat masuk ke dalam diikuti Adik.

Aku senyum melihat mereka melangkah. Aku sambung balik mengecat.

Monday, September 25, 2006

Adik mula puasa semalam. Belajar berpuasa. Sebab dia tidak niat dan sahur. Dan bermulalah satu lagi cabaran aku dan Ibu untuk mendidik dia tahan berpuasa.

Aku, Ibu dan Nenek pagi-pagi bertolak ke Sungai Buloh. Oleh kerana Adik belum bangun, Ibu pesan sama kakak supaya kalau Adik bangun dan mintak makan jangan diberi. Suruh Adik telefon Ibu. Kalau boleh suruh dia mandi pagi dulu dan tengok TV. Memang betul, waktu kami sedang memilih pohon-pohon kecil untuk Nenek, Adik dah telefon. Ibu berjaya pujuk Adik supaya tunggu sehingga kami balik.

Jam sebelas lebih kami dah sampai ke rumah. Adik dah mula minta makan. Ibu kata tunggu la tengahari sebab kalau hari pertama puasa separuh, esok boleh puasa separuh lagi. Aku pon ajak Adik tolong aku pindah pohon-pohon Nenek ke dalam pasu.

Selesai semua dekat pukul satu, Adik minta makan lagi. Kali ni aku tawarkan dia main komputer selama sejam. Dengan syarat kalau dia nak main, dia tak boleh makan masa main komputer, hanya selepasnya. Dia setuju. Main komputer lebih penting dari makan. Dekat pukul dua, aku beritahu Adik yang aku tak kesah kalau dia nak main lagi setengah jam untuk habiskan segala orang jahat yang sedang menyerang dia. Dia senyum bersetuju. Kemudian aku pepura minta dia ajar aku main Playstation pulak.

Petang sebelum dia minta makan, aku ajak dia check pokok-pokok bunga yang kami tanam dan siram air. Kemudian Nenek ajak dia pi Pasar Ramadan. Nenek kata bukan main lagi dia minta beli makanan. Kueh lapis, siput sedut, u-chakue semua dia suruh Nenek beli.

Lagi 15 minit nak buka puasa, Adik dah sangat tak tahan. Dia asyik merenung makanan atas meja. Aku takut dia langsung 'ngap' aja bebenda semua tu. Tapi aku dah kehabisan idea nak lalaikan dia dari makan. Aku ajak dia duduk di luar. Entah mana datang ideanya, aku bercerita pasal membela ayam waktu aku kecil. Bukan main seronok dia mendengar cerita yang sudah tentu aku tokok-tambah sedikit supaya menarik.

Sedar-sedar dah azan. Dan Adik makan dengan sepuasnya. Dia berjaya puasa sehari penuh walaupun dia tidak bersahur. Ibu pun senyum dan ingatkan Adik supaya esok dia kena bangun sahur. Esok Adik tak sekolah, jadi satu lagi pusingan akan berulang.

Kemudian, kami sama-sama pandang ke Baby Faim. Lagi enam tahun.

Thursday, September 14, 2006

Satu hari dulu, dalam kereta dari Cheras ke Putrajaya dalam usaha menidurkan Baby Faim yang 'cranky', Abang bertanya kepada aku,' Ayah, they found the fossils of Taung Child and Lucy. Does it mean that there are early humans before Prophet Adam?'

Terkejut aku sebentar. Taung Child. Lucy. Fossils. Otak aku berputar ligat mencapai ingatan dah dah lama lebih dari sepuluh tahun tak diakses. Perlahan-lahan .. Natural Science Building, Musim Luruh, Olduvai, Leakey ... Anthropoly 101. Lega.

'Oh those are early umm.. ummm..'. Aku tersekat lagi, '..ummm .. ha er Hominids!' Perkataan tu terkeluar dari mulut aku serentak dengan dari mulut Zaim.
'Hominids?', tanya Zaim.

' Yup, human like creatures. Very early. According to science they are the early creatures that over time evolves into human as we know, Homo sapiens!', kata aku mengingat kelas antropologi aku dulu.

'So they found their bones and say they are old humans?', tanya Zaim. 'What about Adam?', Zaim banyak soalan.

'Well, Scientist make findings based on observation. They saw the bones, the teeth, skull, and any other identifiable remains and make their findings. Those bones are of certain age and time, so the logical conclusion would be they do indicate early human like creature. And then they found subsequent creatures that are more recent and more resembling modern humans. So, the current findings tend to support scientific evolutionary theory', panjangnya aku cerita.

Aku cerita panjang sebab Zaim sudah mula bertanya tentang suatu konflik yang dia akan terus alami apabila dia membesar dan menjadi dewasa. Suatu yang aku sendiri tiada jawapan yang seratus peratus dapat memuaskan hati aku sendiri. Jika konflik ini dibiar berterusan dan Zaim terus menemui lagi konflik-konflik di masa depannya, sudah tentu dia akan menjadi lebih ragu dan bingung. Dan aku tak mau dia membesar dalam keraguan dan kebingungan. Banyak risikonya dalam pertembungan sains dengan agama ni.

'If you ask me, i can say that that is from the perspective of science. Remember, that it is a scientific theory, based on observable evidence of very ancient bones and things. Though it seems to hold for now, there are still critics and arguments that point to its weaknesses. It still need to be conclusively proven. Just like the dinosaur remember. They keep coming up with new theories on how they were like by digging fossils. Clever raptors, social raptors, slow dim-witted Brontosaurus, feathered sauropods, flying dinosaurs and this and that ... so their views keep changing, as the theories themselves. And the explanation keeps evolving too. Not definite!', aku menyambung balik.

'If you ask me, I say to you that Adam is the first human, created by God and banished to earth just like the way it's written in that Book that you've been reading every week with Ustaz. That is what I believe. If you ask about those fossils, I will say yes they do have some points, but that is science, it's theory is proved and disproved every day. I will take that as a evidence to further study science. No more no less!', aku macam merepek.

Suara Adik menyampuk,'Ayah... I have a question. Can we stop at that Petronas and buy Sprite?'.

Aku pandang jauh ke depan. Rupanya dah kat Presint 16. ' Ok Dik!', jawab aku pendek sambil merenung ke Abang. Muka Abang masih lagi berkerut.

Friday, September 08, 2006

'Are you sure Adik?', tanya aku kurang yakin.
'Yes, I always teach him to count whenever I play with him', jawab Adik beria-ia.
'OK la, that's good then', kata aku sambil menoleh kembali kepada surat khabar. Aku tak berapa percaya tapi Adik nampak betul-betul teruja memberitahu bahawa dia dah mengajar Baby Faim menghitung 1-2-3.
'You can ask him, Ayah!' Adik berkata lagi.

Ye tak ye jugak. Terlintas dalam pemikiran aku.
' Baby Faim come here', aku panggil Faim. Baby Faim datang terkedek-kedek dan mendongak.

'Faim, can you count 1-2-3?', aku bertanya sambil sedikit menjeling ke Adik. Adik tersengeh.
Baby Faim sebut sesuatu. Bunyinya macam' Fapipapo', aja ke telinga aku.

Untuk membantu aku sebut,' one!'
Baby Faim sambut,' tu!'
Aku sebut lagi, 'three!'
Baby Faim sebut,' GO!' dan terus berlari ke dapur.

Aku garu kepala. Adik tertawa berdekah-dekah.

Sunday, September 03, 2006

LEST WE FORGET


'Look at those three sets of dates. Can you see? Do you know what that means?', aku tunjuk pada Abang dan Adik tarikh-tarikh yang tertera itu. Mereka termangu-mangu.

'Look at the inscription above. To - OUR GLORIOUS DEAD, maybe that would help', tambah aku cuba menolong sambil memandang muka Abang.
Abang cepat menangkap. Mungkin sebab ini bukan kali pertama dia datang ke sini. ' That's the First World War, and then the Second. But, Ayah was there a third world war?' Abang tanya berpaling kepada aku.

'For that we have to go to the other side. Where another story is waiting to be told. But, maybe I can explain a little bit while we walk there. Please hurry up, Ibu', jawab aku sambil mengajak Ibu cepat.

Sambil berjalan aku cerita bagaimana Tanah Melayu mula dilanda Perang Dunia Kedua dan sebab musababnya. Paling utama aku ceritakan tentang pertahanan terakhir Lt Muda Adnan dan pioneers Askar Melayu di Bukit Candu pada 14 Februari 1942, sehari sebelum kejatuhan Singapura.

Kemudian apabila sampai di Monumen utama aku ceritakan tentang perjuangan menentang komunis dan mengapa. Aku ceritakan bahawa Tugu ini memperingati patriot-patriot yang berjuang dan gugur kerana mempertahankan negara yang inginkan kemerdekaan. Bukan sahaja perjuangan orang Melayu, tapi semua bangsa-bangsa termasuk dari negara luar. Aku kata sebab itu tentera kita selalu bersedia untuk bertugas menjaga keamanan di negara lain seperti yang akan berlaku di Lebanon. Sebagai tanda terima kasih kita, pada pandangan aku.

Tentang Monumen aku ceritakan siapa pengukirnya. Dan bahawa pada tahun 70an, ianya telah dibom dan separuh musnah oleh angkara saki-baki komunis. Di sini aku terangkan bahawa titik peluh perjuangan negara perlu dijaga sentiasa atau ianya boleh dikandaskan di tengah jalan.

Abang tampak menerima penerangan aku. Adik seperti biasa lebih minat melihat orang mencuci kolam yang mengelilingi Monumen. (Mencuci kolam di Hari kebangsaan?) Baby Faim berlari-lari ke sana-sini. Aku panggil ketiga-tiganya dan paksa mereka berdiri tegak menyanyi lagu Kebangsaan. Adik mengikut apa yang Abang nyanyikan. Aku cuba menahan tawa tapi mulut Baby Faim yang terkumat-kamit hampir membuat aku tertawa.

Dalam perjalanan keluar, Abang bertanya, 'Ayah!, there's not many people here. And most of them are tourists from other countries'.
Aku lihat sekeliling dan mengganguk, ' Yup, but that's because everybody had slept late last night, celebrating and watching fireworks. Some maybe spent the night karaoking. But, I am certain they will come later, after the parade on TV is over. This year they are celebrating in Kuching. That's ok. Let's go home now'. Aku mengajak pulang.

'Let's go Ayah. And er Ayah... '
Aku menoleh ke Abang.
'Thanks Ayah', Abang berkata selamba dan terus berjalan ke arah kereta.
Aku senyum dan berjalan memimpin Adik sambil mendukung Baby Faim.

Monday, August 28, 2006

Ibu kata Baby Faim dah jadi Superboy.
Dalam kehairanan aku bertanya,' Why? He beat up Abang Cik again?'
Ibu menjawab,' No, he doesn't want to sleep. Usually he sleeps in the morning and again in the afternoon. He hasn't today!'

Alamak. Ini membahaya. Kalau Baby Faim tido sekarang, naya musti dia terjaga kul 8 atau 9 tu sampai tengah malam. Sapa nak layan dia main. Banyak komplikasinya. ' Don't worry Ibu', kata aku. ' Just remind me when it's 645 pm. I use my er... SuperAyah Power', kata aku sambil melihat jam tangan. Sejam lebih lagi.

Tepat jam 645 aku angkut Baby Faim masuk kereta. Siap botol susu dan bantal busuk. Sebelum Baby Faim masuk, aku dah turn on aircon bagi sejuk dulu. Aku bawak Baby Faim jauh sikit ikut jalan takda tol arah ke Bukit Jalil. Sambil tu, aku pasang Lite n Easy kat radio, the killer touch.

Memang berkesan. Belum sampai Bukit Jalil Baby Faim dah terlentuk. Botol susu masih terlekat kat mulut separuh terbukak. Sampai rumah, aku letak atas katil betul-betul di bawah kipas. Baby Faim lena sungguh dan bangun pukul 6 pagi tadi very refreshed. Takda pon minta naik keta keliling kampung.

Malam tadi jugak aku dapat nengok Formula One dari pukul 8 dengan tenang

Tuesday, August 22, 2006

Dah seminggu Abang dan Adik mula sekolah. Abang Darjah 7 dan Adik Darjah 3. Nampaknya masih OK. Kalau tahun lepas, selalu ada masalah bangun tido, kali ni kurang nampaknya. Abang bangun dan siap sendiri dengan cepat. Adik perlu bantuan Ibu, tapi itu pon tanpa banyak masalah macam tahun lepas.

Abang nampaknya sedikit berubah. Bila aku sampai rumah petang semalam dan tanyakan kerja sekolah dia, dia kata dah siap. Selalunya dia akan buat kerja sekolah pukul lapan dan akan habis hanya pukul 10 atau 11 malam. Kali ni semuanya cepat beres. Adik pon ikut telatah Abang. Kerja sekolah pon siap sebelom matahari terbenam. Buat masa ini aku rasa senang hati.

Ahad lepas aku bersiap dengan Ibu nak ke Taman Rusa dan Taman Burung di Lake Garden. Hajatnya nak bawak semua anak-anak aku. Abang menolak. Alasannya kerja sekolah dia belum selesai. Aku beritahu dia, yang dia boleh tinggal di rumah selesaikan kerja sekolah dan main komputer selama sejam. Abang boleh tentukan sendiri bila dia capai sejam. Aku tak tentukan dia bermain dari jam berapa ke jam berapa, tangan panjang di mana dan tangan pendek di mana. Tak perlu. Hanya syaratnya dia perlu selesaikan kerja sekolah sebelum bermain Runescape tu. Dan aku katakan juga bahawa mulai hari ni, aku tidak akan memaksa Abang untuk ikut segala aktiviti hujung minggu kami. Kalau dia nak turut serta dia kena beritahu. Kami tidak akan memaksa. Dia angguk dan faham. Malam Ahad, dia minta dibawa ke Secret Recipe untuk makan malam. Aku, Ibu dan Adik temankan dia.

Pagi tadi nenek berbual dengan aku.
Nenek kata, 'I am happy with Zaim. He has shown some good behavior. He does his work and takes good care of his brothers especially Baby Faim. Most adolescents his ages are having problem coping with growing up.'
Aku jawab, ' I noticed Abang is taking his things more responsbily nowadays. I hope it will continue. Thank God that so far things are OK with him. '
Nenek setuju.

Aku harap Allah terus memberi petunjuk dan meredha perjalanan hidup kami. Aku harap segalanya akan terus baik dan segala yang kurang yang mungkin muncul, akan dapat jua diatasi, insyallah dengan bimbinganNya jua.

Aku sentiasa berdoa dan akan sentiasa bersyukur. Sebagai orang tua, kita sentiasa risau bagaimana kertas-kertas putih ditangan akan dicorak. Dicorak melalui tangan kita, tangan orang lain dan warna-warna lain yang ada. Bagaimana kita kadang cuba menepis warna-warna yang kita tidak mahukan dari masuk menumpah dan mencacat karya yang kita cuba lakarkan. Kadang kita berjaya, kadang tidak. Tapi aku yakin, kalau dari awal kita lihat warna-warna asasnya sudah terbentuk dengan baik dan tersusun, kita tidak perlu risau samada warna-warna karat boleh mencalar. Insyallah.

Biasanya kita ingin melihat hasil karya terakhir. Tapi kadang mungkin kita boleh yakin dengan warna asas yang ada bahawa apapun hasilnya nanti, ianya bukan yang berkarat, mencalar atau mencacat. Dan kita merasa senang dan bersedia. Untuk apa jua.

Monday, August 14, 2006

Aku susah nak tido malam tadi. Mungkin sebab aku dah lena sekejap petang tadi. Terkebil-kebil aku seorang diri tengok Parkinson, entah apa hujung pangkalnya. Lain semua dah naik tidor. Aku jangka begitu la.

Tiba-tiba :

'Ayah, I cannot sleep. Please help me, Ayah!', Adik telah muncul di sebelah aku sambil mengosok-gosok mata dia.
Aku pandang ke Adik.' Why can't you sleep Adik? Are you scared? Isn't Abang there with you?, aku bertanya sambil menguap.
'Abang is already asleep. I don't know why I can not sleep. I always thinking,' jawab Adik sambil meleseh sebelah aku.
'Come, let me take you up and help you sleep', kata aku sambil bangun menutup TV dan memimpin Adik ke bilik.

Aku baring sebelah Adik sambil menepuk badan dia supaya dia dapat tidur. Sesekali aku menguap. Adik berpaling ke aku dan bertanya, ' Cant' you sleep too, Ayah? Were you thinking too', tanya Adik kepada aku.

'Yup, usually when I can't sleep I have a lot of things on my mind', jawap aku.
'Like what?' tanya Adik.
'Umm... like er whether my children are asleep or not', aku ngusik Adik.
'He he he', Adik ketawa kecil.

Aku tambah lagi, ' Well, Adik, being a Dad is not easy. There's so many things that I have to think about. I have to think about you, Baby Faim and Abang. I also have to think about Ibu and Atok and Nenek and also Tok Bak in Johor. I think about your school, about my work and about many other things. You know, since the day you were born, we have not stopped thinking about you. And Abang and Baby Faim too. That is what we do, mom and me ... ' panjang aku celoteh.

Entah berapa lama aku membebel, sedar-sedar aku bercakap sendiri sebab Adik dah tak menjawap. Aku berenti mengusap badan Adik dan menjengok ke Abang yang sedang lena di katil sebelah. Handphone sebelah Abang hampir nak jatuh di birai katil. Abang guna alarm clock handphone untuk bangunkan diri pada waktu Subuh. Aku bangun ambil handphone dan letak di meja tepi.

Aku baring sebelah Adik semula. Letak lengan di dahi dan cuba untuk tidur. Tapi aku hanya mampu berfikir kembali sambil mata aku terkebil-kebil dalam kegelapan malam.

Wednesday, August 09, 2006

Abang dengan Adik dah mula sekolah balik hari ni. Dua-dua naik darjah. Aku sengaja keluar lambat untuk melihat mereka bertolak ke sekolah dengan Ibu. Abang dah ada penambahbaikan nampaknya. Dia bangun sendiri pukul 530 pagi, mandi dan solat Subuh. Adik masih terbongkang pada pukul 615 pagi.

Aku duduk di kerusi di luar pintu menunggu mereka keluar untuk naik kereta dengan Ibu. Abang sedang mengenakan kasut dengan aku. Adik terus keluar, sarung kasut dan buka pintu kereta.

Abang jerit pada Adik, ' Adik, did you forget something?'.
Adik berplaing dan jawab, ' What?, I never forgot anything'.
'What about your bag?', tanya Abang.
'Ohhh...' Adik menjawab tersipu-sipu. Dia masuk balik untuk ambik bag.

Aku gelak sendirian. 2 bulan bercuti. Patut la pon.

Tuesday, August 01, 2006

Selesai solat Maghrib, aku turun ke bawah dengan hasrat untuk menyertai Ibu menonton berita. Sewaktu menuruni tangga, aku dengar Adik menjerit jerit suara berkelahi.

Aku terus memanggil Abang untuk menegur dia kerana sering menggangu Adik. Abang muncul dari bilik sebelah dan bertanya, ' Ya Ayah?' . Aku menoleh ke Abang kehairanan.

Aku lekas-lekas turun ke depan untuk melihat siapa yang menggangu Adik. Apa yang aku lihat sangat menggelikan hati. Adik sedang meniarap sambil terjerit-jerit. Puncanya ialah baby Faim sedang duduk di belakang Adik sambil berpaut kuat pada tengkuk dia menyebabkan Adik susah nak bergerak.

Aku pandang ke Ibu, 'Ingatkan Abang yang kacau. Si kenit ni rupanya'. Kendian aku ketawa berdekah-dekah.

Monday, July 17, 2006

Hari tu, aku dengan Abang dalam kereta bersama Baby Faim. Lagu berkumandang di radio. Eric Clapton bertanya samada dia akan diingati kalau terserempak di Syurga.

Aku tanya Abang, ' Do you know the signifance of this song and the words?'
Abang hanya menggeleng.
'Well, if I am not mistaken, the song was written after his son dies. So, in a sense, he is missing his son and wondering whether if they will ever meet again in the after life', aku cerita. Rasa aku begitu le ceritanya.

'Do we recognize each other, Ayah. I mean when we are in paradise. Brother Yahya said that we will be in our young age. So, how Ayah?', tanya Zaim macam heran.

'I am not sure, but surely I will look for you, Ibu, Adik and Baby Faim', jawab aku sambil terus memandang ke jalanraya. Ada kereta besar terlalu dekat dengan kereta aku.

'That means we might not see or recognize each other again?', tanya Zaim lagi.

'Entahla Bang. I am not sure. You should have asked Brother Yahya the other day', jawab aku lemah. Aku kena carik jawapan untuk dia jugak nampaknya ni.
'But there is one thing that a son can help his parents. By being 'anak soleh' and keep praying for his gone parents. That I know cause it's a saying by the Prophet', aku menambah.

'Hmmm... Ayah, if a baby die after birth for example, in the haeven, he will be like a baby? So that the father can recognize?', Abang tanya lagi ke aku.

'I am not sure la Bang. Can we talk about something else. Anyway, do you remember what the guy said in John Q?', aku sengaja nak mengubah cerita.

'I AM NOT GOING TO BURY MY SON. MY SON IS GOING TO BURY ME', serentak aku dengan Abang menjerit dailog Denzel Washington dan terus ketawa.

Kemudian aku terdiam. Abang pon diam. Mata aku terus merenung ke depan. Fikiran aku menerawang. Aku teringat sesuatu. Esok aku telefon Doktor Cheah kalau result blood test aku dah sedia.

Thursday, July 13, 2006

Kat KFC Pekan Kemamang.

'Ayah!, when you and Ibu die, can you be ghosts?', tanya Adik sambil mengunyah original snack plate.

Ibu terhenti makan. Aku tersembur coleslaw. Abang berhenti makan dan memandang ke atas.

'Why do you want us to be ghosts, Adik?', Ibu bertanya sambil tersengeh-sengeh sinis. Aku nak tau jugak.

' You know... so that one of you can come and stay with me, and another one stay with Abang', Adik memberikan hujah-hujah yang nampak konkrit kepada dia.

Kami semua tertawa terbahak-bahak. Baby Faim tercengang dulu sebelum ikut ketawa.

Tuesday, July 04, 2006

Baby Faim batuk-batuk. Habuk dekat rumah dah tahap tinggi sebab kerja-kerja renovasi. Mangsanya Baby Faim. Selalunya dia tidor malam lena dan bangun nangis minta susu aja. Kali ni susu dah habis pon dia masih nangis dan minta dikelek. Ibu yang tak suka memanja, akan meminta aku mendokong. Yang sedihnya kadang dia menangis sampai termuntah keluar semua susu yang diminum. Aku kena dua kali. Ibu dah kena sekali. Atok Nenek tidak la.

Untuk memberi keselesaan kepada Baby Faim, aku cadangkan supaya dia tidur di ruang depan. Selain lebih luas, habuk pon kurang. Lagipun senang nak menjaga nangis dia. Dan, malam tadi aku, Ibu dan Baby Faim tidor depan TV. Bila dia nangis, dan ibu kejutkan aku, aku bangun dan dodoikan sampai tidor balik. Bila aku nak kembali tidor, aku terperasan Abang dengan Adik ada kat sebelah tepi.

Wah... family picnic ni!

Monday, June 26, 2006

Petang semalam Abang ajak aku berjalan-jalan di sekitar kawasan rumah. Nak berjalan keliling rumah ni sedikit berat sikit sebab kena naik turun bukit. Aku selalu bawa Baby Faim naik kereta aja. Tapi sebab Abang dah ajak, aku tak menolak. Adik yang dah baik bersunat pon nak ikut sama. Oleh sebab kat kawasan aku ni takda orang bela ayam ( setau aku), aku benarkan Adik ikut.

Abang berjalan di depan cuba menjadi penunjuk jalan. Sementara Adik masih nak memegang tangan aku. Bila disalak anjing jiran-jiran, Abang dengan Adik jalan seiring dengan aku. Abang dengan mata merenung ke depan kerana dia ingat nasehat lama aku supaya buat tak tahu dalam keadaan begini. Adik lain. Dia merenung dan membelalak mata kepada anjing-anjing yang melalak. Bila aku tegur supaya jangan berbuat begitu, dia pandang ke depan, tapi mata dia masih cuba melirik ke anjing-anjing tersebut.

Abang berbual dengan aku. Tentang kerja aku, tentang rumah, sekolah dia dan juga perangai dia dan Adik. Aku cuma mengangguk dan sesekali menjawab soalan Abang bila perlu.

'Sometimes I intentionally make things hard for you and Adik. Cause I think it is very important for you to learn as fast as you can about responsibility and start thinking about what you want to do when you grow up', kata aku dengan perlahan sebab sebenarnya aku kepenatan naik bukit.

'But why? I am still a kid you know', Zaim mencebik.
'Yes you are. I don't deny that. But you are also the eldest. You have to show things around to your two brothers. You can't mess things up for you will mess them up as well', aku bercakap perlahan tapi menarik nafas cepat.

'Yes you are a kid. You are all my kids. Somehow, I think that the three of you are destined to do something great. I don't know what, but it is just the feeling I have. So, it would not be right if I dont guide you now and be tough once in a while', aku cerita perasaan aku.

'What is it ?', tanya Abang.
'I don't know. We'll have to find out' jawab aku lemah.

Sesekali mata aku memerhati Adik. Bila kami lalu kawasan tiada anjing, Adik dah meluru ke depan, lompat sana sini dan segalanya. Kerap juga aku kena tegur Adik supaya melihat kereta di depan, jangan pergi ke longkang atau memanjat pokok depan rumah orang. Sesekali Abang geleng kepala.

Tak lama kami berjalan, lebih kurang 45 minit. Tapi aku berharap ada lagi peluang begini hujung minggu depan.

Tuesday, June 13, 2006

Ibu kata Adik perlu menjadi dewasa. Aku akur kata Ibu walaupun aku rasa sebenarnya Adik masih lagi 'kanak-kanak kecil'. Selalunya benda-benda begini aku dengar nasihat Ibu. Dia lebih tahu.

Jadi, pada hari Khamis depan, Adik akan di bawa mengadap ke Sang Pertanda zaman moden. Aku akan luangkan masa waktu pagi aku untuk bersama-sama Adik saat itu. Insyallah. Ibu sudah membawa Adik bertemu dengan Doktor itu minggu lepas dan Doktor menasihatkan supaya Adik dilenakan sebentar semasa proses pendewasaan fizikal dibuat. Aku tak berapa setuju sebab pada aku, proses pendewasaan perlu dihadapi dengan semangat kental dan kepahlawanan. Namun, sebab Ibu setuju dengan Doktor, aku tetap akur. Sebahagiannya adalah untuk menyenangkan hati Ibu bukan untuk mengusap ego kebapaan aku.

Aku berdoa segalanya berjalan dengan baik. Aku berharap segalanya berjalan dengan baik. Dan aku memohon dari Nya supaya kami semua diberi kekuatan melaluinya dengan baik.

INSYALLAH.

Saturday, June 10, 2006

Friday, June 02, 2006

Dah dua malam tidor aku ikut zone waktu negara lain. Balik Sabtu lepas, tak sempat apa-apa lagi, aku kena panggil buat satu tugasan khas sampai la dua hari lepas baru aku terbebas. Petang aja aku dah ngantuk, aku terus tidor bilik Abang. Kemarin bila aku terjaga tengah malam, aku nampak adik tido dengan aku. Kata Ibu, masa aku takda, Abang dengan Adik akan tidor dengan Nenek.

Petang semalam, lepas balik dari opis, aku mula la ngantuk lagi. Aku terus nak tidor tapi sebelum tu aku sempat kata ke Adik lagi, ' Adik, last night you sleep with me because you love me? '.

'Of course, I love you Ayah. I missed you, you know!!!!', jawab Adik dengan sejujurnya.
' I know. I am just teasing you', jawab aku. 'But, unlike some people, always asking me for Runescape membership, but never care about me...', aku usik Abang pulak sambil menjeling ke dia yang tengah makan nasik.

Abang diam aja. Lepas tu dia terus angkat pinggan dan makan di dapur. Merajuk le tu. Aku tau tapi sebab aku ngantuk, aku diamkan aja.

Bila aku terjaga dari tidor sekejap tadi, aku ternampak Abang pulak yang tidor dengan aku. Aku hanya senyum aja sendiri.

Aku ingat nak usik Ibu pulak la esok ni.

Wednesday, May 17, 2006

On the road again and I am thinking about them practically every free time that I have. It is always hard to leave them for an extended period of time. Despite it being the recurrent theme for me and the kids. Despite the fact we could still communicate by phone(when near) or by email (when time difference proved phone cumbersome), I would still miss them terribly. Despite the fact that by being away, I am actually free from their constant nagging for computer time, pleas for toys, bickering and sibling rivalry and all sorts of other things, I still can't get used to this freedom and long for their tyranny over me. It keeps me wondering.

I wonder whether Baby Faim will look for me at 6 am whenever he opens his eyes. Whether He will get his chance to go on his usual morning rounds. Whether he needs my cuddle when he woked up frightened in the middle of the night. Whether he will answer every phone rings by shouting Ayah.

I wonder whether Adik will look for me to pat him to sleep every night. Whether he will wait for my sweet talks before taking his bath or eating his breakfast. Whether he will run to Ibu or Atuk whenever he gets in a fight with Abang now that I am not around for comforting words or righting the wrongs. I wonder who he will ask to sit next to him when he is watching Sagwa or Codenamed Kid Dext Door...

I think about Abang... my eldest who is my hope for taking charge whenever I am not around. Thinking whether he will look after his brother instead of finding faults. Make things easier for Ibu in the morning instead of sleeping in the bathroom. Abang who will never sleep alone in his room and would run away to Ibu or Nenenk in the middle of the night if he found out he is alone. I am thinking whether Abang would be thinking about others more rather than himself.

And finally, I do think about you Ibu. Whether you are OK. Whatever problems you might have. Whatever things you have to cope with. How would you fend for yourself without me around. What worries you before you close your eyes at night. But then, I am not worried. Cause all these years, you have been the one that cope. The one that fend. For us and for me. You are there even when I am not. You who always find time to call me wherever I am around the world, just to ask what I had for dinner last night. And I am always relieved.

Happy Mother's Day, Ibu. The wish may be a little late in coming, but you would undertsand as it had to take some time to travel halfway around the globe to reach you.

Happy Mother's Day. Hope you had a good one.

Monday, May 08, 2006

Aku bersiap nak keluar dengan Ibu tengahari semalam. Abang dan Adik tak ikut sebab Nenek dan Atok dan book diorang untuk lunch. Baby Faim baru tido jadi tak elok dibawak. Jadi kami berdua aja la yang keluar.

Sebaik kami nak melangkah keluar dari pintu, Abang datang dan berkata, 'Are you guys going dating?'.
'You are welcome to follow if you want!', jawab Ibu.
'Naaa.. I'll follow Nenek and Atok. Have fun, but guys remember...', Zaim cuba nak mengingatkan. 'What?', kata aku pendek sambil mengenakan kasut.

'Indecent behavior in public is illegal now... hahahahahhaha', Zaim ketawan sambil berlari ke dalam.

Ibu senyum dan paling ke aku. 'That's your son', kata Ibu dan terus masuk kereta.
Aku hanya kata,' Anak dah tige'.

Sunday, May 07, 2006

'Aiyaa.. look at that, Ayah', kata Abang sedikit kecewa.

' Yela Abang! We wear green and they are wearing white pulak', jawab aku.
'It's ok la Ayah, we just watch. It revenge time!!!', sahut Zaim.
'Yup, let's hope so', kata aku sambil terus menumpukan pandangan ke tengah padang. Abang pon berbuat sama.

Sesekali Abang bertanya tentang permainan dan aku cuba menjawab mengikut pengalaman aku.

'Ayah, why the defenders keep fouling the opponents?', tanya Abang.
'Well, if you would notice, both the left and right defenders are much shorter than KL's strikers, especially the big Orang putih No 23 tu. So, you got to play a little rough, hurt them a little bit... that would keep them from trying to be clever ..' kata aku. Itu jawapan aku masa aku main bola dulu.
Abang hanya angguk. Tak tau kalau dia setuju atau tidak.

'But, that's not good, the guy can die', kata Abang.
'No la Abang. It's all about psychology. Apart from physical skills and stamina, you gotta use your head as well', aku cuba nak elaborate. 'Like that look now,' aku menunjuk ke petak penalti pasukan baju putih. Seorang pemain baju putih tergolek kesakitan kerana dikasari penyerang baju merah. Seorang pemain baju putih lain dengan cepat menerpa ke pemain baju merah seolah-olah mencari gaduh.

'What's happening Ayah!', tanya Zaim.
'The obvious thing is that the red guy kicked the white guy down. But, you know why the other player confronted the guy in the red eventhough thereferee has blown his whistle to indicate foul?', tanya aku kepada Abang.

'Why?', tanya Abang balik.
'What he meant by confronting is to tell off the guy that if you hurt one of us, there are 10 more of us who is gonna get you. You better not do that if you know what's good for you. He didn't say it but his action spoke the same thing', cerita aku.

'Why he want to warn like that?', tanya Abang lagi.
'It's called playing as a team, if one guy is down more will come to take his place. One down 10 more to face. It's a mental thing. It will also draw your team together to be more cohesive and united', cerita aku lagi.
Zaim mengganguk lagi.

Adik tak banyak tanya. Sesekali dia tanya tadi ialah berapa minit nak half time. Sebab dia nak makan KFC. Dan sekali lagi dia bertanya ialah bila nak habis.

Selesai perlawanan, kami keluar dari stadium dengan cepat. Memang pon begitu macam masa dulu sebab tak ramai yang datang menonton. Tapi aku lihat Abang macam puas aja. Sebab agaknya dendam dah terbalas. Aku pon puas.

Johor FC 1 Kuala Lumpur 0

Wednesday, May 03, 2006


...The reason to rush home after work...

Friday, April 28, 2006

Petang semalam aku kebosanan dan balik awal dari pejabat. Lepas singgah makan sate Warisan(sebab hari Hujan), aku sampai rumah lepas Maghrib.

Abang sambut aku di pintu. ' Ayah, I got good news for you', katanya sambil tersengeh-sengeh kegembiraan.

'What is it? You have decided to run away from home and become a monk in the Himalayas?', jerkah aku. Bad mood masih meninggi di tahap hidung.

'No Ayah, remember my science project?', Zaim mencebik dan tunduk bercakap perlahan.

'Your remote control car tu?', aku tanya Abang. Aku taula projek kereta tu. Dia uji kelajuan kenderaan atas lantai permukaan rata, permukaan berumput, berpasir dan jalan bertar. Dan, sebab nak cari permukaan yang betul-betul berpasir itulah, kami pi bercuti kat Port Dickson hari tu sambil menyambut Besday Adik. 'So, what about it?', tambah aku sambil berjalan masuk ke rumah.

Abang mengekori aku, 'I got an A+ for class presentation and an A for the display. Is it good?', Abang tanya aku. Dia perlukan pujian.

Aku berhenti sejenak. 'Well, I suppose it is. But don't forget that other people helped you a lot during your project. We helped you timed the car, bought you your batteries etc. Remember we advised you with the color for the display board and I gave you ideas to link your project to car safety and Formula 1. Remember?'.

Saja aku ungkitkan supaya dia tidak terlalu bangga. Walaupun pon sebenarnya aku bangga jugak atas kejayaan dia. Sebabnya aku tau, dia sendiri yang usaha supaya permukaan yang dia pilih itu memang sesuai untuk ujian tayar kereta remote control dia. Dia tulis sendiri hasil kajian dia dengan cara dia sendiri. Dia fikir sendiri macamana data kajian tu dapat ditulis supaya mudah dibaca dalam laporan dia. Dia susun sendiri bagaimana dia nak 'display'kan hasil kerja tu.

Alzaim mengganguk diam.

Melihat dia diam, aku tepuk belakang kepala dia, 'But, I think you deserved the A+ and A for all the effort you put in. Please show this kind of enthusiasm in doing your homework especially maths, ok? You can do the job if you really put your heart to it, kan?.'

Abang masih mengganguk, ' Yes Ayah'.

'Ok I want to go up, mandi and pray. Adik solat already?', aku tanya Abang sambil jalan naik tangga.

'No', jawab Zaim.

'Tell him to take wuduk and wait in the room', jawab aku.

Sunday, April 23, 2006

Adik memang kadang melucukan.

Antara Abang dengan Adik, Adik lebih susah nak diajak berbual dalam bahasa Melayu. Aku dengan Ibu risau. Walau dah berbagai ikhtiar dicuba, liat rasanya Adik nak bercakap sungguh-sungguh.

Dalam kereta hari dulu tu, aku komplen la dengan Ibu dan Abang pasal susahnya Adik nak cakap Melayu ni.

Tiba-tiba dia mencelah,' I can speak Malay too...'

Aku mencelah, ' Ok if u can, say something now!'

Dengan selamba dari belakang kereta, Adik bersuara sepatah-sepatah, ' KAKAK SUKA KENTUT!'.

Suasana hening seketika.

Kendian aku dengan Ibu serentak gelak segelak-gelaknya.....

Thursday, April 20, 2006

Memula Adik tanya jugak, ' Ayah, why must we bring presents here?'.
Aku jawab selamba aja, ' It's for the Hotel people. They let us stay in their hotel so we give them presents'.
Adik angguk aja. Tak menyangka apa pon.

Esoknya dia pelik lagi. 'Ayah, what is Ibu doing in the cake shop?'
'Oh.. that's to buy bread for the birds in the Pet farm', bidaah aku kepada Adik.
Adik mengganguk lagi. Masih belum sedar agaknya.

Tengahari tu lepas makan dalam bilik hotel, kami nyalakan lilin dan surprisekan Adik. Punyalah gembiranya Adik, melompat ke sana-sini, naik katil turun katil, ke situ ke sini macam orang menang loteri. ' I know it, I know it.. I know it, it's for me.. yea yea yea', dia suka benar nampaknya. Kemudian kami berikan hadiah-hadiah dia, termasuklah dari Baby Faim.

Besday Adik minggu lepas. Tapi kami sambut awal sedikit sempena bercuti.

Saturday, March 25, 2006

Satu Cerita dengan Anak terhenti.

Kawan aku kehilangan seorang anaknya yang masih kecil. Anaknya menderita leukimia selama hayat kecilnya yang hanya 3 tahun. Anak yang kecil itu belum sempat belajar berlari, bertutur dengan sebetulnya, dan belum sempat berbuat apa yang anak-anak seusianya dapat berbuat. Selama hampir setahun, aku melihat usaha Ayahnya untuk memastikan supaya anaknya dapat terus membesar. Supaya Cerita dengan Anaknya tidak terhenti. Dan kadang aku terdengar bagaimana terganggunya kehidupan dia yang lain semata-mata kerana penumpuannya kepada usahanya itu. Namun, akhirnya dia tidak berhasil. Kerana Yang Maha Kuasa lebih menghendakinya begitu.

Di sebalik semua itu, aku tidak melihat penderitaan. Aku tidak melihat kesedihan. Aku hanya mahu melihat kegigihan. Aku hanya mahu melihat pengorbanan. Dan, aku hanya melihat kasih-sayang. Aku juga insaf. Aku berdoa alangkah indahnya sekiranya anak-anak kecil tidak harus disemadikan oleh Ayahnya. Sebaliknya, anak-anaklah yang patut menyemadikan mereka yang lebih tua. Supaya Cerita yang dijalin dapat disambung panjang-panjang dengan pengajaran-pengajarannya. Namun demikian kita hanyalah boleh berharap dan berdoa. Dialah yang menentukan segalanya.

Dan, tat-kala Ayah itu menidurkan anaknya buat kali terakhir, aku melihat seolah dia menutup cerita dengan anaknya. Cerita yang singkat namun tetap penuh dengan pengajaran tentang kasih-sayang; kepada semua.

Friday, March 17, 2006

Abang telefon masa aku tengah minum teh tarik kat Warisan petang semalam.
'Ayah have you left the office?', tanya dia.

'Yes, you want me to help you with homework tonight', aku bertanya kepada Abang.

'No, but can you stop at Speedy and get a cassette for me?. Master of Puppets, do you know?', tanya Abang lagi. Dah tentu aku tau. Itu lagu signature Metallica, kumpulan heavy metal yang aku dengar dua dekad yang lalu. 'Ok', jawab aku ringkas.

Kat rumah sebelum aku serahkan album Master of Puppets kepada Abang, aku bagi lecture dulu.

'You are going to listen to a heavy metal music. These people are know for being rude, rough and nasty. They do drugs and drinks alcohol. They keep long hairs. But, they are also musical genious. I warn you not to follow their bad behaviour. Maybe the long hair a little bit is ok. But, listen, the lyrics of their songs sometimes contain bad words so I don't want to hear you using them, ok?', aku ceramah kat Abang. Aku perasan Nenek macam terjegil mata kejap bila aku sebut pasal rambut panjang tu.

'Ok, Ayah...' Abang tak banyak soal.

'And, ...I bought you a CD too cause this one has ... Justice for All and One, which are better than Master of Puppets' , kata aku sebelum naik untuk mandi.

Aku jeling ke Ibu. Mata Ibu menjeling ke siling.

Thursday, March 16, 2006

Nenek beritahu aku, ' Baby Faim sudah pandai'.

Aku senyum dan tanya balik, ' Pandai apa Nek?'

'Pagi lepas Ayah dah pergi kerja, Ibu hantar Abang dan Adik ke sekolah, Baby Faim pergi tengok family photo atas meja dan nangis', cerita Nenek.

'Waaa..', perasaan aku bercampur-campur.

Itu Nenek cerita Malam tadi.

Pagi ni aku biar Ibu keluar dulu ke sekolah menghantar Abang dan Adik. Kemudian aku ambik family photo dan bagi ke Faim nak tengok reaksi dia. Baby Faim minta aku dokong dan tak mau lepas walaupun aku dah nak kena pi kerja. Tapi dia tak nangis.

Nenek gelak dan kata, ' Ayah ada dia tak mau nangis'.

Kemudian Nenek ajak Baby Faim naik kereta Nenek dan turun bawah pergi pasar.

Baby Faim memang dah pandai.

Monday, March 13, 2006

Suara jerit-jeritan timbul tenggelam. Sekejap lantang, sekejap lagi senyap aja. Sesekali aku pon menjerit sama. Selalunya sebab kekecewaan. Melihat aku bersorak, Abang dan Adik memberi lebih perhatian. Dan mereka pon menjerit sama. Hampir semua mereka yang menjerit berpakaian jingga kepada yang berbaju hijau.

Waktu rehat Adik jadik segar.
'Ayah, I want the KFC', rayu Adik yang aku tengok tadi kenkadang lebih sibuk bermain dengan mainan di tangan. Aku bersetuju setelah Abang pon bersetuju.

Lepas rehat kami sambung balik jerit menjerit dan sorak menyorak. Tapi kali ni kami lebih banyak ketawa. Adik pula dah tak banyak bersuara. Dia dah lembik sebelah Aku. Ngantuk le tu.

Selesai je dalam nak jalan balik ke kereta Abang kata ke aku, ' Ayah, maybe we should go to these kind of things more often'.
'Waa... you enjoyed the game that much?', tanya aku heran dan sedikit bangga.
'No.. It's just fun laughing at them', jawab Abang selamba.
Hmm nyampah. Aku terus pikul Adik, masuk kereta dan jalan. Aku tak pandang pon baju oren yang depa jual RM28 tu.

Johor FC 0 Kuala Lumpur 1

Thursday, March 09, 2006

Aku hanya menulis untuk anak-anak aku. Aku harap bila mereka sudah
dewasa dan dapat membaca, mereka dapat menghayati semula
pengalaman mereka semasa membesar. Dan dari itu,
akan sentiasa ingat sejarah dan asal usul mereka. Aku minat sejarah dan
aku sangat hormati sejarah.
Aku inginkan mereka juga demikian.

~ Wednesday, March 09, 2005
SETAHUN BERLALU

DUA TAHUN
Dua tahun ialah satu masa yang panjang. Itu jika dihitung mengikut hari. Dan lebih panjang rasanya jika dihitung mengikut kiraan jam dan saat. Dalam masa dua tahun juga seorang bayi sudah boleh berjalan, bertutur dan bersikap. Aku tak menyangka bahawa sanya sudah dua tahun jua aku menulis tentang anak-anak aku, pahlawan-pahlawan aku.

Dalam dua tahun itu, aku juga menulis dan memerhati mereka yang akhirnya aku menilai kembali kepada diri aku sendiri. Aku yakin kalau tujuan sebenar aku ialah supaya mereka dapat membaca dan mengetahui tentang bagaimana aku melihat mereka semasa membesar, mereka juga akan membuat penilaian tentang diri aku sebagai Ayah. Dan semoga aku tidak begitu gagal. Aku melihat anak-anak aku sebagai manusia kecil yang aku perlu didik dan juga sebagai seorang individu sendiri yang membesar, dan belajar bersikap dan berkelakuan yang tidak sama di antara satu sama lain. Bahawa, walaupun mereka datangnya dari sumber yang sama dan hidup dalam persekitaran yang sama, mereka akan tetap menjadi individu mereka sendiri dengan kesukaan dan kegemaran dan kelakuan yang tersendiri.

Dan aku sentiasa dapat melihat sedikit percikan dari diri aku dalam apa yang mereka tunjukkan. Yang baik dan yang kurang baik. Dan adalah menjadi tanggungjawab aku memastikan lebih banyak yang baik terpercik dari yang kurang walau aku tidak boleh melenyapkan semua.

Orang bijak pandai meNgatakan bahawa sejarah ditulis oleh orang lelaki, oleh orang yang menang peperangan. Dan sejarah begini dikata condong dan tidak netral. Dalam dua tahun aku cuba mencatit sejarah. Sejarah peribadi aku dan anak-anak. Namun dalam aku melihat mereka membesar sehari-hari, aku juga melihat percikan yang aku kenali tetapi bukan dari aku. Sikap penyayang, lemah-lembut dan penuh kesabaran datang dari sumber api yang bukan dari aku. Dari seorang teman yang aku kenali lebih lama. Maka aku menulis sedikit tentang Ibu dengan anak-anaknya. Supaya sejarah yang akan dibaca oleh mereka tidak condong tetapi adil kepada kami yang sama-sama berhak.

Aku juga bersyukur bahawa sanya dalam tempoh dua tahun ini juga aku dapat berinteraksi dengan lebih ramai rakan-rakan maya. Di dalam negeri dan juga dari luar. Mereka memberi kata-kata sokongan, perangsang dan galakan. Ada juga yang memberi teguran. Aku terima semuanya. Aku ambil semuanya. Dan aku ucapkan terima kasih semuanya dari kami semua. Kerana aku hanya mahu menulis. Aku masih ingin menulis. Aku belum puas menulis.

Dua tahun lagi? Entah! Aku tak tahu di mana aku akan berada atau samada masa depan aku akan tetap memberi aku peluang untuk terus begini. Namun aku akan cuba untuk terus mencatat. Mencatat sejarah aku dan anak-anak. Sejarah dan Cerita dengan Anak-anak.

Tuesday, February 28, 2006

Sedang aku pakai kasut nak pi opis tadi, terdengar Adik bergaduh dengan Baby Faim. Berebut coklat. Ibu pergi leraikan dan marah kedua-duanya sebab dah makan coklat pagi-pagi. Curi dari peti ais pulak tu. Aku suruh Ibu tarik Baby Faim masuk kereta dan pusing keliling kampung macam selalu.

Dalam aku memandu perlahan aku renung Baby Faim tenang dalam pelukan Ibu sambil memandang ke lampu-lampu jalan.

'Does it worth it?', aku bertanya.

'Worth what?', tanya Ibu dan berpaling kepada aku.

'Assistant Manager OCBC 7 years ago?', aku ingatkan.

Ibu palingkan muka Baby Faim. 'For this?, every penny', kata Ibu perlahan sambil cium pipi Baby Faim.

Aku senyum. Pagi ni, lepas turunkan mereka, aku bawak kereta dengan sangat cermat ke opis. ( Walaupun ada Satria bernafas dekat buntut kereta aku ).

Tuesday, February 21, 2006

Tahun lepas masa Abang balik dari Seam Reap dengan Nenek, kami semua berkumpul nak dengar cerita tentang apa yang dia dah tengok, amati dan alami sepanjang masa lawatan sambil belajar dia tu. Aku tanya Abang, ' So, how was the trip Bang?'.

Abang terus menarik tangan aku untuk duduk dikerusi menghadap televisyen. Dia panggil Ibu, Atok dan Adik sama. Nenek pon ada. Kemudian dia sambung Digicam ke TV dan pasangkan video yang diambil semasa di sana. Nampak la aku imej-imej Angkor Wat, lakaran dinding, seni bina dan pemandangan sekitarannya serta kawasan perkampungan setinggan di Tasik Tonle Sap yang berdekatan. Semasa tayangan tu, Abang akan beri running commentary tentang apa yang ada dikaca TV. Selesai aja tayangan, Abang menutup persembahan dengan mengatakan, 'Well ladies and gentlemen, the trip was very informative and educational. Thank you very much'.

Aku menjeling mata ke atas dan berkata, ' Modern technology really takes the fun away in this case!'.

Abang hanya sengeh.

Thursday, February 09, 2006

Dua tiga hari ni aku balik lambat. Sampai di rumah aku masuk bilik Abang dan Adik yang tengah tidor. Dari sinar lampu tidor, aku perhatikan mereka tidor. Adik tidor tunggang-langgang. Badan dia melintang dan tangan dia sebelah menutup dahi sementara sebelah lagi terlipat kebelakang. Selimut dia menyelimut bantal peluk dia bukannya badan dia. Aku perhatikan Abang pula di katil sebelah. Abang tidor mengiring dan mukanya menghala ke dinding, mengelak dari cahaya lampu yang samar-samar. Selimut dia tertutup rapi. Aku dengar nafas dia turun naik dengan tenang dan tersusun.

Aku ngelamun sebentar. Abang dengan Adik memang karektor berbeza. Aku rasa ini memang satu yang nyata, yang berkali-kali aku perasan. Abang membuat aku ketawa dengan tutur-kata sementara Adik cukup hanya dengan kelakuan dia. Apabila aku tak benarkan Abang main komputer, Abang akan berkata, ' hmm this prison sure looks funny'. Kalau Adik pula, dia akan terus melutut depan aku, membuka mata sebesar 'puss-in-boots' dalam cerita Shrek dan mengenggam dua tangannya sambil merayu-rayu,' please, please, please'. Kalau gagal, dia akan bangun dan cium, cium pipi aku. Kalau ada orang lain yang berdekatan, dia cium sekali Ibu ke, Atok ke atau Nenek sekali pon. Dan aku akan ketawa.

Aku tersentak kejap. Abang batuk dan berpusing sambil membuka mata sedikit. Dia sedar kehadiran aku. Aku usap rambut dia dan minta dia tidur semula. Aku keluar dan masuk bilik untuk mengambil tuala. Aku ternampak Baby Faim tertidor dalam kegelapan. Aku dekati dan nampak mulutnya masih tersumbat dengan botol yang sudah kosong. Aku letak botol di atas meja, pergi mandi dan turun makan.

Selesai makan aku ke ruang depan sambil cuba mengingat sesuatu. Ada macam sesuatu yang aku terlupa dari tadi. Aku cuba mengingat kerja yang belum selesai tadi sambil mata aku menatap TV yang entah apa ceritanya hingga perlahan-lahan aku terlelap.

Dalam tidor aku teringat dan terus terjaga tiba-tiba. Aku tutup TV, kipas dan lampu dan bergegas masuk ke bilik untuk sambung tidor. Ibu gerak kepala dan bertanya perlahan, ' You are back?'. Aku pandang muka Ibu dan jawab perlahan juga,' yes, ...err how were the kids today?'. Ibu berpaling balik ke dinding (macam Abang). 'They were OK!......... so was I', bisik Ibu perlahan dan sambung tidor. Aku pon sambung tidor dengan lebih lenyak sebab aku dah teringat apa yang menggangu fikiran aku tadi.

Friday, January 20, 2006

Abang tunggu aku balik nak tunjuk brosur outdoor aktiviti sekolah dia.

So, what's the plan, Ayah', tanya Zaim melihat aku membelek-belek pamphlet dia.

'Let me see first', aku membelek sehelai lagi kertas putih. 'What's this?', tanya aku.

'That my physical test results to check my physical ability. The school did it last week', kata Zaim.

Aku perhati ada enam jenis ujian, kebolehan menyelam, berenang, berlari, mendaki dan sebagainya. Aku lihat dia lebih cekap dalam bidang fizikal darat seperti kecepatan berlari dan stamina.

'OK, I suggest you put Gunung Irau as your first choice. Tahan second and the rest you choose yourself', kata aku. Abang kena buat pilihan 5 aktiviti berdasarkan kesukaan dia. Aktiviti lain melibatkan aktiviti sungai dan laut. Ada juga aktiviti di Kelong.

'Can I put Gunung Tahan first', Zaim tanya balik.

'Gunung Tahan is much tougher ... but if you think you are up to it, I have no problem', aku akur sahaja. ' Now, how about your science project?', tanya aku.

' Well, I narrowed it down to how different brand of cat food affects cat health or how different kind of batteries affect performance of remote control cars', Zaim terangkan secara earnest.

Aku berfikir sejenak,' But that would mean that I have to get you a cat or a remote control car for your experiment. Can't you think of something simpler like how different kind of musics affects Baby's sleep?, aku bertanya. Aku rasa dia nak ambik kesempatan.

'We already got a Baby', jawab Zaim.

Aku geleng kepala. ' No, don't try to take advantage of us. The only thing you should gain from this is the knowledge and nothing material. I don't agree to those two. I think you should think of something else. Talk to Ibu, OK'.

Zaim buat muka sedih.

Aku pi duduk depan TV nonton DVD 'Emperor and Assassin' lakonan Gong Li sampai terlelap.

Wednesday, January 18, 2006

Semalam aku balik awal dari pejabat. Pening kepala melihat banyak benda yang tak sudah-sudah mendatang.

Sampai rumah dekat pukul tujuh. Aku minta Ibu siapkan hidangan makan malam di meja dapur dan katakan aku mau makan sekali dengan Ibu, Abang dan Adik lepas Maghrib nanti.

Bila aku dah siap depan meja, aku tengok Abang dan Adik masih belum muncul.

'Abang! Come and eat' panggil Ibu.
'Just finishing this. And then can I pray first?', jawab Zaim dari meja depan.

'Adik..!' laung Ibu lagi.
'My cartoon finish 7.30 Ibu. I'll come ok', jawab Adik dari depan TV.

Aku sambung makan dengan Ibu. Kemudian baru diorang duduk makan sekali. Sambil makan, sambil cerita dengan Ibu.

Abang makan cepat. Habis aja dia minta excuse sebab nak sambung kerja rumah. Aku benarkan. Adik tengok Abang boleh excuse, dia minta ke depan sekejap-sekejap nak sambung tengok Spongebob. Aku kata takpa lah. Asalkan dia takda homework yang belum siap. Akhirnya aku dengan Ibu aja yang tinggal. Aku tengok pinggan Ibu dah kosong tapi dia masih 'kokoh' lauk atas meja tunggu aku habis makan la agaknya tu.

Aku kata ke Ibu, 'In 15-20 years, this will be a common scene for us. Just the two of us, you and me, wondering whether they have eaten or not and thinking whatever are they doing at this hour'. Ibu angguk, ' Yea, I'll be around...insyallah'.

Aku senyum.

Tetiba masuk Baby Faim ke dapur tarik tangan Ibu sambil berkata, ' Meh! meh! meh!'.

Aku tengok Ibu dan tergelak. Ibu pon tergelak sama.

Monday, January 16, 2006

Sekarang ni susah aku nak pergi kerja pagi-pagi macam biasa. Aku kena siap diam-diam, pakai kasut sesenyap, bawak beg dan kunci ke kereta pelan-pelan dan start kereta curi-curi. Harapannya gate akan dibuka tanpa berkeriut dan kereta dapat keluar dari garaf dengan enjin stealth. Tapi selalunya ini akan gagal. Segala usaha ini akan diiringi dengan bunyi tangisan dari depan pintu sesosok tubuh kecil. Dengan air mata berjurai dan tangan mengapai, Baby Faim akan menangis untuk naik kereta berjalan keliling kampung.

Baby Faim memang bangun awal. Selalunya dia akan bermain di bawah sendirian. Ibu akan lalaikan dia dengan beri dia susu dan menonton Sesame Street Learning About Letters. Atau kadang Kakak akan bawak dia ke luar dapur menonton Kakak membasuh. Sekarang kami bangunkan Adik dan Abang lebih awal untuk bersiap ke sekolah supaya mereka boleh jugak melekakan Baby Faim sementara aku kabur dari pandangan. Tapi lebih kerap dari tidak, semua usaha dan (tipu) daya kami tak akan berjaya. Bunyi aja pintu dibuka, dia dah bingkas menuju ke pintu. Apalagi kalau bunyi enjin kereta. Satu pagi tu, baru saja aku masuk beg dalam kereta, dia dah tercegat depan mata pegang sepatu.

Dan selalunya, seperti juga pagi ni, aku mengalah. Aku akan panggil Ibu suruh duduk sebelah pangku Baby Faim dan kami pusing satu kampung naik turun bukit sambil mengelak orang berjogging. Dan Baby Faim akan gembira walaupun kadang kala aku ambik short cut kalau aku rasa dah terlambat. Seperti juga pagi ini, selepas buat tawaf kampung dengan kadar yang lebih cepat dari biasa, aku minta Baby Faim dari Ibu untuk dicium supaya dapatlah compensate tawaf yang pendek tu.

'Faim, Ayah nak pergi kerja dah. Faim duk rumah tolong Ayah jaga Ibu, OK?' , kata aku perlahan memujuk dia. Aku harap dia faham. Rupanya tidak.

Baby Faim angkat tangan dan lambai kepada Ibu disebelah.
'Babai Ibu', agaknya kata Faim.

Berat... berat....

Wednesday, January 11, 2006

'Ayah, why are you changing into that shirt at night?', Zaim bertanya sambil menunjuk jari ke jersi biru Everton yang aku pakai.

' My team is playing on ESPN. And you gonna watch it with me', jawab aku tersenyum ke Abang.

'Forget it Ayah. Wait for tomorrow Ayah. United is playing. That's a real team', Zaim ngusik.

'Ok, ok let's change the channel to 81 please!', aku malas nak melayan budak banyak songeh dah ni.

Abang tukar channel astro dan meneliti permainan yang sedang berlangsung.

'Ayah, why is Everton wearing red? ' tanya Zaim.

Aku pon pelik. Salah channel ka? Ini Middlesborough. 'Change Bang', kata aku. Salah channel la ni.

'It's the right channel la Ayah. Look there's a notice. Ooo ooo they regret they cannot show Everton game for some reasons la Ayah. So, they show Middlesborough game. Hahahahaha', Zaim ketawa.

'Maybe they know no one is going to watch Everton la Ayah, heheheheheheh. ' Zaim sambung ketawa.

' Ohhh you so clever now yea? You now what I'm gonna do? I am gonna buy you only Sunderland jerseys as your clothes', kata aku cuba ngusik dia pulak.

'What? But they are at the bottom of the table...', jawab Zaim ngeluh.

' Yes, and I am gonna make you wear it everyday... hahahhahahahha', aku tergelak.

Zaim pon gelak.

Thursday, January 05, 2006

Pagi aku bersiap nak bertolak ke pejabat. Sedang aku mengenakan kasut, Ibu duduk di sebelah dan bercerita, ' You know what Adik say yesterday?'.

Aku menggeleng dan melihat ke ruang tamu. Adik tengah bergolek dengan Baby Faim. Dedua bangun awal pagi ni.

'He said that he liked it better when we were abroad. He said our home was so close to Ayah's office. Ayah can come back early. Now, he always come back late'.

Aku angguk kepala dan kemudian tengok balik ke Adik. Memang aku balik lambat sedikit semalam. Itu pon bukan sebab kerja tapi sebab aku ada dinner dengan kawan-kawan. Walaupun dah lama balik ke sini, aku masih rasa tak cukup masa dan tak puas nak catch-up dengan kawan-kawan lama.

Aku bangun dan bergerak ke kereta. Sebelum beredar, aku turunkan kaca tingkap dan beritahu Ibu perlahan, ' Adik memang expressive sikit ...!' Ibu hanya angguk juga.