My photo
Stories for my three heroes.

Friday, April 28, 2006

Petang semalam aku kebosanan dan balik awal dari pejabat. Lepas singgah makan sate Warisan(sebab hari Hujan), aku sampai rumah lepas Maghrib.

Abang sambut aku di pintu. ' Ayah, I got good news for you', katanya sambil tersengeh-sengeh kegembiraan.

'What is it? You have decided to run away from home and become a monk in the Himalayas?', jerkah aku. Bad mood masih meninggi di tahap hidung.

'No Ayah, remember my science project?', Zaim mencebik dan tunduk bercakap perlahan.

'Your remote control car tu?', aku tanya Abang. Aku taula projek kereta tu. Dia uji kelajuan kenderaan atas lantai permukaan rata, permukaan berumput, berpasir dan jalan bertar. Dan, sebab nak cari permukaan yang betul-betul berpasir itulah, kami pi bercuti kat Port Dickson hari tu sambil menyambut Besday Adik. 'So, what about it?', tambah aku sambil berjalan masuk ke rumah.

Abang mengekori aku, 'I got an A+ for class presentation and an A for the display. Is it good?', Abang tanya aku. Dia perlukan pujian.

Aku berhenti sejenak. 'Well, I suppose it is. But don't forget that other people helped you a lot during your project. We helped you timed the car, bought you your batteries etc. Remember we advised you with the color for the display board and I gave you ideas to link your project to car safety and Formula 1. Remember?'.

Saja aku ungkitkan supaya dia tidak terlalu bangga. Walaupun pon sebenarnya aku bangga jugak atas kejayaan dia. Sebabnya aku tau, dia sendiri yang usaha supaya permukaan yang dia pilih itu memang sesuai untuk ujian tayar kereta remote control dia. Dia tulis sendiri hasil kajian dia dengan cara dia sendiri. Dia fikir sendiri macamana data kajian tu dapat ditulis supaya mudah dibaca dalam laporan dia. Dia susun sendiri bagaimana dia nak 'display'kan hasil kerja tu.

Alzaim mengganguk diam.

Melihat dia diam, aku tepuk belakang kepala dia, 'But, I think you deserved the A+ and A for all the effort you put in. Please show this kind of enthusiasm in doing your homework especially maths, ok? You can do the job if you really put your heart to it, kan?.'

Abang masih mengganguk, ' Yes Ayah'.

'Ok I want to go up, mandi and pray. Adik solat already?', aku tanya Abang sambil jalan naik tangga.

'No', jawab Zaim.

'Tell him to take wuduk and wait in the room', jawab aku.

No comments:

Post a Comment