My photo
Stories for my three heroes.

Friday, January 20, 2006

Abang tunggu aku balik nak tunjuk brosur outdoor aktiviti sekolah dia.

So, what's the plan, Ayah', tanya Zaim melihat aku membelek-belek pamphlet dia.

'Let me see first', aku membelek sehelai lagi kertas putih. 'What's this?', tanya aku.

'That my physical test results to check my physical ability. The school did it last week', kata Zaim.

Aku perhati ada enam jenis ujian, kebolehan menyelam, berenang, berlari, mendaki dan sebagainya. Aku lihat dia lebih cekap dalam bidang fizikal darat seperti kecepatan berlari dan stamina.

'OK, I suggest you put Gunung Irau as your first choice. Tahan second and the rest you choose yourself', kata aku. Abang kena buat pilihan 5 aktiviti berdasarkan kesukaan dia. Aktiviti lain melibatkan aktiviti sungai dan laut. Ada juga aktiviti di Kelong.

'Can I put Gunung Tahan first', Zaim tanya balik.

'Gunung Tahan is much tougher ... but if you think you are up to it, I have no problem', aku akur sahaja. ' Now, how about your science project?', tanya aku.

' Well, I narrowed it down to how different brand of cat food affects cat health or how different kind of batteries affect performance of remote control cars', Zaim terangkan secara earnest.

Aku berfikir sejenak,' But that would mean that I have to get you a cat or a remote control car for your experiment. Can't you think of something simpler like how different kind of musics affects Baby's sleep?, aku bertanya. Aku rasa dia nak ambik kesempatan.

'We already got a Baby', jawab Zaim.

Aku geleng kepala. ' No, don't try to take advantage of us. The only thing you should gain from this is the knowledge and nothing material. I don't agree to those two. I think you should think of something else. Talk to Ibu, OK'.

Zaim buat muka sedih.

Aku pi duduk depan TV nonton DVD 'Emperor and Assassin' lakonan Gong Li sampai terlelap.

Wednesday, January 18, 2006

Semalam aku balik awal dari pejabat. Pening kepala melihat banyak benda yang tak sudah-sudah mendatang.

Sampai rumah dekat pukul tujuh. Aku minta Ibu siapkan hidangan makan malam di meja dapur dan katakan aku mau makan sekali dengan Ibu, Abang dan Adik lepas Maghrib nanti.

Bila aku dah siap depan meja, aku tengok Abang dan Adik masih belum muncul.

'Abang! Come and eat' panggil Ibu.
'Just finishing this. And then can I pray first?', jawab Zaim dari meja depan.

'Adik..!' laung Ibu lagi.
'My cartoon finish 7.30 Ibu. I'll come ok', jawab Adik dari depan TV.

Aku sambung makan dengan Ibu. Kemudian baru diorang duduk makan sekali. Sambil makan, sambil cerita dengan Ibu.

Abang makan cepat. Habis aja dia minta excuse sebab nak sambung kerja rumah. Aku benarkan. Adik tengok Abang boleh excuse, dia minta ke depan sekejap-sekejap nak sambung tengok Spongebob. Aku kata takpa lah. Asalkan dia takda homework yang belum siap. Akhirnya aku dengan Ibu aja yang tinggal. Aku tengok pinggan Ibu dah kosong tapi dia masih 'kokoh' lauk atas meja tunggu aku habis makan la agaknya tu.

Aku kata ke Ibu, 'In 15-20 years, this will be a common scene for us. Just the two of us, you and me, wondering whether they have eaten or not and thinking whatever are they doing at this hour'. Ibu angguk, ' Yea, I'll be around...insyallah'.

Aku senyum.

Tetiba masuk Baby Faim ke dapur tarik tangan Ibu sambil berkata, ' Meh! meh! meh!'.

Aku tengok Ibu dan tergelak. Ibu pon tergelak sama.

Monday, January 16, 2006

Sekarang ni susah aku nak pergi kerja pagi-pagi macam biasa. Aku kena siap diam-diam, pakai kasut sesenyap, bawak beg dan kunci ke kereta pelan-pelan dan start kereta curi-curi. Harapannya gate akan dibuka tanpa berkeriut dan kereta dapat keluar dari garaf dengan enjin stealth. Tapi selalunya ini akan gagal. Segala usaha ini akan diiringi dengan bunyi tangisan dari depan pintu sesosok tubuh kecil. Dengan air mata berjurai dan tangan mengapai, Baby Faim akan menangis untuk naik kereta berjalan keliling kampung.

Baby Faim memang bangun awal. Selalunya dia akan bermain di bawah sendirian. Ibu akan lalaikan dia dengan beri dia susu dan menonton Sesame Street Learning About Letters. Atau kadang Kakak akan bawak dia ke luar dapur menonton Kakak membasuh. Sekarang kami bangunkan Adik dan Abang lebih awal untuk bersiap ke sekolah supaya mereka boleh jugak melekakan Baby Faim sementara aku kabur dari pandangan. Tapi lebih kerap dari tidak, semua usaha dan (tipu) daya kami tak akan berjaya. Bunyi aja pintu dibuka, dia dah bingkas menuju ke pintu. Apalagi kalau bunyi enjin kereta. Satu pagi tu, baru saja aku masuk beg dalam kereta, dia dah tercegat depan mata pegang sepatu.

Dan selalunya, seperti juga pagi ni, aku mengalah. Aku akan panggil Ibu suruh duduk sebelah pangku Baby Faim dan kami pusing satu kampung naik turun bukit sambil mengelak orang berjogging. Dan Baby Faim akan gembira walaupun kadang kala aku ambik short cut kalau aku rasa dah terlambat. Seperti juga pagi ini, selepas buat tawaf kampung dengan kadar yang lebih cepat dari biasa, aku minta Baby Faim dari Ibu untuk dicium supaya dapatlah compensate tawaf yang pendek tu.

'Faim, Ayah nak pergi kerja dah. Faim duk rumah tolong Ayah jaga Ibu, OK?' , kata aku perlahan memujuk dia. Aku harap dia faham. Rupanya tidak.

Baby Faim angkat tangan dan lambai kepada Ibu disebelah.
'Babai Ibu', agaknya kata Faim.

Berat... berat....

Wednesday, January 11, 2006

'Ayah, why are you changing into that shirt at night?', Zaim bertanya sambil menunjuk jari ke jersi biru Everton yang aku pakai.

' My team is playing on ESPN. And you gonna watch it with me', jawab aku tersenyum ke Abang.

'Forget it Ayah. Wait for tomorrow Ayah. United is playing. That's a real team', Zaim ngusik.

'Ok, ok let's change the channel to 81 please!', aku malas nak melayan budak banyak songeh dah ni.

Abang tukar channel astro dan meneliti permainan yang sedang berlangsung.

'Ayah, why is Everton wearing red? ' tanya Zaim.

Aku pon pelik. Salah channel ka? Ini Middlesborough. 'Change Bang', kata aku. Salah channel la ni.

'It's the right channel la Ayah. Look there's a notice. Ooo ooo they regret they cannot show Everton game for some reasons la Ayah. So, they show Middlesborough game. Hahahahaha', Zaim ketawa.

'Maybe they know no one is going to watch Everton la Ayah, heheheheheheh. ' Zaim sambung ketawa.

' Ohhh you so clever now yea? You now what I'm gonna do? I am gonna buy you only Sunderland jerseys as your clothes', kata aku cuba ngusik dia pulak.

'What? But they are at the bottom of the table...', jawab Zaim ngeluh.

' Yes, and I am gonna make you wear it everyday... hahahhahahahha', aku tergelak.

Zaim pon gelak.

Thursday, January 05, 2006

Pagi aku bersiap nak bertolak ke pejabat. Sedang aku mengenakan kasut, Ibu duduk di sebelah dan bercerita, ' You know what Adik say yesterday?'.

Aku menggeleng dan melihat ke ruang tamu. Adik tengah bergolek dengan Baby Faim. Dedua bangun awal pagi ni.

'He said that he liked it better when we were abroad. He said our home was so close to Ayah's office. Ayah can come back early. Now, he always come back late'.

Aku angguk kepala dan kemudian tengok balik ke Adik. Memang aku balik lambat sedikit semalam. Itu pon bukan sebab kerja tapi sebab aku ada dinner dengan kawan-kawan. Walaupun dah lama balik ke sini, aku masih rasa tak cukup masa dan tak puas nak catch-up dengan kawan-kawan lama.

Aku bangun dan bergerak ke kereta. Sebelum beredar, aku turunkan kaca tingkap dan beritahu Ibu perlahan, ' Adik memang expressive sikit ...!' Ibu hanya angguk juga.