My photo
Stories for my three heroes.

Monday, August 28, 2006

Ibu kata Baby Faim dah jadi Superboy.
Dalam kehairanan aku bertanya,' Why? He beat up Abang Cik again?'
Ibu menjawab,' No, he doesn't want to sleep. Usually he sleeps in the morning and again in the afternoon. He hasn't today!'

Alamak. Ini membahaya. Kalau Baby Faim tido sekarang, naya musti dia terjaga kul 8 atau 9 tu sampai tengah malam. Sapa nak layan dia main. Banyak komplikasinya. ' Don't worry Ibu', kata aku. ' Just remind me when it's 645 pm. I use my er... SuperAyah Power', kata aku sambil melihat jam tangan. Sejam lebih lagi.

Tepat jam 645 aku angkut Baby Faim masuk kereta. Siap botol susu dan bantal busuk. Sebelum Baby Faim masuk, aku dah turn on aircon bagi sejuk dulu. Aku bawak Baby Faim jauh sikit ikut jalan takda tol arah ke Bukit Jalil. Sambil tu, aku pasang Lite n Easy kat radio, the killer touch.

Memang berkesan. Belum sampai Bukit Jalil Baby Faim dah terlentuk. Botol susu masih terlekat kat mulut separuh terbukak. Sampai rumah, aku letak atas katil betul-betul di bawah kipas. Baby Faim lena sungguh dan bangun pukul 6 pagi tadi very refreshed. Takda pon minta naik keta keliling kampung.

Malam tadi jugak aku dapat nengok Formula One dari pukul 8 dengan tenang

Tuesday, August 22, 2006

Dah seminggu Abang dan Adik mula sekolah. Abang Darjah 7 dan Adik Darjah 3. Nampaknya masih OK. Kalau tahun lepas, selalu ada masalah bangun tido, kali ni kurang nampaknya. Abang bangun dan siap sendiri dengan cepat. Adik perlu bantuan Ibu, tapi itu pon tanpa banyak masalah macam tahun lepas.

Abang nampaknya sedikit berubah. Bila aku sampai rumah petang semalam dan tanyakan kerja sekolah dia, dia kata dah siap. Selalunya dia akan buat kerja sekolah pukul lapan dan akan habis hanya pukul 10 atau 11 malam. Kali ni semuanya cepat beres. Adik pon ikut telatah Abang. Kerja sekolah pon siap sebelom matahari terbenam. Buat masa ini aku rasa senang hati.

Ahad lepas aku bersiap dengan Ibu nak ke Taman Rusa dan Taman Burung di Lake Garden. Hajatnya nak bawak semua anak-anak aku. Abang menolak. Alasannya kerja sekolah dia belum selesai. Aku beritahu dia, yang dia boleh tinggal di rumah selesaikan kerja sekolah dan main komputer selama sejam. Abang boleh tentukan sendiri bila dia capai sejam. Aku tak tentukan dia bermain dari jam berapa ke jam berapa, tangan panjang di mana dan tangan pendek di mana. Tak perlu. Hanya syaratnya dia perlu selesaikan kerja sekolah sebelum bermain Runescape tu. Dan aku katakan juga bahawa mulai hari ni, aku tidak akan memaksa Abang untuk ikut segala aktiviti hujung minggu kami. Kalau dia nak turut serta dia kena beritahu. Kami tidak akan memaksa. Dia angguk dan faham. Malam Ahad, dia minta dibawa ke Secret Recipe untuk makan malam. Aku, Ibu dan Adik temankan dia.

Pagi tadi nenek berbual dengan aku.
Nenek kata, 'I am happy with Zaim. He has shown some good behavior. He does his work and takes good care of his brothers especially Baby Faim. Most adolescents his ages are having problem coping with growing up.'
Aku jawab, ' I noticed Abang is taking his things more responsbily nowadays. I hope it will continue. Thank God that so far things are OK with him. '
Nenek setuju.

Aku harap Allah terus memberi petunjuk dan meredha perjalanan hidup kami. Aku harap segalanya akan terus baik dan segala yang kurang yang mungkin muncul, akan dapat jua diatasi, insyallah dengan bimbinganNya jua.

Aku sentiasa berdoa dan akan sentiasa bersyukur. Sebagai orang tua, kita sentiasa risau bagaimana kertas-kertas putih ditangan akan dicorak. Dicorak melalui tangan kita, tangan orang lain dan warna-warna lain yang ada. Bagaimana kita kadang cuba menepis warna-warna yang kita tidak mahukan dari masuk menumpah dan mencacat karya yang kita cuba lakarkan. Kadang kita berjaya, kadang tidak. Tapi aku yakin, kalau dari awal kita lihat warna-warna asasnya sudah terbentuk dengan baik dan tersusun, kita tidak perlu risau samada warna-warna karat boleh mencalar. Insyallah.

Biasanya kita ingin melihat hasil karya terakhir. Tapi kadang mungkin kita boleh yakin dengan warna asas yang ada bahawa apapun hasilnya nanti, ianya bukan yang berkarat, mencalar atau mencacat. Dan kita merasa senang dan bersedia. Untuk apa jua.

Monday, August 14, 2006

Aku susah nak tido malam tadi. Mungkin sebab aku dah lena sekejap petang tadi. Terkebil-kebil aku seorang diri tengok Parkinson, entah apa hujung pangkalnya. Lain semua dah naik tidor. Aku jangka begitu la.

Tiba-tiba :

'Ayah, I cannot sleep. Please help me, Ayah!', Adik telah muncul di sebelah aku sambil mengosok-gosok mata dia.
Aku pandang ke Adik.' Why can't you sleep Adik? Are you scared? Isn't Abang there with you?, aku bertanya sambil menguap.
'Abang is already asleep. I don't know why I can not sleep. I always thinking,' jawab Adik sambil meleseh sebelah aku.
'Come, let me take you up and help you sleep', kata aku sambil bangun menutup TV dan memimpin Adik ke bilik.

Aku baring sebelah Adik sambil menepuk badan dia supaya dia dapat tidur. Sesekali aku menguap. Adik berpaling ke aku dan bertanya, ' Cant' you sleep too, Ayah? Were you thinking too', tanya Adik kepada aku.

'Yup, usually when I can't sleep I have a lot of things on my mind', jawap aku.
'Like what?' tanya Adik.
'Umm... like er whether my children are asleep or not', aku ngusik Adik.
'He he he', Adik ketawa kecil.

Aku tambah lagi, ' Well, Adik, being a Dad is not easy. There's so many things that I have to think about. I have to think about you, Baby Faim and Abang. I also have to think about Ibu and Atok and Nenek and also Tok Bak in Johor. I think about your school, about my work and about many other things. You know, since the day you were born, we have not stopped thinking about you. And Abang and Baby Faim too. That is what we do, mom and me ... ' panjang aku celoteh.

Entah berapa lama aku membebel, sedar-sedar aku bercakap sendiri sebab Adik dah tak menjawap. Aku berenti mengusap badan Adik dan menjengok ke Abang yang sedang lena di katil sebelah. Handphone sebelah Abang hampir nak jatuh di birai katil. Abang guna alarm clock handphone untuk bangunkan diri pada waktu Subuh. Aku bangun ambil handphone dan letak di meja tepi.

Aku baring sebelah Adik semula. Letak lengan di dahi dan cuba untuk tidur. Tapi aku hanya mampu berfikir kembali sambil mata aku terkebil-kebil dalam kegelapan malam.

Wednesday, August 09, 2006

Abang dengan Adik dah mula sekolah balik hari ni. Dua-dua naik darjah. Aku sengaja keluar lambat untuk melihat mereka bertolak ke sekolah dengan Ibu. Abang dah ada penambahbaikan nampaknya. Dia bangun sendiri pukul 530 pagi, mandi dan solat Subuh. Adik masih terbongkang pada pukul 615 pagi.

Aku duduk di kerusi di luar pintu menunggu mereka keluar untuk naik kereta dengan Ibu. Abang sedang mengenakan kasut dengan aku. Adik terus keluar, sarung kasut dan buka pintu kereta.

Abang jerit pada Adik, ' Adik, did you forget something?'.
Adik berplaing dan jawab, ' What?, I never forgot anything'.
'What about your bag?', tanya Abang.
'Ohhh...' Adik menjawab tersipu-sipu. Dia masuk balik untuk ambik bag.

Aku gelak sendirian. 2 bulan bercuti. Patut la pon.

Tuesday, August 01, 2006

Selesai solat Maghrib, aku turun ke bawah dengan hasrat untuk menyertai Ibu menonton berita. Sewaktu menuruni tangga, aku dengar Adik menjerit jerit suara berkelahi.

Aku terus memanggil Abang untuk menegur dia kerana sering menggangu Adik. Abang muncul dari bilik sebelah dan bertanya, ' Ya Ayah?' . Aku menoleh ke Abang kehairanan.

Aku lekas-lekas turun ke depan untuk melihat siapa yang menggangu Adik. Apa yang aku lihat sangat menggelikan hati. Adik sedang meniarap sambil terjerit-jerit. Puncanya ialah baby Faim sedang duduk di belakang Adik sambil berpaut kuat pada tengkuk dia menyebabkan Adik susah nak bergerak.

Aku pandang ke Ibu, 'Ingatkan Abang yang kacau. Si kenit ni rupanya'. Kendian aku ketawa berdekah-dekah.