My photo
Stories for my three heroes.

Thursday, September 14, 2006

Satu hari dulu, dalam kereta dari Cheras ke Putrajaya dalam usaha menidurkan Baby Faim yang 'cranky', Abang bertanya kepada aku,' Ayah, they found the fossils of Taung Child and Lucy. Does it mean that there are early humans before Prophet Adam?'

Terkejut aku sebentar. Taung Child. Lucy. Fossils. Otak aku berputar ligat mencapai ingatan dah dah lama lebih dari sepuluh tahun tak diakses. Perlahan-lahan .. Natural Science Building, Musim Luruh, Olduvai, Leakey ... Anthropoly 101. Lega.

'Oh those are early umm.. ummm..'. Aku tersekat lagi, '..ummm .. ha er Hominids!' Perkataan tu terkeluar dari mulut aku serentak dengan dari mulut Zaim.
'Hominids?', tanya Zaim.

' Yup, human like creatures. Very early. According to science they are the early creatures that over time evolves into human as we know, Homo sapiens!', kata aku mengingat kelas antropologi aku dulu.

'So they found their bones and say they are old humans?', tanya Zaim. 'What about Adam?', Zaim banyak soalan.

'Well, Scientist make findings based on observation. They saw the bones, the teeth, skull, and any other identifiable remains and make their findings. Those bones are of certain age and time, so the logical conclusion would be they do indicate early human like creature. And then they found subsequent creatures that are more recent and more resembling modern humans. So, the current findings tend to support scientific evolutionary theory', panjangnya aku cerita.

Aku cerita panjang sebab Zaim sudah mula bertanya tentang suatu konflik yang dia akan terus alami apabila dia membesar dan menjadi dewasa. Suatu yang aku sendiri tiada jawapan yang seratus peratus dapat memuaskan hati aku sendiri. Jika konflik ini dibiar berterusan dan Zaim terus menemui lagi konflik-konflik di masa depannya, sudah tentu dia akan menjadi lebih ragu dan bingung. Dan aku tak mau dia membesar dalam keraguan dan kebingungan. Banyak risikonya dalam pertembungan sains dengan agama ni.

'If you ask me, i can say that that is from the perspective of science. Remember, that it is a scientific theory, based on observable evidence of very ancient bones and things. Though it seems to hold for now, there are still critics and arguments that point to its weaknesses. It still need to be conclusively proven. Just like the dinosaur remember. They keep coming up with new theories on how they were like by digging fossils. Clever raptors, social raptors, slow dim-witted Brontosaurus, feathered sauropods, flying dinosaurs and this and that ... so their views keep changing, as the theories themselves. And the explanation keeps evolving too. Not definite!', aku menyambung balik.

'If you ask me, I say to you that Adam is the first human, created by God and banished to earth just like the way it's written in that Book that you've been reading every week with Ustaz. That is what I believe. If you ask about those fossils, I will say yes they do have some points, but that is science, it's theory is proved and disproved every day. I will take that as a evidence to further study science. No more no less!', aku macam merepek.

Suara Adik menyampuk,'Ayah... I have a question. Can we stop at that Petronas and buy Sprite?'.

Aku pandang jauh ke depan. Rupanya dah kat Presint 16. ' Ok Dik!', jawab aku pendek sambil merenung ke Abang. Muka Abang masih lagi berkerut.

No comments:

Post a Comment